Dödsstraff

19 röster
46755 visningar
uppladdat: 2008-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
EN DEFINITION AV MITT ETISKA PROBLEM:
Jag har dödsstraff som mitt etiska problem dels för att jag tycker att det är intressant och för att jag kan inte så mycket om det. Dödsstraff finns för att avskräcka folk och minska brotten men det har det inte gjort det har bara ökat. Dödsstraff är när man avrättar någon till döds. Man kan göra det på många olika sätt. T.ex. om någon har begått ett grovt brott så kan man straffa personen med dödsstraff det finns inte i alla länder men det finns bl.a. i USA, Kina och Japan. Under år 2004 avrättades minst 3797 personer i totalt 25 länder. Egentligen är det här bara en liten del av verkligheten för många länder undanhåller uppgifter.

KORT BAKGRUND OCH FAKTA OM DÖDSSTRAFF:
Dödsstraffet har en väldigt lång historia. Förr i tiden straffades den dömde i likhet vad han själv hade begått för brott. familjen till den dödade fick utföra straffet i Norden. Men det fanns lagar som de var tvungna att följa. Det var inte meningen att man skulle straffa folk till döden bara för att göra samhället säkrare utan bara för att hämnas. Det hände många gånger att hela släkter blev utplånade genom att hämnas. Dödsstraffet har funnits länge. Men det är nutidens folk som börjar tänka på det om det är rätt eller fel. Det fanns en regel man ofta använde förr i tiden ”öga för öga, tand för tand” med det menas det att den som har begått ett brott ska straffas med ett likadant brott, eller ett lika starkt straff. De började överdriva med regeln genom tiderna med att t.ex. döda för mycket ibland t.ex. för småsaker. Det finns många olika sorters dödsstraff. Både nya och gamla metoder. En av dem gamla metoderna är stening det betyder att man får en mängd stenar på sig av folkmassor tills man dör. En av dem nya metoderna är arkebusering. Det är att man skjuter ihjäl den straffade. I vissa fall tar skyttarna lång tid på sig för att öka lidandet.
ARGUMENT FÖR DÖDSSTRAFF:
Den som mördar en människa visar att den personen inte är värd att leva. Och då bevisar mördaren samtidigt att han själv inte har rätt att leva då borde personen dömas för dödsstraff . Om en person begår ett grovt brott t.ex. mord då måste personen straffas med dödsstraff. Annars om han inte gör det då kostar det staten mycket pengar att hålla personen kvar i fängelset. Sen när personen är fri från fängelset kanske han/hon fortsätter med brottsligheter då sätts oskyldiga liv på fara. Idag är ett människoliv 10 år i fängelse. Med det menar vårt samhälle att några offers liv är lika mycket värt som en mördares liv. Därför är det samhällets uppgift att visa att mord inte är acceptabelt. Mördaren bör tänka på konsekvenserna innan han/hon gör något och inte bara gå runt och mörda och försöka undgå dödsstraff.

ARGUMENT MOT DÖDSSTRAFF:
En oskyldig kan avrättas. Det sägs att det inte fungerar som avskräckande enligt flera undersökningar utan tvärtom brotten ökar. Dödsstraff är ungefär som tortyr för ibland får folk vänta i flera år för att det ska inträffa och då får man ju en konstig känsla av att veta hur länga man ska leva . Staten försöker bevisa att det är fel att döda men det gör ju dem själv genom att avrätta folk. Den som ska avrättas t.ex. om personen har mördat någon då borde den som avrättar också avrättas för han mördar ju också någon.
VIKTIGA AKTÖRER OCH VARFÖR DE ENGAGERAR SIG I FRÅGAN:
Offrens anhöriga kan vara en viktig aktör för de kommer ju försöka göra allt för att få brottslingen fälld. Likaså är det med brottslingens anhöriga de kommer ju också försöka göra vad som helst för att få brottslingen fri. De som jag tycker är dem viktigaste aktörerna är advokaterna. För det är de som försöker få brottslingen fälld/fri och det är dem som har ordet hela tiden. Det finns vittnen och juryn och de spelar också en stor roll i spelet. Men det finns också flera styrelser som försöker få stopp på dödsstraff och en av dem är Amnesty International. De engagerar sig i frågan för att de tycker att det är den mest grymmaste och mest förnedrande handlingen och tycker att den ska avskaffas. De tycker att alla borde inse att det inte är ett straff utan snarare ett brott till rätten att leva. Och de tycker att alldeles för många oskyldiga har avrättats i flera av världens stater. De arbetar för många saker som t.ex. tortyr och de som fängslas bara för sina åsikters skull

DISKUSSIONER, EGNA TANKER OCH ÅSIKTER OMKRING FRÅGAN:
Jag är både för och mot dödsstraff. Men jag har lärt mig mycket av det här arbetet. Innan jag började med det här arbetet så tänkte jag: de som dödar straffa de med dödsstraff. Men senare när jag hade läst lite information och hört från folk så kände ja...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dödsstraff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-01-26

    Vilket betyg fick du ?

  • Inactive member 2019-02-01

    Jag är ledsen men den här texten är så dålig, för det första kostar det mer att avrätta pga av vissa lagar och hur går det ihop att avrättaren också måste bli dödad? Den har gjort det pga en bra orsak. Är alltså då också helt plötsligt någon som dödar i självförsvar någon som borde bli dödad. Tänk lite mer innan du postar något sådant här nästa gång...

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-09]   Dödsstraff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9592 [2024-07-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×