Slagskeppet Bismarck

1 röster
6320 visningar
uppladdat: 2007-01-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bismarck var det näst största örlogsfartyget (slagskeppet) på sin tid i Europa, det brittiska örlogsfartyget HMS Hood var det enda som var större i Europa. I början på 30-talet var fortfarande Tyskland drabbade av restriktioner från Versaillesfreden, men 1935 upphörde dessa efter ett avtal mellan Storbritannien och Tyskland. Avtalet sa att Tyskland nu fick ha en flotta som var max 35 % så stor som Storbritanniens var, så Tyskland kunde då beställa Bismarck och fyra skepp till.

Den 16 november 1935 beställde Tyskland den 251 m långa och 36 m breda Bismarck som utan last vägde 47100 ton av Blohm & Voss i Hamburg, på slagskeppet fanns 12 st. Wagner superupphettade ångpannor, 3 st. Brown-Boveri växlade turbiner, 3 st. trebladiga propellrar på 110MW.

Slagskeppet hade ca 72 kanoner utplacerade på olika ställen ombord. Det fanns 4 st. Arado Ar 196 flygplan ombord. Bismarck var det snabbaste slagskeppet på sin tid med sina 30,12 knop. Besättningen bestod av ca 2100 personer. Bismarck hade ett deplacement på 41700-50900 ton.

Den 1 juli 1936 blev den kölsträckt och den 14 februari 1939 blev den sjösatt för första gången. Den blev tagen i bruk den 20 augusti 1940 men skulle ha en testkörnings period innan den sattes i aktivtjänst. Den 5 maj 1941 inspekterade självaste Adolf Hitler Bismarck som blev sjösjuk och var sedan fåordig, men han var mycket nöjd med arbetet som gjorts.

Den 18 maj 1941 skickas Bismarck och ett annat slagskepp som hette Prinz Eugen ut på en operation som kallades Operation Rheinübung, operationen gick ut på att slagskeppen Bismarck och Prinz Eugen skulle ta sig till nordatlanten för att förstöra så många konvojer som de bara kunde. De skulle inte ta hänsyn till konvojernas eventuella försvar, som tidigare stridsskepp innan behövt göra. När de skulle segla ut fick de sicksacka för att undvika sina egna minor. Dom var sedan tvungna att bunkra i Bergen i Norge, Prinz Eugen var nämligen tvungen att fylla på bränsleförrådet. De fick därefter antingen gå norr eller söder om Island, söder om Island bevakades det av den brittiska flottan, de hade kunnat slå de skepp som var där men de kunde blivigt svårt p.g.a. att den brittiska flygbasen låg nära.

Kapten Lütjens på Bismarck beordrade de båda skeppen att gå mellan Island och Grönland i den s.k. ”danska leden”. Tidigt på morgonen den 23 maj 1941 gick dem in i den ”danska leden” och den 24 maj i gryningen så stöter Bismarck och Prinz Eugen på Englands stolthet slagkryssaren HMS Hood och det modernaste slagskeppet som England har Prince of Wales. Skeppen börjar beskjuta varandra med granater, granaterna missar Hood tills det att Hood´s kurs ändras med 20O för att kunna använda alla sina kanoner. Men Bismarck hade redan granater i luften och de träffar Hood i sidan och som tränger in i ett av ammunitionslagerna med kordit. Korditen fattar eld och spränger slagkryssaren HMS Hood i två delar, av de ca 1400 personer som var ombord på Hood så överlever endast 3 st. personer. Efter att Hood sjunkit så börjar Bismarck och Prinz Eugen att beskjuta Prince of Wales, Prince of Wales skadas och de flyr undan.

Under striden skadades Bismarck och det läkte ut olja bland annat, kaptenen på Bismarck beslutar att ta Bismarck till Frankrike så de kunde få skydd av Luftwaffe och kunna reparera skeppet. Prinz Eugen skulle stanna kvar i nordatlanten och attackera konvojer på egenhand medan Bismarck tog sig till säkerhet. Men en brittisk spitfire får syn på skeppen och rapporterar deras position, Bismarck och Prinz Eugen blev sedan jagade av brittiska flottan.

Bismarck vände om och körde mot brittiska flottan så Prinz Eugen kunde smita undan. Bismarck visste att ena sättet att ta sig därifrån på är att överraska brittiska flottan med att vända helt om i en överraskningsmanöver, på så sätt vann de tid. Bismarck var på väg mot säkerheten i Frankrike när en spitfire fick syn på den och släppte bomber på dem, en bomb träffar så den skadar rodret vilket innebar att Bismarck inte gick att styra. Bismarck bombades av spitfires och brittiska flottan, Bismarck sköt så länge de kunde, tillslut beordrades Bismarck att de skulle spränga sig själva, av de ca 2100 personerna på Bismarck så räddades och överlevde ca 115 st. Ett brittiskt skepp började ta upp de överlevande från Bismarck men de misstänkte att det var tyska u-båtar i vattnet och började köra där ifrån.

Robert Ballard som hittade och filmade Titanic 1985 ville nu hitta Bismarck och började söka efter skeppet 1988, men hittade det inte förrän året efter. Bismarck var väldigt intakt förutom kanonerna och tornen som lossnat samt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slagskeppet Bismarck

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-09

    hahaha

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-16]   Slagskeppet Bismarck
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7444 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×