Att döda ett barn

7 röster
19778 visningar
uppladdat: 2014-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Att döda ett barn Skriven av: R.A

Man blir tidigt i novellen introducerad till två olika sorters världar. I den ena lever en lycklig familj med ett lyckligt litet barn och i den andra lever en glad och lycklig ung man med sin nya tjej. De två olika världarna kommer att mötas i ett väldigt olyckligt sammanhang.

Spänningen fylls redan från början, då man redan i inledningen får veta att en ung man ska döda ett barn. ”Ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man.” Huvudpersonerna är mannen och barnet.

Novellen utspelar sig i tre byar i nutid, det är söndag och solig sommardag. ”Innan han stiger in i bilen står han ett ögonblick framför kylaren som gnistrar i solen och njuter av glansen och doften av bensin och hägg.” Mannen börjar sin resa i första byn med sin tjej, ut mot havet. Mannen är absolut inte rädd för fart och kör snabbt igenom den andra byn. I den tredje byn bor det lilla barnet och hans mor ber honom springa till Larssons på andra sidan gatan för att hämta socker. När barnet är på väg tillbaka mot byn efter att ha hämtat sockerbitarna, inträffar krocken. En ung man har dödat ett barn.

Författaren beskriven i slutet, känslorna som uppstår när man har dödat ett barn. Det är en tydlig ångest. ”Alla skuggor är mycket mörka och när de skils är det fortfarande under tystnad och mannen som har dödat barnet vet att denna tystnad är hans fiende” Skuldkänslor, och tankar om hur de hade kunnat förhindra att det tragiska inträffade, uppstår. "Ty det är inte sant att tiden läker alla sår. Tiden läker inte ett dödat barns sår och den läker mycket dåligt smärtan hos en mor som glömt köpa socker och skickat sitt barn."

Tempot är snabbt, men det är även lätt att hänga med. Titeln på novellen är passande eftersom att det är precis det som novellen handlar om. Författaren använder sig utav berättartekniken ”parallellhandling” man får veta vad som händer både ur offret och förövarens perspektiv, båda parter möts i slutet. Detta skapar en spänning. Det finns få personbeskrivningar i novellen, vilket gör att vem som helst kan identifiera sig med karaktärerna. Den är skriven som ur en författares ögon.

Jag tror att författaren ville förmedla eftertanke, att livet är kort och kan nå sitt slut när man minst anar, även för ett litet oskyldigt barn. Man kan gå från att vara glad och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Stig Dagerman- Att döda ett barn

Kommentera arbetet: Att döda ett barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-03-22

    h

Källhänvisning

Inactive member [2014-10-26]   Att döda ett barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59464 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×