Dvärgen av Pär Lagerkvist

2754 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Dvärgen
Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist (1891- 1974), föddes i Växjö. Han var författare, ledamot av Svenska Akademien från 1940, filosofi hedersdoktor 1941, nobelpristagare i litteratur 1951. Den fromhet som Lagerkvist var omgiven av som barn var djupt biblisk, gammalkyrklig med pietistiska inslag. När han studerade i Uppsala kom i kontakt med det samtida måleriet som han fann vitalare än litteraturen. Hans senare verk kom att kretsa mer kring människans plats i en värld där Gud har inte så mycket makt.
Debuterade med novellen Människor (1912) och fortsatte med Ordkonst och bildkonst (1913), Motiv (1914), Järn och människor (1915), Ångest (1916), osv. Hans siste verk, Marianne (1967) beskriver historien om tyrannen Herodes och hans äktenskap till diktarens kärleksfulla hyllning till den kvinna med vilken han var förenad i mer än fyra decennier. (Källa: NE)

Boken börjar med beskriven av Dvärgen hur han ser ut `Jag är 26 tum lång, med de rätta kroppsproportionerna, möjligen är huvudet något för stort. Håret är inte svart som andras utan rödaktigt, Mitt ansikte är skägglöst men annars precis likadan som andra mäns (s.5).
Dvärgen tror inte på fred och han tycker att det är en barnslig sak. När det blev fred i hovet blev han mycket besviken: `Jag tror världen har blivit galen! Evig fred! Aldrig krig mer! Vilka floskler, vilka barnsligheter`(s.84).
Dvärgen är skriven 1944 när det var den andra världs krig och hans grymhet och själviskhet förmodligen är baserad på Hitler även att händelsen utvecklats under renässansen på 1300-talet.
I slutet dvärgen är inlåst och hoppas att tiderna ska ändras och han igen ska bli den han en gång i tiden var. Han är säker på det och det håller honom vid gott mod i den källarhålan han är. Att författaren inte har bestämd att avrätta dvärgen efter allt han har gjord betyder att även att i slutet det goda alltid triumferar så ska alltid finnas det onda vid sidan.
I boken fanns mycket våld och hat. Jag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dvärgen av Pär Lagerkvist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Dvärgen av Pär Lagerkvist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58440 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×