Förintelsen – ”Den slutgiltiga lösningen”

18 röster
36934 visningar
uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förintelsen - "Den slutgiltiga lösningen"

Inledning

Varför, varför mördades alla miljontals judar? Vad var meningen med det? Hur kan människor vara så onda? Hur levde människorna som var runt omkring allt hemskt? Hur har det påverkat oss? Är det rätt att mörda en människa för dennes tro, utseende och seder? Är det rätt att döda en människa som inte är likadan som en själv?

Det är det här jag ska skriva om, om förintelsen, när Hitler och hans folk gasade ihjäl och plågade miljontals judar.

Hur började det?

Hitler hade makten i Tyskland. Han ville dessutom ta tillbaka det land han förlorat under första världskriget. De lyckades, de länder som Tyskland attackerade i början gjorde nästan inget motstånd. Tyskland växte, Tysklands armé växte, de blev starkare, fick mer makt och mer respekt. Hitler sa saker som "Ge upp hela Tjeckoslovakien annars bombar jag sönder hela Prag inom 24 timmar". Detta gjorde att presidenten i Tjeckoslovakien gav upp direkt, det visar vilken enorm respekt och fruktan folk hade för Hitler. Han behövde inte skjuta ett enda skott. Hitler begav sig till Österrike och där blev de konstigt nog glada över att få återförenas med Tyskland. När tyskarna ville åt Polen blev det lite mer liv i luckan.. Året var 1939 och Polen gjorde motstånd mot tyskarnas invaderande. Det var här hela den här hemska perioden började..andra världskriget är igång!

Hur fick Hitler så mycket makt?

I Tyskland på 30-talet rådde stor politisk och ekonomisk kris. Detta gjorde att Tyskland var väldigt sårbart. Det var då Hitler kom in i bilden och, till en början, hjälpte folket att skaffa jobb, få en stadigare ekonomi osv. Det var efter att han fått med sig folket som han började uttrycka sina nazistiska åsikter. Folket som såg Hitler som sin "hjälte" tänkte att det här nog var det man skulle tycka och gick med honom.

Egentligen var det inte Hitler som kom på antisemitismen utan den hade funnit i Europa i hundratals år. Men Hitler utnyttjade judefientligheten för egen vinning.

Hitlers syn på mänskligheten

Adolf Hitler, Tysklands ledare, hade strikta åsikter om vad han tyckte var rätt och fel. Han hatade judar och det var mest det hans propaganda handlade om. Nazisterna ansåg att allt ont som hänt i världen var judarnas fel, att den "tyska rasen" var överlägsen allt annat folk, att Tyskland var störst, bäst, mäktigast och att alla borde "följa" de.

I Hitlers egen bok 1924 skrev han "Den politiska propagandan ska arbeta som reklamen, upprepa några få påståenden", han påstod att människan var glömsk, "Varje verkningsfull propaganda måste därför begränsa sig till ett fåtal produkter och i form av slagord köra med dessa så länge att även siste förmår uppfatta dem".

Vem var Adolf Hitler?

Adolf Hitler, Tysklands skräckinjagande ledare har nog inte alltid varit så hemsk?

Han föddes den 20 april 1889 i Braunau Am Inn i nuvarande Österrike.

Hitler var väldigt duktig i skolan som barn, i alla fall när han gick i grundskolan. När han sedan började realskolan gick det sämre. Han var lat och fick bara betyget "tillfredställande" i uppförande, gymnastik samt älsklingsämnet teckning. Adolf tog aldrig någon studentexamen och han fick en avsky mot allt vad skola hette.

En sak som många inte vet om Hitler är att han har judisk släkt. Möjligen har de tjeckiskt ursprung och kommer ifrån Bröhmen. En jude vid namn Frankenberger sades till och med vara hans farfar, när det kom ut på 1930-talet blev Hitler rasande och sade: "De där människorna får inte veta vem jag är. De får inte veta varifrån jag kommer och från vilken familj jag härstammar. Inte ens i min bok lät jag ett enda ord komma ut om dessa saker, inte ett enda ord!"

Man kan även i litteraturen hitta teorier för att Hitler inte skulle ha varit antisemit före eller under första världskriget. När han bodde i Wien hade han många judiska bekanta och många av hans favoritskådespelare inom teater, som han var väldigt intresserad av, var judar. Här var han inte antisemit men under tiden i Wien fick han kontakt med Jörg Lanz von Liebenfels, han hade teorier om germanerna som den ariskt överlägsna rasen. Hitler läste gärna sin stora idols, Richard Wagners, politiska skrifter och kom därmed i kontakt med politiken. Däremot hade Hitler inte en positiv inställning till politiker, han hade skapat en avsky mot dem.

Hur och varför ändrade Hitler åsikt om judehatet?

Hitler tog även intryck av den radikale nationalisten Georg von Schönerer och borgmästaren Karl Luegers talarkonst och politiska åsikt. Till denna hörde antisemitismen, vilket ledde till att Hitler gick med i en antisemitisk förening.

Förintelsen

År 1933 när nazisterna kom till makten i Tyskland var tanken att skapa ett judefritt Tyskland men inte med hjälp av förintelse, utan genom att försöka tvinga judarna att flytta. Antisemitismen fanns, som jag tidigare beskrivit, i hela Europa och omvärlden ville inte ta emot judarna. I samband med krigsutvecklingen på östfronten växte tanken på att fysiskt utrota judarna. Det var Herman Göring som gav SS en skriftlig order, att förbereda en "slutgiltig lösning av judefrågan". Problemet var att samtidigt som man ville utrota judarna behövde man också arbetskraft eftersom de flesta unga män var uttagna som soldater i kriget. Då kom man på att judarna kunde användas som slavar, tills de avled utmärglade av arbete eller mördades.

Tyskarna ville ha bort judarna. De judar som var arbetsdugliga sattes i läger, medan de som inte kunde arbeta (oftast kvinnor, barn, äldre, handikappade) sattes i gaskamrarna, och gasades ihjäl. Det fanns flera olika sorters läger, bland annat koncentrationsläger och förintelseläger. Koncentrationslägren var fångläger som ofta var sammanbyggda med fabriker där fångar fick arbeta tills deras krafter inte längre räckte. Fångarna blev torterade och fick inte alls mycket mat. Förintelselägren var dödsfabriker som endast var uppbyggda för att döda människor. Alla de lägren låg i Polen, ex: Auschwitz.

Det finns siffror på att ca sex miljoner judar dog under förintelsen, över hälften gasades ihjäl, en femtedel sköts till döds, resterande dog av svält, köld, utmattning och sjukdomar.

Varför reagerade inte omvärlden?

Hur kom det sig att människorna i Tyskland och på andra ställen inte såg vad som hände? Ville de inte se och blundade för verkligheten eller visste de inte?

Förintelsen ägde rum under kriget, det gjorde att människorna hade så mycket annat att tänka på att de inte hann se vad som hände. Förintelselägren låg också i Polen, långt bort från Tyskland, för att inte folk skulle se de. Det gjorde att de som bodde i Tyskland inte visste någonting, vissa gjorde men inte alla. Det finns tyskar idag som levde under andra världskriget men som inte alls tror på allt som berättas om förintelsekrigen, ihjälgasningen osv. Jag tror att folk inte trodde på ryktena som gick, att folk gasades ihjäl och plågades, för att de lät så overkliga. Det var för hemskt för att få vara sant, folket ville inte heller tro på att deras ledare skulle utföra sådana hemska handlingar.

Hur har förintelsen påverkat oss/vårt samhälle idag?

För mig känns det som att Andra världskriget är den viktigaste händelsen i historien, just på grund av att den ligger så nära i tiden. Jag kan tycka att nu, på 1900- och 2000-talet, så borde vi ha vuxit ifrån alla fördomar mot judarna och lärt oss att alla är lika. Att nazismen fortfarande existerar bevisar att Hitler hade stor makt, och att han visste hur han skulle påverka människor.

Nazismen förekommer i vår vardag, vi läser om det i skolan, nazistiska och främlingsfientliga partier såsom "Sverigedemokraterna" är på väg in i riksdagen. Bara för ett par år sedan t.ex. fanns det otroligt många nazister i vår skola, Runby Skola. Det visar att Hitlers nazism inte bara påverkade vuxna utan barn och ungdomar också. Därför tycker jag att det är enormt viktigt att vi får läsa om detta i skolan. Jag har läst en artikel i SvD där det står att lärare har dåliga kunskaper om förintelsen. Det tycker jag är otroligt dumt, de flesta elever tycker att det här är viktigt och intressant och det gör att det blir roligt att lära sig, och det är väldigt viktigt att vi inte glömmer hur det var eftersom samma sak händer än idag, folkmord.

Det finns inte lika många nazister idag som då, men tillräckligt.. Det blir fler och fler och det syns på politiken

Likheter och skillnader - då och nu

Många frågar sig själva hur folket förut kunde gå på all skit Hitler sade, hur de kunnat vara så dumma. Men det de inte ser är att de själva troligtvis skulle göra samma sak idag. Det finns undersökningar där folk presenterats för Hitlers propaganda på det sätt han gjorde, utan att man berättat vem ledaren var och vems propaganda de presenterades för.  Folk blev helt lyriska och sade "Vilken bra ledare, vilka bra idéer!". Sedan i slutet av föreläsningen fick de veta att det var Hitlers propaganda de nyss fått höra om. Då blev folket som lyssnat helt förstörda.. Det jag vill få fram är att när ett folk är svagt, är det som mest påverkbart. I Sverige idag har vi ekonomisk kris, hög arbetslöshet och människor har det sämre ställt. Det var likadant i tyskland när Hitler kom till makten. När missnöjet och behovet av förändring i samhället är stort, finns risk för att vi lyssnar på en stark ledare som försöker förändra. Hitler byggde faktiskt upp ekonomin och gav folk arbeten. Han var en god ledare från början..  

Har det skett någon förändring?

Har det skett någon förändring sedan Hitler styrde? När vi ser på förintelsen i backspegeln kan vi kanske säga att vi lärt oss av historien. Man kan önska att den inte ska upprepas igen. Men jag är inte säker på att vi lärt oss så mycket. Folkmord sker ännu idag utan att vi reagerar. Exempel på det är kriget i Bosnien och kriget i Rwanda. Främlingsfientligheten breder ut sig och ett skrämmande exempel ifrån vårt eget samhälle är "Salemmarschen" som årligen genomförs den 12 december av nazister, rasister och högerextrema grupper för att hedra en 17 årig pojke som blev dödad år 2000 av en pojke med utländsk bakgrund.

Sammanfattning och egna slutsatser:

Många tänker inte på nazismen idag och tror därför inte att de påverkas av den. Men det gör de, kanske inte idag men i framtiden kommer de att göra det om det fortsätter som det gör. Folk tänker "Men vadå nazister? De finns ju inte kvar.." Men det gör de, det finns människor idag som fortfarande inte kan känna sig helt trygga. Det finns människor som blir attackerade och kränkta av folk som inte förstår bättre, människor som fortfarande tror att Hitler hade rätt. Man kan även se likheter till Hitlers judehat, t.ex. att folk skyller allting på muslimerna, på det sätt folket skyllde på judarna förut. Många människor har också emot mörkhyade, homosexuella, transsexuella och romer. Bara för att de är annorlunda, men vad spelar det för roll? Hur skulle det vara om alla var lika?

För att inte behöva gå igenom ännu en förintelse, så måste vi få mer lärdom av vad som hände i Tyskland under Andra världskriget. Det är det vi ska lära oss i skolorna och därför är det viktigt att lärarna engagerar sig i det.

Det är viktigt att få lärdom om hur andra människor har lidit, hur världen såg ut förut och hur mycket bättre det skulle kunna bli. För den kan bli bättre, mycket, mycket bättre! Om bara alla kunde förstå att människor är lika mycket värda hur de än ser ut..

Om alla kunde öppna ögonen och se, göra något åt mobbningen som sker. Allt skulle bli så bra! De flesta krig som &aum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen – ”Den slutgiltiga lösningen”

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-11-29

    tack för denna text har verkligen hjälpt mig jätte mycket inför mitt prov.

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-13]   Förintelsen – ”Den slutgiltiga lösningen”
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58664 [2021-07-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×