Renässansen - Leonardo da Vinci

15 röster
20275 visningar
uppladdat: 2006-02-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mörkrets tid hade härskat över Europa i många hundra år. Folket hade vänt blickarna uppåt för att finna sin själs längtan, för att finna den andliga friden hos den Gud som de älskade och som de trodde älskade dem tillbaka. Kyrkan erhöll all makt och folket bävade under Guds utsträckta hand som kyrkan använde som piska för att kontrollera människorna.

Men så en dag under 1300 talet så tog någon ner sin blick från skyn och riktade den mot den jord som visade sin gudomliga skönhet precis då. Någon insåg att det gudomliga faktiskt återspeglades i det här livet, på den här planeten i just den här minuten. Med ett leende tog någon fram en pensel och försökte sätta det underbara in i ett konstverk. Musik som sjöng likt morgonens fåglar komponerades av någon som kommit fram till att det ljudet ändå måste vara Guds röst som klingade under solens uppgång.
Tillslut insåg man också att de vackraste änglarna, de fagraste nymferna och de stoltaste gestalterna gick mitt ibland dem. Plötsligt såg man den skönhet som människorna rymde och hur fantastisk den mänskliga kroppen var.
Medeltidens dunkel hade lysts upp av människornas eget, inre ljus!

Världens skönhet föddes på nytt. Antikens forna storhet började återigen vakna ur sin 1000 år långa slummer och livet lekte för människorna som återigen fick skåda världens ljus.
Från de gamla latinska och grekiska skrifterna som fallit i glömska under romarrikets tid återupptäckte man många saker inom vetenskap, teologi, konst och litteratur.
Man började uppföra byggnader med en arkitektur som påminde starkt om de konstruktioner som hade funnits uppförda under Antiken.
Nya idéer kunde snabbt föras vidare efter att boktryckarkonsten hade upptäckts och en ny epok av vetande och upplysning var att vänta.

Förr så hade all konst tillhört och beställts av kyrkan, och det fortsatte så även under den kommande tiden, men nu kunde privatpersoner, först och främst kungar och furstar, men även präster och olika handels- och köpmän kunde beställa konstverk för att på så sätt visa allmänheten att de hade makten och rikedomen att beställa personliga målningar.
Man behövde inte längre ägna sig åt enbart religiös konst utan kunde vidga sina vyer och måla bilder som grundade sig i olika mytologiska sagor och i naturens underbara skönhet.

En av dem som upptäckte livets prakt var en man vid namn Leonardo Da Vinci. Han upplevde att världen var ett utmärkt, fulländat vetenskapligt projekt och hans nyfikenhet gjorde så att han hela tiden såg saker ur nya perspektiv. Under långa stunder kunde han iaktta ett landområde för att sedan rita upp kartor och studera växter och djur in i minsta detalj.
Hur mån han var om naturen kan visas med ett av de citat sagda av honom som finns lämnat kvar:
"Den tid ska komma då människor som jag ska se på mördandet av djur som man nu ser på mördandet av människor."

Bland annat så betraktade han fåglarnas rörelser mycket noggrant eftersom han var mycket fascinerad av konsten att flyga. Han ritade perfekta skisser över hur deras vingrörelser och förde precisa anteckningar över hur deras kroppar rörde sig genom luften.
Många av dessa och andra anteckningar ligger till grund för åtskilliga uppfinningar som inte förverkligades för än flera hundra år efter hans död.
Bland annat så hade han gjort ritningar över hur människor skulle kunna färdas genom luften med hjälp av något som var mycket likt dagens helikopter och hur de skulle kunna färdas under vatten i något som var mycket likt den nutida ubåten.
Den mest kända av hans skisser är den över hur en fallskärm skulle kunna fungera.

Han besökte bårhus i olika städer under sena kvällar och dissekerade människolik för att lära sig mer om människans anatomi. Denna verksamhet utförde han under djup tystnad och i sken från stearinljus för att undvika att bli upptäckt eftersom det han höll på med var högst förbjudet och ogudaktigt. Men studierna var mycket givande. När han var klar så kunde han göra näst intill perfekta modeller av hjärta, ögon och hjärna och upptäckte åderförkalkning 500 år före någon annan vetenskapsman.

Men Leonardo Da Vinci var så mycket mer än bara vetenskapsman. Hans meritlista kan göras hur lång som helst och det var inte utan mening man kallade honom ”mannen med tio mäns begåvning”.
Han var även filosof, arkitekt, konstnär, musiker, idrottsman, uppfinnare, matematiker, skulptör, forskare, militäringenjör och hade en mycket bra fysik som gjorde honom väldigt duktig inom de flesta idrotter.

Leonardo föddes den 15 april 1452 som ett utomäktenskapligt barn.
Han växte upp i staden Vinci som inte låg speciellt långt från den stora konstmetropolen Florens där många redan börjat utöva renässansens upplysning.
Om man blev född av ogifta föräldrar betydde på den tiden att man inte fick gå i någon ordentlig skola. Det ledde till att Leonardo inte fick lära sig grekiska eller latin där han gick. Men det var troligtvis endast positivt eftersom han då inte fick den felaktiga bild av människan som dåtida skolor lärde ut.
Men det som han fick lära sig sög han åt sig som en svamp och han var redan som barn väldigt nyfiken och ville hela tiden lära sig mer.
När han var liten så samlade han också på saker som fascinerade honom. Så som vackert slipade stenar, grodyngel, ovanliga växter och ormskinn. Sådant som var för svårt att ta med sig hem gjorde han skisser av så att han skulle komma ihåg hur det såg ut.

Efter några år så visade Leonardos far, Ser Piero, sin sons anteckningar och skisser för sin vän och berömde konstnär, Andrea del Verrocchio, som blev mäkta imponerad av pojkens intelligens och ville ha honom som lärling.
1469 så började den då 17 år gamla Leonardo hjälpa honom i hans konstverkstad och utvecklade snabbt en hel massa nya talanger.

När Leonardo dog så efterlämnade han 130 anteckningsböcker och teckningar som tillsammans innehåller över tusen texter och teckningar. Dessa låg dock dolda och svåråtkomliga i privata ägor och publicerades inte för än cirka 100 år efter hans död. Bland der som publicerades fanns bland annat en samlingsvolym om vattnets natur och rörelse.

Redan under sin livstid blir Leonardo Da Vinci kallad universalgeni, vilket inte alls var så konstigt. Han var en mästare inom de flesta områden och många såg upp till hans storslagenhet. Människor jämför honom med Pytagoras och Arkimedes och det sägs att det var honom som Rafael avbildade som Platon i sin berömda fresk ”Skolan i Athen”.
Man ansåg honom vara en av dåtidens största filosofer, arkitekter och konstnärer.
Sen att han hade ett vackert yttre och en underbar sångröst var väl bara att förvänta sig av en sådan stor man.


Det fanns många av konstverken som Leonardo började på som han aldrig slutförde. Det var inte nödvändigt för honom att avsluta dessa verk. Han arbetade på dem så länge som han kände att han kunde utvinna någonting på arbetet och slutade med det då det bara kändes som bortkastad tid. Man skall se hans skapelser som studier snarare än som verk. Leonardo var ständigt i färd med att utforska nya områden och nya konstnärliga, vetenskapliga och möjligheter att konstruera tekniken på modernare sätt. Hans huvud fylldes hela tiden av nya idéer som han ville prova på och undersöka. Några av hans levnadstecknare har klassat det som att hans idéer var alltför storslagna för att överföras till visuell form.


I sitt konstverk Mona Lisa visar denna storslagna konstnär på en typisk del i vad som sägs beskriva renässansen.
Under medeltiden hade konstverkens form speglat hur dåligt allting var på jorden och hur ljuvligt det skulle bli i himmelen. De konstverk som finns därifrån visar en människa utan några humana drag och som inte räknas som någonting.
Men under renässansen, när man kom på hur fantastisk och vacker människan faktiskt var, så syntes individualiteten i de konstverk som skapades.

De leende som leker på Mona Lisas läppar och den visdom och mystik som hennes ögon speglar visar på hur människornas personlighet sattes i första rummet. Man ville visa vem människan på bilden var genom att ge henne ett detaljerat och väl avbildat ansikte.

Det var under samma tidsperiod som man upptäckte perspektivet och kunde ge målningar ett mycket större och verkligare djup.
Leonardo hade verkligen koll på sitt panorama. Det visar han bland annat i sin berömda målning ”Nattvarden” som visar hur den scen ur Bibeln där Jesus berättar för sina lärjungar att någon av dem kommer att förråda honom. Han låter Jesus kroppshållning bli en triangel och resten av lärjungarna sitter gruppvis tre och tre vilket förbinder dem till varandra och ger dem ett nätverk av känslomässiga och formella kontakter med Kristus.
Den gudomliga treenigheten gör så att bilden känns verklig och levande.


Det var i denna fresk som Leonardo för första gången visade sin verkliga storhet. I denna målning så ville han finna nya vägar inom fenomenet att måla på en vägg så han försökte med att använda oljefärg och tempra, istället för pulvriserat färgpigment blandat med vatten som var det vanligaste sättet, vilket skulle göra det möjligt för honom att arbeta över hela väggen samtidigt.
Detta misslyckades dock och målningen började falla sönder redan under hans livstid. Den bild som man idag kan beskåda på Santa Maria i Milano innehåller inget av den färg som Leonardo ursprungligen använde eftersom den har förbättrats allt eftersom mer av den förfaller.

Även i teckningen ”Människan i cirkeln” visar på stor förståelse för världens och människokroppens uppbyggnad.


Leonardo kom fram till att naturen hade ordnat allt på ett så makalöst sätt att allting verkligen stämde ihop. Som det faktum att det går tio huvuden längs hela kroppen och att man är ungefär lika lång som bredden på sina utsträckta armar. Hela kroppens mittpunkt utgår från naveln. När man ligger ned p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Renässansen - Leonardo da Vinci

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-15

    Väldigt bra skrivet, jag lärde mig mycket samtidigt som det var kul att läsa!

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-27]   Renässansen - Leonardo da Vinci
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5756 [2021-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×