Edvard Munch

1 röster
5201 visningar
uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Modernismen

Edvard Munch

Edvard Munch var Norges största konstnär. Han kom från Löten som ligger i sydöstra delen av Norge. Han var det andra barnet och föddes den 12 december 1863 på gården Engelaug Östre, men han växte upp i huvudstaden Kristiania (dagens Oslo). Hans verk till hör Expression betyder uttryck på engelska och det är vad expressionismen handlar om, att man uttrycka sig i konsten med känslor och tankar. Man kan säga att expressionismen är raka motsatsen mot impressionismen. expressionismen förekommer i många olika former bildkonst, litteratur, arkitektur, film, musik, teater och drama (scenografi).

Han utsattes av flera tragiska händelser och förluster i sin barndom. Hans mamma, Laura dog i tuberkulos efter hon hade fött sitt femte barn och då var bara Edvard fem år gammal och hon var bara 30 år. Efter modern hade dött tog hans moster Karen Bjölstad över hushållet.
Åtta år senare dog hans två år äldre syster, Sophie i samma sjukdom och en av hans bröder dog också när han var liten. Detta har inspirerat många av hans verk som t ex "Den sjuka flickan", "Dödsrummet", "Vid dödsbädden". En annan syster blev mentalsjuk. Det var också Edvard, men inte så allvarligt.

Hans pappa Christian Munch ordnade så att han kunde studera på Kristianias tekniska skola år 1879. Tydligen var han inte så intresserad av teknik så han gick bara där i ett år, sen slutade han och kom upp med idén att bli målare/konstnär. Han skrev i sin dagbok vid 16 års ålder "Min bestemmelse er nu nemlig at blive maler". Det blev han också, en av världens största. Han var 17 år när han började på den kungliga konstnärsskola i Kristiania år 1881. Och där började hans karriär. Han var inte så berömd under sin tid men efteråt blev han väldigt känd, bland hans första verk var "det sjuka barnet" som var hans syster sophie.  En man vid namn Christian Krohg hjälpte Edward att bli berömd och med honom och hans konst till paris den blev uppskattad och tillslut så var Edward Munch så pass känd att han umgicks med många andra stora konstnärer så som August Strindberg, Julius Meier-Graefe, Sigbjørn Obstfelder, dem påverkade varandras konst och ism.

Efter detta gick det bara utför Edward, han hade allvarliga sprit problem. Togs in på en nervklinik i Köpenhamn och var där i åtta månader. Efter det började han leva ett sunt liv utan alko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Edvard Munch

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-01-13

    dåligt!!!!!!

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-13]   Edvard Munch
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58686 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×