Telefonen

2 röster
7382 visningar
uppladdat: 2006-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tidernas uppfinning

I dagens samhälle är vi väldigt beroende av ett objekt som uppfanns för över 100 år sedan. Denna sak har blivit så vanlig att vissa t.o.m. känner sig handikappade utan den. Det jag tänker berätta om är något som finns i olika storlekar och färger.
Nu kan ni säkert gissa vad jag menar … men om ni fortfarande inte vet så är det telefonen.

Ursprungligen var det tysken Johann Philippe Reis som kom på idén. Hans maskin var enkel och endast konstruerad för att skicka ljud åt ett håll, och därför blev den inte heller framgångsrik.
16 år senare stod en man vid namn Alexander Graham Bell i en kö för att skicka ett telegram. Han blev trött av att stå där och irriterad över att man bara kunde skicka ett telegram i taget. Plötsligt slog det honom att tillverka något som man kunde skicka flera meddelanden samtidigt med. Senare samma dag berättade han om denna vision för sin bäste vän Thomas och framtida maka Mabel. De bidrog ekonomiskt till utvecklingen av hans idé. Under tillverkningens gång insåg Bell att han inte visste något om elektricitet. Därför anlitade han assistenten Watson som kunde en hel del om det. På så sätt fortskred idén och började ta sin form.

”Mr Watson. Come here. I want you”. Så lät det första meddelandet som sändes från Bell som stod på övervåningen till hans assistent som stod på nedervåningen.
Bell gav sin uppfinning namnet telefon efter grekiskans ord för fjärran – tele och ljud- fon, telefon. Officiellt säger man att telefonen uppfanns den 14 juli 1876.

Idag känner vi till Alexander Graham Bell som telefonens uppfinnare, men jag tycker att man egentligen kan säga att han både utvecklade och moderniserade Reis uppfinning.

Inom ett år hade Bells telefon nått Stockholm. Många affärsmän insåg fort den ekonomiska framgången med denna succé och därför började en man vid namn Lars Magnus Ericsson att producera telefoner i Sverige. Han startade företaget ”Ericsson”, numera kallad ”Sony-Ericsson”. Eftersom man ville prata med folk över längre sträckor började Ericsson utveckla telefonen och 1892 kom den populära bordtelefonen till marknaden. Anledningen till dess popularitet var för att telefonen och mikrofonen hade utvecklats till vad vi idag ser som en lur.

Telefonens grund är idag samma som på Bells tid. Förr i tiden blev man först kopplad till en manuell växelstation som där de vidarekopplade ens samtal till personen man ville kontakta. Efter ett flertal steg i utvecklingen, krävs det nu inte en enda människa för växling av samtal. Detta sker såklart automatiskt. Med hjälp av breda telefonnät, satteliter och kablar som går genom havsbotten och berg kan vi kommunicera med vem vi vill, när vi vill. Utom när det är upptaget så klart ... heheh ..

När Alexander Graham Bell dog 1922 hedrades han genom att ingen pratade i telefon under en hel minut världen över.


Källor
Internet :
http://www.zetterstrom.net/texts/telefonensursprungochutveckling.asp
http://he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-31

    du e rikigt fet emil.

  • Inactive member 2007-02-26

    lite kort uppsats bara , men a

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-17]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5688 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×