Hur mycket kan du betala för frihet?

5345 visningar
uppladdat: 2007-02-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under årtionden har vi människor slagits för en gemensam sak och det är frihet, bör då denna ädla sak inte var en nödvändighet i alla samhällen.
Men är det här frihet och kan du stå för betalningen som friheten kostar?

Någon gång under dessa timmar på velodromens golv hör jag hur en pappa kallas in tillsammans med sin 15-åriga son. Eftersom alla metoder i försöken att krossa människor och få fram information, enligt tortyrhandboken ”made in Panama ” eller ”made in Texas”, ett av USA:s bidrag till kampen mot kommunismen, ingår det att till exempel att arrestera far och son tillsammans, eller mor och dotter, eller båda föräldrarna, och tortera dem inför varandra.
Det jag tvingades åhöra var bara ett fall bland många andra. En son som gråtande vädjar att de ska sluta misshandla hans pappa och en pappa som vädjar att de inte ska torterar hans son. ”Slå mig så mycket ni vill, men slå inte min son”, ber pappan. (Chile 11 september1973, kuppen, terrorn och tragedin, Jorge Contreras, 124-125 )

Det här är priset för frihet, kan du betala?
Det fick tusentals chilenare och utlänningar betala när de för första gången röstade på Salvador Allende.
Bakgrund
Salvador Allende föddes i staden Valparaiso i en familj ur övre medelklassen, han läste medicin och blev under sin studietid mer politisk engagerad. 1933 bildades socialistpartiet där Allende deltog. Att läka och bota folk som levde i misär förde Salvador närmare det chilenska folket och han blev en övertygad marxist. När Allende 1937 blev invald i parlamentet tog det endast 2 år innan han blev hälsominister och den posten innehavde Salvador ända fram tills 1942 för att sedan bli än en gång invald fast den här gången in i senaten och där satt han i 20 år. Han kandiderade fyra gånger för president men hans slogs ner varenda gång av korrupta partier som fått pengar från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.
Ett citat från en sammanfattningsrapport av CIA som bevisar detta” On 21 August 1973 the 40 Committee approved a $1 million supplemental budget to increase support for opposition political parties, bringing the total amount of covert funding spent during the Allende period to approximately $6.5 million.” (CIA Activities in Chile, page 8 of 14, Early Allende Presidency)
Men trots alla ansträngningar att försöka störta Allende så vann han med partiet Unidad Popular och blev president den 4 september 1970. I det val som Allende vann, fick han 36,6 procent av rösterna i valet, högerkandidaten Jorge Alessandri fick 34,9 procent och kristdemokraten Radomiro Tomic fick 27,4 procent. Men för att segra kräver den chilenska konstutitionen att om ingen av kandidaterna fick absolut majoritet (50 procent + 1 röst ), så måste parlamentet välja mellan de som fick flest röster, och den 24: oktober 1970 valdes Salvador Allende till Chiles nya president .

Det som fick USA att tända extra på Allende förutom att han var en stark marxist och förutom att kalla kriget rådde, var att han ville nationalisera de USA-ägda kopparbolagen i Chile.
Det ledde till att USA krävde kompensation för övertagandet av gruvorna baserat på bokförings värde.
Detta är ett perfekt exempel på exploatering av ett u-lands naturtillgångar.
Kopparn är historiskt varit Chiles viktigaste inkomstkälla kallades också för Chiles lön.
De stora amerikanska kopparbolagen; Braden Copper Company och Anaconda Copper Company, köpte upp de stora koppargruvorna El Teniente år 1911 (världens största underjordiska koppargruva) och Chuquicamata år1915 (världens största öppna koppargruva) för 2,5 miljoner resp. 1 miljon dollar.
20 år senare hade båda företagen tillsammans flyttat ut 550 miljoner dollar i vinster och amorteringar ut ur landet. Det var detta USA ville förhindra skulle stoppas och tillsammans med de stora företagen satte dem igång en kampanj för att knäcka den chilenska ekonomin t.ex. all kreditgivning avbröts med chile, priset på koppar sjönk, USA anställda tekniker i gruvorna lämnade landet med kartor och skisser över gruvorna. Dessutom flögs högerinriktade fackliga ledare till USA för facklig utbildning.
1972 organiserade högern en masslockout. Strejkkassorna var fulla med pengar från just USA så ingen behövde oroa sig för att svälta men under 10 dagar gick lastbils- och bussägare, butiksägare och läkarförbund i strejk.
Strejken kostade den chilenska staten 150 miljoner dollar från en redan sargad stadskassa.Kuppförberedelse
Salvador Allende, en läkare från Chile har lyckats övertala det chilenska folket att övergå till kommunism och återerövra vad som är Chiles och det chilenska folkets tillgångar från USA-ägda företag. Genom att gå igenom ringar av korrupt politik som varit finansierat av CIA för att inte låta ett till land bli kommunistiskt, så har han nu i hans omedvetande blivit lurade av sina närmaste män inom militären.

Den 7 september kallas överbefälhavaren Augusto Pinochet och sju andra generaler att komma till Allende.
Det Allende skulle göra nu kan ha ändrat historien.
Han bestämmer sig för att annonsera att en folkomröstning kommer att ske den 11 september så att folket får avgöra om bl.a. frågan om statligt ägande. Militären var tagna på sängen.
Enligt många högeranhängare så var Chile redan ett land i kaos och det skulle underlätta för högern att vinna, men generalerna var fullt medvetna av Allendes ess och därmed bestämde de sig för att ta reda på hur lång tid det skulle ta att anordna en snabb kupp. Det behövdes 72 timmar för militären och då beslöts det att kuppen skulle ske den 11 september innan Allende hann meddela sitt beslut till folket.
Söndagen den 9 september får Allende ett besök av överbefälhavaren general Augusto Pinochet som lovar att bekämpa konspiratörerna med all kraft.
Pinochet var den sista att bestämma sig av de tre militärmakterna (general Leigh för flygvapnet och amiral Huidobro) till att godkänna deltagandet i militärkuppen.

Tisdagen den 11 september 1973 klockan 6 på morgonen så har den chilenska militären tagit över alla viktiga kommunikations uppsättningar i närheten av Santiago.
Allende får ett brådskande samtal från en polisofficer från Vaparaiso som säger informerar att staden har blivit ockuperad. Allende och hans livvaktsstyrka GAP skyndar sig till president palatset La Moneda.
Allende fick erbjudandet att lämna landet med sin familj med flygplan i utbyte att han avsåg sig sin post som president men Allende avfärdade detta.
Kl 9:03 så talar Allende sin sista och mest kända mening till det chilenska folket: ”arbetare i mitt fosterland, jag tror på Chile och dess framtid. Andra människor kommer att ta över efter oss och övervinna detta gråa och bittra ögonblick då förräderiet tränger sig på.
Fortsätt i vetskapen om att för eller senare, mycket snart, kommer de stora avenyerna ånyo att öppnas och fria människor gå fram och bygga ett nytt och bättre samhälle.
Leve Chile! Leve folket! Leve arbetarna!
Detta är mina sista ord och jag är förvissad om att mitt offer inte kommer att vara i förgäves. Jag är förvissad om att det i varje fall är en moralisk läxa, som kommer att straffa sveket, fegheten och förräderiet.(chile 11 september 1973 kuppen, terrorn och tragedin, sid;59,jorge contreras)

Klockan 11 lyfter fyra st Hawker Hunter från staden Concepcion 50 mil med destination Santiago och målen: presidentpalatset La moneda och presidentens residens.
Några minuter efter att flygplanen hade lyft så delar sig flygplanen i två formationer, två ska anfalla palatset och de andra två residensen. 11:30 träffar de första raketerna presidentpalatset och de skulle komma att bombas hela fyra omgångar innan flygplanen vände tillbacks till Concepcion klockan 12:10.
Inuti palatset hade helvetet brutit ut eftersom de brann över allt och alla hade svårt att andas trots gasmaskerna. Vissa av Allendes närmaste medarbetare hade försökt att övertala Allende att gå till andra sidan gatan till en av ministerierna för att försöka fly, allende svarade: ” Att vara här har en politskt betydelse. Det vore hemskt om chiles president efter allt detta skulle sluta flyende, som en råtta, död på gatan, eller föredmjukad som en fegis”. .(chile 11 september 1973 kuppen, terrorn och tragedin, sid;64,jorge contreras)

Till slut ger allende med sig med och när alla ska gå ut så vänder allende om och går in i självständighetssalongen. Enligt David Garrido en av dem sista att se Allende levande, hördes hur Salvador Allende ropade med en kraftig stämma: ”I helvete att Allende ger upp!, följt av två, tre skott. Dessa ord är Allendes sista.

General javier Palcios som stormat palatset och funnit Salvador Allende död, anropade han sitt högkvarter och sa: ”Uppdraget slutfört är slutfört, La moneda ockuperat, presidenten död” .(chile 11 september 1973 kuppen, terrorn och tragedin, sid;65,jorge contreras)

Nu har militärjuntan ,högern och USA vunnit genom att begå politiskt mord på en folkvald president. Vad som kom att hända nu är vad som chilinera fortfarande fortfarande försöker att få rättvisa för.


Död åt alla vänsteranhängare
Efter att militärjuntan vunnit började militär att samla in alla vänsteranhängare för ”förhör”.
1938 invigdes Estadio Nacional, kallad den vita elefanten i folkmun. 1973 omgjordes stadion till ett tortyrcenter för alla vänsteranhängare, alla som var emot den nya regimen. Här torterade över 30000 människor för information om andra ”misstänkta”, Grannar som hatade varandra kunde bara säga att ens granne var ett vänstersvin så fördes dennes familj till stadion eller till en av regimens många tortyr hus för att ”förhöras”. Över 3000 människor dödades av diktaturens 19 år, siffran tros vara större då många är försvunna, det har även förekommit att misstänkta som dödades, slängdes ut i stilla havet men man skar upp deras magar först så att hajarna kunde äta upp dem. Många tillbringade år på nazistliknande arbetsläger där de ansågs som döda och anhörige visste inte om ens deras son, make, mamma, dotter var vid liv utan tills när omvärlden började se vad som föregick så började röda korset och andra organisationer att pressa diktaturen om information, så att anhöriga kunde besöka sin kära och nära.

Den 11 mars 1990 avslutades ännu en epok av ondska i den mänskliga historian Augusto Pinochet genom en demokratisk vinst för Patricio Aylwin.


Slutsats

I och med att Salvador Allende ställde upp på valkampanjen för president så såg USA honom som ett hot mot deras plan för upprustnings kampen mellan Sovjet och USA, för nu skulle sovjet få ännu en plattform för attack och en som är väldigt nära amerikansk land, det var inte längre atlanten som skiljde sovjet och USA åt utan bara lite mark. Förutom det så vägrar USA att gå med på att människor kommer och stör deras exploatering av ett u-land ännu värre landet självt. För att vara störst och bäst måste USA slå ner varje motståndare som hotar den amerikanska ”välfärden”. Medans resterande världen är omedvetande om hur USA bryter mot varje mänsklig rättighet och konventioner som finns i FN:s stadga genom att blanda sig i internationell politik genom att köpa och muta partier, gerillor och sympatisörer så att en folkvald president inte skall påverka deras planer av nedmontering av kommunism.
USA har länge påstått att de inte var med och planerade själv kuppen mot Allende.
Men efter detta så går det inte att förneka att de inte var med, för om man blandar in sig i andras tillvaro så tillhör man själv problemet och det kommer alltid att vara så.
När väl kuppen mot allende var bestämd så var hans öde redan förseglat för om man ska ta över ett lands regim måste man döda dess ledare, det är en grundsak från våran tid som apor för att få makten över flocken måste du döda den stora hannen. I detta fall hannen (salvador Allende) ensam mot militären.
Det som hände i chile borde aldrig ha skett omvärlden borde ha haft bättre koll på chile när de märkte att strejker och sabotage skedde mot i landet, dessutom när usa begär pengar från chile i kompensation för gruvorna borde vårt fina FN gått in och sagt att dem inte ska ha någonting utan att USA är skyldiga Chile ersättning för den vinst de gjorde på kopparen. Men nu vart det inte så och det ledde till att flera tusen människor fick lida pga omvärldens misstag.

USA är Don Corleone i en världslig version av gudfadern och det måste på nåt sätt stoppas för annars kommer vi att få ett land som inte vet hur man beter sig i världslig politik om inte redan skett. Det finns ofantligt med bevis där USA blandar in sig i det mest absurda situationer som tex när tyska nazist forskare till fånga togs, så tog USA hand om dem genom att ge dem jobb inom den amerikanska industrin och inte ställa dem inför domstol för all skada de gjort mot mänskligheten.

Liberalismen
Chilekrisen inom ett liberaliskt perspektiv är ganska svårt att sticka in för här har vi ett land som var på väg mot ett regim inom kommunism, där folket var slagorden och arbetarna banderollerna. Medans religiösa och högeranhängande partier försöker att sabotera demokratin genom att blanda in smutsiga pengar från USA.
Chilekrisen fick aldrig någon lösning utan den höll på tills den tappade luft. Omvärldens reaktion var alltför sen för att ändra på historien.
Det liberalistiska perspektivets framstegstänkade, det vill säga att man lär sig av ödesdigra misstag, kom inte att ske förrän 19 år efter själva starten dvs. 1973.

Realismen
Chilekrisen visar hur enskilda händelser i politiken kan förändra ett helt samhälle och land, genom USA:s och de motsättande partiernas agerande så fick se hur krisen utvecklade sig till folkmord och politiskt mord. Medans ett krig mellan två olika tänkande skedde i chile så stod USA i bakgrunden och njöt av tragedin för nu hotades inte deras politik, ekonomi och deras postion i kalla kriget längre.

Konstruktivismen
Chilekrisen i ett konstruktiv perspektiv kan delas in i två delar den demokratiska och diktatoriska.
Chilekrisen uppstod mestadels pga av att USA såg hur en samhörighet skulle bildas mellan Chile och sovjet om Allende skulle få makten och genom att bland sig i dess politik så skulle den hotiska bilden mot USA:s demokratiska grundvalar försvinna.
Så helt enkelt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur mycket kan du betala för frihet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-22]   Hur mycket kan du betala för frihet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7622 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×