Sverige under mellankrigstiden
25529 visningar
uppladdat: 2006-08-27
uppladdat: 2006-08-27

Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
1921 hölls det första andrakammarvalet med allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män.
Det var socialdemokraterna och liberalerna som i årtionden varit verksamma gällande rösträttsfrågan och i regeringsställning lyckades de nu klubba igenom reformen. De socialistiska partierna utgjordes av socialdemokraterna och kommunisterna. De borgliga partierna utgjordes av Högern, Bondeförbundet samt de två liberala partier som på 1930-talet gick samman och bildade Folkpartiet.
I början av 1920-talet drabbades Sverige av en djup lågkonjunktur vilken ledde till massarbetslöshet och snabbt sjunkande reallöner. Detta var startskottet till den allvarligaste ekonomiska kris som Sverige upplevt i modern tid.
Till följd av de fallande jordbrukspriserna blev landsbygden urbaniserad, detta faktum gällde framförallt unga kvinnor som sökte sig till städerna för att hitta arbete. Under andra halvan av 1920-talet vände lågkonjunkturen uppåt och vid slutet av decenniet såg det riktigt lovande ut. Exportindustrin gynnades av det faktum att kronan var undervärderad gentemot andra valutor vilket ledde till ökad sysselsättning.
Under våren 1931 blev den stora börskraschen i USA kännbar i Sverige.
Många företag försattes i konkurs, enormt hög arbetslöshet samt allmän oro på arbetsmarknaden rådde i Sverige under denna tid.
Situationen på arbetsmarknaden förvärrades då arbetare sympatistrejkade i Ådalen 1931. Detta för att stödja arbetare i en lönekonflikt i Hälsingland. Arbetsgivarna kontrade med att sätta in strejkbrytare som skötte lossnings- och lastningsarbeten i hamnen i Lunde. Nästföljande dag, Kristi Himmelsfärdsdagen den 14 maj 1931 gick ett demonstrationståg bestående av 3000 strejkande arbetare från Frånö till Lunde. Demonstrationen fick ett tragiskt slut då fem personer sköts ihjäl av ditkallad militär.
Uppståndelsen efter skotten i Ådalen blev enorm och hoppet om ett förtroendefullt samarbete på arbetsmarknaden tycktes vara avlägsna.
Efter riksdagsvalet 1932 tillträdde en socialdemokratisk enpartiregering med Per Albin Hansson som statsminister och Ernst Wigforss som finansminister. Tack vare Wigforss ekonomiska teorier som lanserades av den brittiske ekonomen John Maynard Keynes.
Mot slutet av 1930-talet minskade arbetslösheten och förhållandet mellan arbetsmarknadens parter förbättrades. År 1938 slöts ett samarbetsavtal mellan LO och SAF, det ...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2006-08-27] Sverige under mellankrigstidenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6729 [2023-06-08]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera