August Strindberg

1 röster
6257 visningar
uppladdat: 2012-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

August Strindberg

August Strindberg föddes i Stockholm den 22 Januari 1849. Han var det tredje av åtta barn. Hans far Carl Oscar Strindberg var ångbåts kommissionär. August mor, och Carl Oscars första fru  Eleonora Ulrika Norling var en värdshusflicka. Innan giftermålet mellan fadern och modern år 1847 arbetade Eleonora som hushållerska åt Carl Oscar. Strindberg var som barn väldigt tystlåten och lugn. Hans far Carl Oscar var väldigt sträng och strindberg växte upp i sträng diciplin. Natten mellan den 19 och 20 Mars 1862 dog Eleonora. Strindberg skrev ett brev till sin bror Oscar där han berättade om moderns död. Eleonoras död gjorde bara förhållandet sämre mellan Strindberg och hans far som  tidigare hade haft ett dåligt förhållande. Favoritsonen i familjen var Oscar i alla fall för fadern. Året därpå gifte sig fadern med den 30 år yngre kvinnan Emilia Charlotta Peterson. Strindberg kom att hata henne.


En akademisk karriär förstördes på grund av Strindbergs dåliga attityd mot lärare och överårdnande alltså de lite mer ansvariga och äldre. Däremot ansågs hans författartalang lovande och detta belönades när kung Karl XV uppmärksammade sig på det och gav honom ett stipendium som skulle hjälpa för studier i framtiden. Men efter en tid fick han flytta till huvudstaden och studierna avbröts på grund av ekonomiska problem.  Detta misshagade fadern och Han hade bestämt sig för att favoritsonen Oscar skulle få ärva hela firman och alla andra ägodelar. Efter ett bråk med sin far träffade Strindberg honom aldrig mer.


Strindberg träffade vid ung ålder Siri Von Essen som var gift då. Men Strindberg hade bestämt sig för att vinna hennes hjärta och lurade henne. Han sade att han inte kunde få barn och med det var Siri otrogen mot sin man och låg med Strindberg. Efter en tid kom det fram att hon var gravid och hon lämnade sin man som under tiden också varit otrogen. Siris drömmar om att bli skådespelerska gick i uppfyllelse med tanke på giftermålet för Strindberg höll också på med skådespeleri. När födseln av deras första barn kom ville dom inte ha det för att de tyckte det var för tidigt så de lämnade bort barnet. Dock dog barnet efter bara 3 dagar. Efter denna tragiska händelse fick de dottern Karin, därpå Greta och sedan sonen Hans.


Strindberg dog den 14:e Maj 1912 i Stockholm. Han blev 63 år gammal.


Litterärt verk

Ett av Strindbergs mest kända verk är hemsöborna.

Hemsöborna handlar om drängen Carlsson som hjälper fru Flod med lantbruket. Carlsson visar intresse för pigan Ida men får inget tillbaka. Fru Flod erbjuder Carlsson att göra ett giftermål mellan sig själv och honom. Carlsson ser detta som ett tillfälle att bli gårdens herre och tackar ja. Brölloppet sker och allt flyter på som vanligt. Men efter en tid misstänker Flod att han är otrogen. En kväll ser hon honom gå in i skogen med en piga. Hon följer efter honom men får lunginflamation och dör. När man ska begrava kistan hamnar den i vattnet av en olycka och Carlsson drunknar också. I denna bok så ser man nästan att det liknar lite hans liv. Tex så var Strindbergs far högt uppsatt och hans mor en piga. I boken så har det bara vända roller. Och sedan att Flod dör. Hans mamma dog också av en sjukdom.


Egna tankar

Strindberg skrev både böcker och pjäser. Alla hans verk har oftast varit baserade på hans eget liv. Hans verk har varit oftast ganska udda och detta har lett till att folk fick se på ett helt olikt sätt i hans böcker och pjäser. I hans böcker och pjäser är det oftast blandade känslor och man ser hur det verkligen ser ut ute i världen. Jag tror att det är just därför som han är så känd. Att hans verk verkligen lyfter fram det som händer i verkligheten. Språket som han skriver på är väldigt gammeldags och diktlik men man förstår endå lite om man försöker. Sedan så var han säkert också känd för att det inte fanns så många i den tiden som engagerade sig i skrivandet och på just det sättet som han skrev. Strinberg levde under realismen och den moderna tiden. Han skrev för det mesta under moderna tiden men han skrev även under realismens tid. Under realismens tid så ville man väcka dilemman om moral. Detta kan ha påverkat hans skrivande då hans skrev själv på det sättet. Det var nog därför som hans verk varit så u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.wikipedia.se http://hd.se/familj/slaktforskning/2012/02/27/august-strindberg-och-hans-okanda-slakt/

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-11-12]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59159 [2024-07-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×