AUGUST STRINDBERG

3047 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Barndom:

Johan August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849. Hans far Carl Oscar hade det nya jobbet ångbåtskommissionär, hans mor Ulrica Eleonora var en enkel värdhusflicka.

Hon dog i tuberkulos 1862 då var August bara 13 år, August hade 7 syskon.

Läroår:

Den unge Strindberg lärde sej att känna 1860-talets Stockholm intellektuella och konstnärliga elit, själv prövade han på läkarstudier. 1867 inleder han studier vid Uppsala universitet.

1870 får han sitt första drama uppfört på Kungliga teatern och året efter får han ett kungligt stipendium för fortsatta studier vid universitet. Efter en krasch med sin estetikprofessor så flyttar han 1872 tillbaka till Stockholm denna gång till de fattiga kvarterna där han umgås med unga konstnärer och försöker att försörja sej som fri journalist. Samtidigt målar han och skriver på sitt första betydande drama Mäster Olof. Pjäsen refuserades av kungliga teatern.

Erfarenheter från den tiden har han samlat i roman Röda Rummet(1879). 1874 anställas August Strindberg av Kungliga Biblioteket.

Genombrott:

Vid mitten av 1870-talet förälskar sej August i Siri Von Essen gift med en officer det gör att hon skiljer sej. 1877 gör hon debut på Dramatiska teatern, Strindberg och Siri gifter sej samma år och får barnen Karin(1880), Greta(1881) och Hans(1884). 1881 lämnar Strindberg anställningen vid Kungliga Biblioteket. Under den tiden han jobbar på Kungliga Biblioteket erhöll han Ryska geografi sällskapets Silvermedalj för hans upptäckt av den tidigaste kartan av ryska Asien ritat av svensk krigsfånge i Sibirien. Strindberg var också en begåvad vetenskapsman, hans vetenskapliga försök på sista tiden var mer fantastiska. Han hade en teori om att naturen var som ett stort logiskt konstverk, guld försökt han att göra av oädla metaller.

Landsflykt:

Tillsammans med hans hustru Siri och deras 3 barn flyttade de runt från pensionat till pensionat på landsbygden i Frankrike, Schweiz, Danmark och Tyskland. 1883 ansluter sej familjen till konstnärskolonin i Grez nära Paris och sen till Schweiz, Novellsamling Giftas utkommer och Strindberg åtalas för hädelse men frikänns.

1886 utkommer Tjänstekvinnans son.

Slitage i äktenskapet gör att det kommer till uttryck i Strindberg verk.

I Friedrich Nietzsches efterföljd kommer Strindberg att se man och kvinna i ett förhållande är en kamp.

Genom skådespelen Fadren(1887), Fordringsägare(1888), novellsamling Giftas(Del 2 1884),

Romanen En Dåres Försvarstal(1887) och uppsatsen Kvinnans underlägsenhet under mannen(1895) blev han känd i hela Europa som den ledande kvinnohataren.     

Skärgårdsliv:

1872 tillbringar Strindberg en av sina första sommarvistelser på Kymmendö i Stockholms skärgård, det var den här naturen som Strindberg skulle älska mest av allt på den här jorden.

Hans berättelser från skärgården la han ut i en roman kallad Hemsöborna(1887), 1889 återvänder Strindberg till Sverige och bosätter sej i Skärgården och ger ut romanen.

I havsband(1890), Året där på upplöstes äktenskapet med Siri Von Essen.

Inferno:

År 1892 lämnar Strindberg Sverige för Berlin. 1893 gifter sej Strindberg med Frida Ulh en journalist, och flyttar sen till hennes morföräldrar i Österrike. Året där på föddes Kerstin, makarna separera när Strindberg reser till Paris. Infernokrisen börjar. 1894-1896 i paris var Strindberg ett mycket känd, ständigt förekommande i de kulturella tidskrifterna. Efter den succén artade premiären av Fadren i december 1894 ville man anordna en stor festbankett.

I januari 1895 måste han på grund av en svårartad hudsjukdom tas in på sjukhus, 1898 på börjar Strindberg Ockulta Dagboken som skrivs fram till 1908.

Försoning:    

Strindberg flyttade 1899 tillbaka till Stockholm fast besluten att återförenas med sitt moderland. Några år senare gifte sej Strindberg med Harriet Bosse flyttade dom in i Röda Huset på Östermalm. Här skrev han ett antal shakespeare-inspiread kungadramer,

Erik XVI (1899), Karl XII (1901) och Ett Drömspel (1901) romanen Svarta Fanor (1901).

1902 föds dottern Ann-Marie redan 2 år senare separerar makarna, 1907 skriver Strindberg 4 kammarspel däribland Spöksonaten.

Ålderdom:

Efter att Harriet Bosse gifter om sej 1908 så flyttar Strindberg till en hyreslägenhet som han kom att kalla Blå Tornet. Precis som han var under sin livstid är han alltjämn kontroversiell,

Hans stora produktion &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: AUGUST STRINDBERG

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   AUGUST STRINDBERG
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58586 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×