Dödsstraff eller inte?

3 röster
40750 visningar
uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Dödsstraff eller inte? Det är frågan - som jag kommer hålla mig till i detta arbete. Anledningen till att jag valde detta ämne är att det är något som rör oss alla och att jag helt enkelt ville veta mer om detta. De frågor jag vill ha svar på är: Dödsstraff - är det rätt eller fel? Är alla lika värda i domstolen? Påverkas domen om man är vit eller svart?

3

Fakta och bakgrund

Dödsstraff är en straffrättslig påföljd som innebär att en domstol dömer en brottsling till döden genom avrättning. Brott som kan leda till dödsstraff är kända som kapitala brott. Uttrycket kapital kommer från Latin capitalis, som bokstavligen betyder " när det gäller huvud". Därför straffades ursprungligen ett kapitalt brott med att hugga av huvudet.

Idag förekommer dödsstraffet i många länder i världen. Enligt Amnesty International avrättades 2148 personer under 2005, 94 procent i något av fyra länder: 1770 i Kina, 94 i Iran, 60 i USA och 86 i Saudiarabien. 58 länder har kvar dödsstraffet och har utfört minst en avrättning under de 10 senaste åren, 35 länder har kvar dödsstraffet men har inte verkställt det på minst 10 år, 9 länder har kvar straffet för speciella brott (i allmänhet brott i krigstid). 95 länder har tagit bort dödsstraffet helt från lagstiftningen. I Sverige är dödsstraff förbjudet, det betyder att om en människa i det svenska samhället har begått ett brott som klassas som mycket stort, som t.ex. mord, så kan inte den svenska domstolen döma denna individ till dödsstraff, eftersom att det inte är tillåtet i Sverige. 

Kina är det land som absolut avrättar mest människor i hela världen. De avrättar mer människor än alla länder tillsammans. Enligt den kinesiska staten skall de officiellt avrättat 1770 personer under 2005 men mörkertalet är antagligen mycket större. Liu Renwen, en känd kinesisk rättsexpert uppgav nyligen en siffra närmare 8000 avrättningar varje år.

Dödsstraff i världen

¦¦ Dödsstraff avskaffat (95 stater)

¦¦ Dödsstraff avskaffat för vanliga brott (9 stater)

¦¦ Dödsstraff ej avskaffat men ej använt senaste 10 åren (35 stater)

¦¦ Dödsstraff tillämpas (58 stater)

Efter andra världskriget har dödsstraffet, när det en gång avskaffats, inte införts på nytt i något enda europeiskt land förutom forna Sovjetunionen.

4

Dödsstraffet har funnits i alla tider och i nästan alla kulturer. Man har länge följt "Öga för öga, tand för tand". Det har antagligen växt fram från olika offerriter, där man offrade människor till de olika gudarna. I Europa spreds dödstraffet snabbt under Medeltiden. Man ville skrämma människor från att begå brott och dödsstraffet blev ett vanligt straff för de flesta brott. Man kunde få dödsstraff om man t.ex. stal en brödbit eller sa något dåligt om kungen. Under 1400-talet, när häxprocessen tog fart i Europa, blev många oskyldiga kvinnor anklagade för att vara häxor och avrättades, oftast genom att brännas på bål. Avrättningar började så småningom bli något nästan festligt som byns alla invånare kunde beskåda. Ett par århundraden senare, mellan 1558-1603, regerade Elisabeth I i England. Under denna period avrättades 82 000 människor i England. De brott som kunde ge dödsstraff var många, bland annat olovligt fällande av träd eller vänskapligt umgänge med zigenare. 

Det var först under slutet av 1700-talet som folk började ifrågasätta dödsstraffet och dess syfte, men inte förrän i slutet av 1800-talet började saker att hända för att avskaffa straffet. Vid sekelskiftet hade tre länder avskaffat dödsstraffet.

Anledningen till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna kom till var att två stora krig under 1900-talet och den systematiska utrotningen av miljontals judar hade skakat en hel värld. Därför ville man nu försäkra sig om att något liknade aldrig skulle upprepas. Rättighetsförklaringen blev ett uttalande om hur människor och länder bör uppträda mot varandra. ("Tortyr och dödsstraff", sida 12-13) Artikel 3 lyder: "Du har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet".

Användningen av dödstraffet minskar kraftig i länder som tillämpar det. Både den Europeiska Unionen och Europarådet kräver strikt att medlemsländerna inte utövar dödsstraff. 

Dödsstraff för ungdomsbrottslighet (brottslingar under 18 år vid tidpunkten för sina brott) har blivit allt mer sällsynt. Sedan 1990 har nio länder avrättades brottslingar som var minderåriga vid tidpunkten för sina brott: Kina, Kongo, Iran, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Sudan, USA och Jemen. Kina, Pakistan, USA och Jemen har sedan dess höjt minimiåldern till 18 år.

I dag sitter minst 20000 personer och väntar på sin avrättning någonstans i världen. Vissa av dem vet inte vad de är dömda för eller när deras liv ska ta slut. Och vissa är oskyldiga.

Vilka brott som straffas med dödsstraff beror mycket på i vilket land man befinner sig i. Men alla länder som har dödsstraff straffar oftast dessa brott med döden:                             Upprepade  mord, högförräderi/landsförräderi och terrorism. I Kina straffas 68 olika brott med dödsstraff.

Alla länder som idag tillämpar dödsstraff  har en ideologi där de tror att straffandet av människor kommer förbättra samhället. Det går från Kina, till Ryssland, till USA. Det är inte bara dödsstraffet utan hela systemet, dödsstraffet symboliserar verkligen viljan att inte  främst förändra brottslingar utan att straffa dem. men

5

Avrättningsmetoder

I dag används sju olika avrättningsmetoder i värden vid verkställande av dödsdomar.

Dessa sju är:

Hängning - är en mycket gammal metod som innebär att den dömde hängs med ett rep runt halsen. Om repet är för kort kvävs man istället för att man bryter nacken. Detta kan ta uppåt 10 min.

Arkebusering - innebär att antingen en ensam bödel eller en grupp soldater, vanligtvis upp till nio, skjuter på den dömde med gevär. I Kina skjuter man den dömde i bakhuvudet så att man inte förstör dennes organ utan kan sälja dem senare.

Halshuggning - innebär att den dömdes kropp placeras under en bila som sedan släpps ner och skiljer huvudet från kroppen. Det kan även gå till så att en bödel hugger av huvudet med hjälp av en yxa eller ett svärd.

Stening - innebär att den dömde antingen befinner sig i en grop eller grävs ned till midjan i marken och binds fast vid en påle. Man trär en huva över huvudet på den dömde och sedan kastar befolkningen stenar på henne tills hon dör.

Giftgas - Den dömde spänns fast vid en stol i ett lufttätt rum och under stolen finns en skål med destillerat vatten. Man sänker ner natriumcyanid i vattnet och genom en kemisk reaktion bildas då en dödlig gas.

Giftinjektion - innebär att en maskin automatiskt injicerar tre olika ämnen i tur och ordning i den dömde. Det första ämnet gör så att den dömde blir medvetslös, det andra ämnet förlamar musklerna och stoppar andningen, och det tredje ämnet stoppar hjärtat.

Elektriska stolen -  Den dömde spänns fast i en stol och det fästs elektroder på huvudet och på ena benet. Sedan kopplas ström med en strömstyrka på 2000 volt på. Det tar ca 3 min att att brinna inifrån.

                                                                                                                             

Soviet partisans hanged by                                                                                                                                        German forces in January 1943

6

Brandbergsskolan

VT 2010

Dödstraff eller inte?

Ett fördjupnings arbete                                                                         av Mahmud Keskin

 1

Diskussion

Som med alla saker på vår planet finns det även bra och dåliga saker med dödsstraff. Jag kommer ta upp dem vanligaste och, enligt mig, de starkaste argumenten.

För

 • Dödsstraffet är det enda rättvisa straffet för de mest hänsynslösa och våldsamma brottslingar. Om ett mord har begåtts finns det inget som kan ersätta dödstraffet om rättvisa ska skipas.
 • Om en människa döms till döden finns det ingen chans för återfall. Man eliminerar alla chanser att han någonsin kommer göra ett brott igen, vilket kan kännas skönt för familjen. Dömer man brottslingen till livstidsfängelse är samhället säkert så länge han är i fängelse, men när han släpps är chansen för återfall stor. En stor undersökning i USA visar att av de mördare som blev frigivna 1983 återföll 42 % i nya grova brott inom tre år.
 • Emot

 • Dödsstraff är diskriminerande. 95 % av alla dödsdömda i USA har inte haft råd med egen advokat. USA har endast 12 % svarta invånare, men ändå är över 40 % av dem dödsdömda är svarta. 1991 avrättades för första gången på 50 år en vit man för att ha mördat en svart man. 88 % av de som har avrättats i USA, har dömts för mord på vita personer. Detta är konstigt eftersom antalet svarta mordoffer är 50 %.
 • Oskyldiga avrättas. Sedan USA återinförde dödsstraffet 1976 har 117 dödsdömda släppts efter att det visat sig att de var oskyldiga. Under samma tidsperiod har över 900 män och kvinnor avrättats. Hur många av dem som var oskyldiga får vi aldrig veta. Ett exempel är Ting Xingshan som blev oskyldig dömd och avrättad:  Hans fru lämnade honom och försvann från byn. Några dagar senare grep polisen honom och han anklagades för mord. Efter svår misshandel och tortyr tvingade polisen fram en "bekännelse". Trots att Ting Xingshan under rättegången berättade om tortyren och förklarade att han var oskyldig dömdes han till döden och avrättades. Några år senare visade det sig att hans fru inte alls var död utan att hon hade flyttat till en annan plats i Kina. Något mord hade aldrig begåtts (Amnesty International).
 • 7

  Min egen åsikt

  Jag är både för och emot dödsstraffet. När jag läser att Kina avrättar omkring 8000 människor varje år och att en stor del av dem avrättade antagligen var oskyldiga så förstår jag dem som är emot dödstraffet. Om jag ser en förälders tårar efter sett sitt barns kvarlevor förstår jag dem är för dödsstraffet.

  Personligen tycker att argumenten emot dödsstraffet är mycket starkare än argumenten för.

  En del av mig tycker att det är fel att mörda för att visa att det är fel att mörda och att dödsstraffet kränker den mest grundläggande mänskliga rättigheten - rätten till liv.

  Ändå tycker en del av mig att personer som Albert Fish och Anders Eklund inte förtjänar att andas samma luft som du och jag.

  8

  Slutsats

  Dödstraff - är det rätt eller fel?

  Detta arbete har verkligen lärt mig väldigt mycket och jag har kunnat fördjupa mig i ämnet. Innan denna uppsats var jag nog för dödstraffet, men denna uppsats har verkligen stärkt min åsikt om att dödstraff är fel. Trots detta känner jag kan fortfarande inte ta ställning till att om dödsstraff är rätt eller fel då jag inte har bestämt mig. Jag tycker att den enda som har rätten till att ta någons liv är Gud och ingen människa bör ges den rätten.  Jag antar det kanske inte är förrän vår syster eller bror blir mördad vi kan ta ställning till den stora frågan: Är vi för eller mot dödsstraffet?

  Visst, om någon som står oss nära blir mördad kan det kännas skönt om brottslingen blir avrättad, men vad händer sen då? Offret kommer ju inte tillbaka.

  En sak som också stärker min åsikt om att jag är emot dödsstraffet är att din dom faktiskt kan bero på vart du är ifrån. Det är ju vetenskapligt bevisat att om du är afroamerikan i USA löper du större risk att få dödstraffet än om du vore vit. Samma sak gäller dem muslimska länderna, om du är kristen i Afghanistan och vägrar läsa en vers ur koranen kommer talibanerna döda dig.

  Ofta är det mycket svårare att acceptera om en person döms till dödsstraff för att ha kört på "Ingrid 84" än om någon döms till döden efter att ha mördat "Amerikas president."                  &nb...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Saknas

  Kommentera arbetet: Dödsstraff eller inte?

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  • Basel Hassan 2018-01-12

   Extremt bra !!!

  Källhänvisning

  Inactive member [2010-05-13]   Dödsstraff eller inte?
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58666 [2021-10-22]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×