Etik och lagar inom media

1 röster
14823 visningar
uppladdat: 2006-09-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Argumentera för och emot nedladdning av upphovsrättsskyddat material på Internet.
2. Vilka etiska regler finns det inom media? Vad händer om man bryter mot de? Varför behövs etiska regler inom media?


1. Jag tycker helt klart att man borde få ladda ner saker från nätet om man använder det till privatbruk eller till t.ex. skolarbeten som man bara har till skolan och inte till något annat. Varför skulle man egentligen inte få ladda ner det för? Vem har någonsin dött av att man gör det? Jag tycker reglerna är väldigt överdrivna i denna fråga och det är väldigt få som egentligen följer de. Ingen kan riktigt hålla reda på vem som laddat ner vad osv. Man kan ju faktiskt skriva att det inte är en själv som gjort saken eller hur?

Självklart ska man inte få ladda ner upphovsrättsskyddat material på Internet. Det är faktiskt folk som verkligen jobbat med detta och ska andra då komma och sno deras arbete för att sedan säga att det är de själva som gjort det. Nej det tycker jag verkligen inte att folk ska få man kan väl faktiskt visa sina medmänniskor respekt för deras arbete som de försöker tjäna pengar på som vilken annan arbetare som helst.


2. De etiska reglerna kan man i stort sätt egentligen säga att det handlar om respekt. Man ska ge korrekta nyheter, man ska ge plats åt bemötanden, respektera den personliga integriteten och inte döma någon ohörd dessutom ska man vara försiktig med att publicera namn. Allt detta handlar som sagt egentligen mest om respekt till andra människor. Om man skriver/säger fel ska man rätta till detta och ge plats för bemötanden utan dröjsmål. Om någon bryter mot de etiska reglerna finns det flera olika sätt att gå tillväga för att få rätt. Man kan vända sig till flera olika stiftelser men man ska börja med att vända sig till den tidning som gjort fel och be om rättelse annars vänder man sig till Pressombudsmannen eller liknande. Den som brutit mot reglerna kan få betala böter eller så kan allt gå till en speciell tryckfrihetsdomstol som har en jury som prövar ärendet. Man behöver dessa etiska regler för att skydda människor och för att om det blir fel så kan någon råka illa ut eller så litar inte folk på vad som sägs och det kan få förödande konsekvenser om det blir t.ex. så att man måste evakuera och det sägs i en tidning eller sådant. Och man kan inte låta medier få skriva exakt vad de vill för att det skulle bli som en påhittad bok. Samhället skulle inte ha någon koll på vad som händer i världen eller någonst...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Etik och lagar inom media

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-22]   Etik och lagar inom media
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6779 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×