Talanalys Alice Bah högtidstal

39 röster
73321 visningar
uppladdat: 2015-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alice Bah är 42 år och en svensk media- och näringslivsprofil. Sedan 3 oktober 2014 är hon även kultur- och demokratiminister i Sveriges regering. Tidigare har hon arbetat som programledare på TV och haft flera förtroendeuppdrag. Alice Bah framförde på Sveriges nationaldag den 6 juni 2000, ett högtidstal på Skansen i Stockholm som också var en insamlingsgala för kronprinsessan Victorias fond.

Det framgår väldigt tydligt att talet handlar om det Svenska samhällets utveckling mot mer mångfald och Alice Bah talar mycket om då och nu, hon specificerar förändringarna och uppmuntrar att alla förändringar inte är dåliga, att utveckling kan och har tillfört mycket positivt för Sverige. I talets början beskrivs det typiska livet som man levde för 30-40 år sedan då alla tittade på samma tv-kanal eftersom det var den enda som fanns, sysselsättning och beteende utifrån genusperspektiven och det tabubelagda som till exempel homosexualitet. I mitten av talet sker en tydlig övergång och det nämns flera förändringar som skedde som idag har ett stort inflytande på Sverige. ”Men kärleken till Sverige spred sig även bland folk som inte var födda här, men som nu flyttade hit. Även svenskarna började resa utanför Ving-gettot på Kanarieöarna och kärade ner sig i utlänningar och tog med sig dem hem.” Drottning Silvia ges som exempel i talet i följd av en retorisk fråga ”Hur ska detta gå?”.

Talets disposition känns väldigt genomtänkt och strategiskt upplagt, det är lätt att följa och övergångarna sammanvävs på ett smidigt sätt samtidigt som helheten ändå blir tydlig. Alice Bah verkar ha något form av manus eller liknande hjälpmedel men hon har ändå ett flyt och talet präglas av en viss spontanitet. Talet är uppdelat i tre sektioner, två som framställs som kontraster till varandra och en framtidsvision. Innehållet är både varierande och relevant för åhörarna, alltså det svenska folket. Framför allt för dem som är i den generationen där de kan relatera och känna igen sig i hur Alice Bah återger levnadssättet för 30-40 år sedan. Men också dagens generation som har förståelse och erfarenheter om emigration, teknik och allt annat som utvecklats de senaste årtionden.

Alice Bah inleder sitt tal med ”Eders majestäter, ers kungliga högheter, fru talman, ers excellenser, mina damer och herrar.” I publiken fanns kungen och drottningen, många högt uppsatta samt lokala invånare och inledningen passade till alla som lyssnade. Eftersom det var Sveriges nationaldag så var givetvis ämnet också väldigt lämpligt och passande vilket Bah inleder med: ”Och kärleken till Sverige, som ju den här dagen handlar om - min, er och alla andras - är som alla kärlekshistorier lite komplicerad.” Det förekommer flera stilfigurer i talet, till exempel rim: ”Skånes slätter lika sköna och Dalarnas ängar lika gröna”, ”Så länge mor är rar och far är karl” och ”För idag rymmer den så mycket mer och så många fler.” Samt en retorisk fråga ”Hur ska detta gå?”. Talet avslutas med att Alice Bah sjunger ”Du nya, du fria, du takhöga Nord, jag är så glad att jag är svensk ho ho” vilket skulle kunna vara en allusion eftersom meningen kommer från Birgitta Anderssons humoristiska sång ”Sverigebruden”. Just ordet Ving-getto upplevdes som ett värdeladdat ord och hade en humoristisk men ändå uppriktig betydelse, att svenskarna började resa till länder och städer som inte var dessa typiska charterorter. Koriander och Cous-cous var också ord som antydde att Sverige har blivit mångkulturellt.

Självaste framförandet verkar förberett och Alice Bah är avslappnad och väl påläst. Hon har kontinuerlig ögonkontakt med publiken och är glad och entusiastisk. När Alice Bah presenteras applåderar publiken och Alice niger som en vänlig gest. Ibland ändras tonläget i hennes röst och i inledningen när hon säger: ”Jag är oändligt stolt, glad och hedrar över att få stå här idag på Sveriges nationaldag, på vår nationaldag, och försöka uttrycka vad jag känner”, så ser man att hon är väldigt entusiastisk och glad vilket även ger samma effekt på hennes röst. Alice Bah har en passande dräkt på sig från en by utanför Värnamo med färgerna blå och rosa som symboliserar den ljusa rågen, de blå sjöarna och den rosa linnean som är Smålands landskapsblomma.
 
Jag tyckte att Alice Bah framförde talet med mycket entusiasm och man såg på henne att hon var riktigt nöjd och stolt över uppdraget. Innehållet var tänkvärt samtidigt som några roliga inslag var med, ett exempel är när hon är personlig och säger att hon och hennes man grälar ganska ofta för att han utvecklas så invecklat. Det hördes flera skratt från publiken och jag antar att det är för att många känner igen sig i det hon sa.

Det känns som att jag inte är den mest optimala lyssnaren för talet dock, jag har ingen aning om vem Calle Jularbo är och inte heller Lennart Hyland, ett namn som nämns flera gånger. Jag är nog för ung för att känna igen mig och förstå vad som menas när Alice Bah återger hur livet såg ut för 30-40 år sedan. Jag vet inte hur det var och jag h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Talanalys Alice Bah högtidstal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-23

    Vet inte vad det blev för fel, ville betygsätta 5/5 men det vart 1/5 istället. Ifall någon kan hjälpa mig ändra så let me know! Tack för att du delar med dig av ditt arbete, verkligen jättebra skrivet!

  • Katy Rodrigez 2017-11-26

    Det här exempel det är bra och finns lätt att förstå. Tack!!

  • Nora Nora 2021-03-01

    Din analys var grym men enligt min lärare borde du försöka att hålla talet så neutral som möjligt det vill säga att du inte skriver i Jag-form men utöver det var ditt tal till stor hjälp! Vh Elev som går sista året på gymnaiset

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-10-16]   Talanalys Alice Bah högtidstal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59651 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×