August Strindberg

3 röster
4944 visningar
uppladdat: 2009-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

August Strindberg föddes år 1849 och dog 1912, och räknas som en av Sveriges mest framstående författare. Strindberg var en mycket omdiskuterad man och han var ofta involverad i konflikter. Många av hans verk klassificeras idag som klassiker inom den svenska litteraturen. Han var mycket mångsidig och det märks då han skrev genrer, prosa, dramatik och lyrik, han målade även tavlor och fotograferade.

Han skrev även mycket brev under sitt liv, faktiskt flera om dagen och han skrev också många tidningsartiklar. Trots det faktum att han var mycket produktiv i sitt skrivande var han varken ointresserad eller tankspridd i det han skrev, men han hade höga tankar om sig själv och ansågs självupptagen.

August föddes i Stockholm och hans pappa var ångbåtskommissionär. Han sägs ha haft en disharmonisk uppväxt då hans pappa var mycket sträng och hård mot honom, vilket var jobbigt då Strindberg var mycket känslig som barn.

År 1867 tog han studenten och jobbade sedan som förskollärare, då han samtidigt studerade till läkare. Han försökte också bli skådespelare, men gav upp det och började istället studera i Uppsala 1870 och det var där han påbörjade sitt författarskap. Han fick sedan avbryta studierna pga. av ekonomiska skäl och återvände då till Stockholm och började jobba som journalist vid Dagens Nyheter, han fick även en anställning vid Kungliga biblioteket där han arbetade fram till 1850.

Under sitt liv träffade Strindberg en kvinna vid namn Siri von Essen, hon var gift men det stoppade inte honom. Han ljög om att han inte kunde få barn och snart så blev hon gravid, de lämnade bort barnet men det dog efter tre dagar. Siri lämnade sin man och gifte sig med Strindberg och de fick tre barn, Karin, Greta och Hans. Siri ville bli skådespelerska och insåg att hon hade en möjlighet som det om hon var gift med Strindberg.

Hans genombrott kom 1879 med Röda rummet och uppsättningen av Mäster Olof, sistnämnde hade han försökt få uppsatt tidigare men utan framgång. Han har även skrivit det historiska verket Svenska folket och romanen Det nya riket. 1883 lämnade han Sverige då han blev mycket omdiskuterad och kritiserad och flyttade då till Paris och Schweiz, han producerade även böcker utomlands bl.a. Giftas, Tjänstekvinnans son och En dåres försvarstal, skådespel som Fadren och Fröken Julie, men också samhällskritiska romaner som Utopier i verkligheten.

1891 skilde sig August och Siri, det var då han sägs ha genom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-03-25

    Tack!

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-24]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58012 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×