Kvinna i Rom

14 röster
38270 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kvinna i Rom

•-                                         Jämställdhet

•-                                         Rättigheter

•-                                         Position i samhället/hemmet

•-                                         Sysslor

•-                                         Jämförelse med grekiska kvinnor

•-                                         Jämförelse med dagenskvinnor, både i Sverige och ex. Saudi-Arabien.

Jämställdhet

Romerska kvinnor hade betydligt mer frihet än de kvinnor som under samma tid bodde i Athen. I Rom kunde man se kvinnorna självständigt gå omkring på gatorna, man kunde se dem på torgen, teatrarna, badhusen och till och med på gladiatorspelen, där de hade samma frihet som männen att beskåda gladiatorkämparna. Det var en självklarhet att även kvinnorna skulle delta på fester, osv. Det som gav kvinnorna denna relativa jämställdhet var barnafödandet.

Kvinnorna var också värdefulla ur den aspekt att barnen dessa födde behövdes för att ta hand om dem när de blev gamla, eftersom det inte som idag fanns pensionsförsäkringar. Det var barnen som var deras pensionsförsäkring. Barn var investering!

Det var ett stort underskott på kvinnor under den här tiden, inte bara för att deras levnadstid var kortare, utan för att husfadern ofta "satte ut" barnen om de var flickor. Fick man ett barn var det mannen i huset som bestämde om han ville behålla det och uppfostra det. Oftast valdes flickorna bort, men om de mot förmodan valde att behålla dem så lärde de sig snart att lyda männen.

Den främsta uppgiften i en kvinnas liv var att bli en god maka och mor. De som hörde till samhällets övre klasskikten fick oftast en relativt bra utbildning, till skolnad från flickorna i Athen där flickorna enbart fick lära sig en del elementära baskunskaper, och då oftast hemma. Man ansåg att en utbildning var bra om man på bästa möjliga sätt skulle kunna klara av uppgifterna i sitt hushåll. I Athen tyckte man att kvinnan skulle formas i sitt nya hem, och hon giftes bort vid 14-årsåldern.

Så fort flickorna giftes bort började de föda barn. Många dog under graviditeten eller förlossningen, och eftersom många var undernärda när de blev gravida var det vanligt att man gick sjukdomar som kan utlösas vid graviditet; exempelvis TBC.

Rättigheter

Kvinnornas yrkesvalmöjlighet var inte speciellt brett. De flesta kvinnorna arbetade med framställning av tyger; som spinnerskor eller väverskor. Inom politiken saknade kvinnorna HELT rättigheter, oavsett var i det sociala systemet de hörde hemma. Som kvinna har man fortfarande ingen politisk talan i Egypten. Feminismen började dock vakna till liv tidigt; någon gång under 1800talets mitt.

I mitten av den klassiska perioden (= Grekiska och Romerska antiken) började kvinnosynen förändras. Den välkände filosofen Platon ansåg att idelastaten skulle styras av "de bästa", oavsett om det kvar kvinnor eller män. Det var inte bara männen som skulle ta ansvar för staten, utan också kvinnorna. Statsstatens värderingar ersattes under hellenismen m. fl. Hellenismen var den tid då man övergick från en grekisk kultur som dominerades av etniska greker, till en kultur som dominerades av människor som talade grekiska, men som hade olika etniska bakgrunder.

Intresset för individen ökade, precis som den senare också skulle göra i den europeiska upplysningstiden. Juridiska överenskommelser "infördes"; äktenskapskontrakt. Detta var kontrakt som innebar att även kvinnor skulle kunna ha egendom och arvsrätt. Trohet förväntades nu även från mannens sida.

Man skulle nog kunna säga att det var där utvecklingen till kvinnornas självständighet i dagens samhället började. Därefter har yrken som är "könsneutrala" uppstått. Exempelvis lärare, konstnär, forskare, advokat... Därefter har det också blivit mer och mer accepterat att även kvinnor har de lite "manligare" jobben, som exempelvis brandman, polis etc. Dessutom har kvinnornas roll i hemmet förändrats rejält.
   Idag är det mycket viktigare att ett giftermål grundas på kärlek, tillit och respekt. Och det är inte lika självklart att gifta sig och skaffa barn. Barnuppfostran bygger idag på helt andra grunder än antikens.

Antika Rom och dagens Sverige

Kvinnorna i dagens Sverige är betydligt mer självständiga än den antika Rom. Utbildning är tillgängliga för alla även högre utbildningar. Politiskt har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinna i Rom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Kvinna i Rom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58714 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×