Vietnam

2 röster
8950 visningar
uppladdat: 2007-04-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vietnam ligger i sydöstra Asien och gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Landgränsen går till stor del genom otillgängliga bergsområden. Hoang Lien-bergen i norr övergår åt söder i Truong Son, eller Annamitiska bergen, som utgör det centrala höglandet. Vietnams landyta är cirka ¾ så stort som sverige, men ändå har dom nästan 10 gånger fler invånare än sverige. I norra Vietnam rinner floderna Song Hong och Song Da (röda- och svarta floden) som är två av Vietnamns största floder. I södra Vietnamn rinner den största och längsta floden som heter Mekong. Mekong är 4500 km lång men det är bara 200 km som går igenom Vietnamn, resterande delen av floden rinner genom Kina, Myanmar, Laos, Kambodja och Thailand.

Klimatet i Vietnam är i största delar väldigt varmt och fuktigt, men vintervindarna för också med sig kalluft från Kina till landets norra delar. I huvudstaden Hanoi kan det på nätterna i januari bli nära nollgrader. Under sommaren drabbas de norra och centrala kuststräckorna ofta av stormar som lämnar efter sig stora förödelser.

Vietnams huvudstad Hanoi ligger i norra Vietnam precis intill floden Song Hong, och har ett invånarantal på cirka 2,5 miljoner invånare vilket är cirka en halv miljon fler än stockholm. Vietnam har cirka 80 miljoner invånare. Minst 85 procent av invånarna tillhör viet-folket som dominerar politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Huvud språket i Vietnam är vietnamesiska eller kinh som man säger i Vietnam. Det finns också många minoritetsspråk som till exempel mon-khmerspråk och malajo-polynesiska språk. Under Vietnam kriget spred sig engelskan i södra Vietnam och för många var det viktigt att kunna engelska under kriget, men efter några år sköts engelskan undan och ryskan vart allt viktigare. Men idag är åter igen många vietnameser angelägna om att lära sig engelska.

Den största religionen i Vietnam är buddismen, cirka 65-70 procent av invånarna har buddismen som sin tro. Inom vietnamesiska regeringen får ingen vara starkt religiös, på grund av att man då kan utnyttja religionen till att bryta mot lagen. Vietnam är en republik och deras president heter Tran Duc Luong som blev vald till president 1997. Inom Vietnams näringsliv är ris och gummi två av dom största tillgångarna. Cirka tre fjärde delar av Vietnams befolkning livnär sig på jordbruket, man har stora fält med ris som konstbevattnas för att det ska växa snabbare. Sverige är bland annat ett av dom länder som importerar ris ifrån Vietnam. Dom viktigaste industri produkterna är stål, papper, textilier och livsmedel. Även fast dom här industrierna är stora så är ändå 7% av befolkningen arbetslösa och cirka 20% har ett jobb som inte går att försörja sig på. Som tur är har turismen ökat och detta ger många arbetslösa en chans att få ett jobb att livnära sig på.

Nästan alla människor har någon gång läst eller hört talas om Vietnam kriget, och mycket beror nog på att det var så många länder som var inblandade. I största del var det mest Vietnam och USA som krigade men även Kambodja, Laos och Kina med fler. 1955 blev Vietnamn självständigt ifrån Frankrike, men landet delades upp i två delar, Nordvietnam där dom flesta var kommunister och Sydvietnam. Sydvietnam var fortfarande beroende av USA och på så sätt kunde USA vara med och styra landet, men Nordvietnam ville få bort USA så att kommunismen kunde sprida sig i hela landet.

1960 bildades frihetsrörelsen FNL i Nordvietnam, detta ledde till att det blev krig mellan Syd- och Nordvietnam. 1961 kom det amerikanska krigstrupper till Sydvietnam som skulle hjälpa dem i kriget mot Nordvietnam. Nordvietnam fick hjälp av Sovjetunionen och Kina som gav ett hårt motstånd mot Sydvietnam. 1963 mördades USA:s president John F Kennedy, och USA hämnades genom att bomba sönder flera flottbaser i Nordvietnam. 1969 fanns det cirka 543 000 amerikanska trupper i Vietnam, så då började amerikanska folket demonstrera och 1971 skickade president Nixon hem så många soldater han kunde, efter det fanns det bara cirka 157 000 amerikanska trupper kvar i Vietnam. Samtidigt som USA genomförde stora luftbombningar i Nordvietnam år 1972 invaderade Nordvietnamesiska trupper Sydvietnam. Nixon börjar känna sig mer och mer hotad och skickar därför hem fler soldater, och då var det bara 69 000 trupper kvar. Efter ett tag gick Nordvietnam med på vapenvila och 1973 avslutade president Nixon alla operationer mot Nordvietnam. Kriget tog slut 30 april 1973, Nordvietnam släppte alla amerikanska krigsfångar och USA slutade bomba Kambodja och Laos efter att ha försökt vinna kampen om dom länderna också. Dom sist...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-03]   Vietnam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7885 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×