1920-talets mode

17 röster
46904 visningar
uppladdat: 2007-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Sammanfattning

1920-talet var en tid fylld av förändring. Tidigare, i de äldre generationerna, var det en allvarligare och mer strikt stil som speglade modevärlden. Nu när sorgen fortare än väntat gett vika för livsglädje efter första världskriget, ville man bara att hela den allvarliga klädseln skulle försvinna så långt bort som möjligt. Viljan av att leva ut sina möjligheter och att ta vara på alla dagar som kom i sin väg, ledde till en positiv syn på livet. Modet speglades därefter, vilket ledde till en stor förändring jämfört med hur det hade varit innan. Kvinnorna vågade nu ta plats och själva bestämma hur de skulle se ut, utan männens tillåtelse.2. Innehållsförteckning

1. Sammanfattning
2. Innehållsförteckning
3. Inledning
4. Uppsats
5. Analys
6. Källförteckning3. Inledning

Jag fick i uppgift att skriva en uppsats om en tidsepoks mode, och valde då 1920-talet. Detta p.g.a. att jag fascineras mycket av den snabba och drastiska utvecklingen inom ämnet under detta årtionde. Det brukar kallas ”Det glada 20-talet”, och jag fick där en känsla av nyfikenhet till att ta reda på vad det var som gjorde denna tid så glad. Syftet med denna uppsats är främst att ta reda på varför modet så snabbt ändrades. Andra saker jag velat ta reda på är hur utvecklingen såg ut och naturligtvis hur modet kom att se ut. Den största tyngden lägger jag alltså i vilka faktorer som spelade in i den starka modesvängningen som rådde i början av årtiondet. Jag har också valt att främst rikta in mig på kvinnorna, både gällande modet och samhället.4. Uppsats


Bakgrund

Då första världskriget tog slut 1917, stod många människor i sorg. Kopiöst många unga män hade mördats vilket naturligtvis påverkade hela samhället. Många människor hade anhöriga som gått bort i kriget, de flesta påverkades helt enkelt på ett eller annat sätt. Vilket till en början ledde till både sorg och meningslöshet. Vi som inte levde då kan ju tänka att det fortsatte så, att världen stod i sorg men faktum är att inte alls långt efter kriget skedde en drastisk vändning. Plötsligt gick det upp för de kvarlevande människorna att det som har hänt har hänt, och går inte att ändra på, att det var lika bra att se framåt. Det var där ljuspunkten i det hela kom fram, istället för att sörja det som hade hänt insåg man att det var bättre att ta vara på sin egen tid och njuta av livet medan man var ung. Detta ledde till en ny syn på livet, en syn där ”Ingenting var omöjligt.”
Det var också i det här taget som kvinnorna kom in i bilden också, förr hade ju endast män fått arbeta och bestämma saker. Nu när många män hade varit ute i krig hade kvinnorna fått göra deras sysslor, de hade fått rycka in i de ”manliga jobben”. Det var även nu som kvinnorna fick rösträtt, de trädde plötsligt fram i samhället kan man säga.


Saker runt omkring

Det var naturligtvis inte bara modeorakel och berömdheter som skapade det nya modet, man skulle kunna säga att allt spelar in. Tidigare hade det varit en mer strikt stil som gällde, en mörk och mer allvarlig klädsel. Att det efter denna period framkom ett starkt behov av förändring och gladare tider känns ganska uppenbart. Det var ungdomens tid brukar det sägas, deras reaktion mot den tidigare alldeles för tråkiga klädseln. Det var också nu många nationella gränser bröts ner, det vill säga det blev mer som en värld där samma saker gällde på fler ställen. Som i detta fall modet – det utvecklades i samma takt över hela världen. En annan sak som spelade in var transportutvecklingen, det var under detta årtionde som automobilerna började komma fram och snart sågs var och varannan människa med en sådan. Detta innebar såklart större möjligheter för folket, även mer bekvämlighet. Även passagerarflygplanet kom till i mitten av tjugotalet, vilken naturligtvis var en stor höjdpunkt. Att transporten hade utvecklats ledde till att kommunikationen internationellt också breddades, vilket innebar att modet fick en mer global utveckling.
Även vissa former av kriminalitet började accepteras nu, detta berodde till viss del på den växande illegala spritförsäljningen. Det var nämligen förbjudet att sälja, men inte att köpa. Detta gjorde att det var ”gangstrarna” som tog hem vinsten av försäljningen och att det i princip var fritt fram för den övriga befolkningen att konsumera spriten. Det ledde till att det var många som drack, och i och med detta sjönk moralvärderingarna. Vilket i sin tur ledde till att livsstilen och inställningen till livet hos många människor förändrades. Man kunde mer leva som man ville, utnyttja varje stund och göra alla galna upptåg man någonsin drömt om. Då livssynen förändrades, förändrades naturligtvis modet i samma takt. Det blev en tvär vändning från den tråkiga klädseln till det mer galna och färgglada.


Musiken

Tjugotalet brukar med ett annat ord kallas Jazztiden, efter första världskriget blev jazzen populär som när som över en natt. Under kriget hade man sett hur allting kunde brista över en dag, så man insåg att det var att leva i nutiden som gällde. Att man skulle ta vara på varje stund och alla möjligheter som gavs kändes då ganska självklart. Den glada musiken och energiska dansen slog då igenom direkt. Man ville bara leva livet, och vad var då mer perfekt än klingande jazztoner som hördes överallt?
Det var under 1920-talet som radion slog igenom, man kunde nu höra de glada tonerna bara genom att vrida på en knapp, vilket såklart blev en succé. Snart fanns det radiostationer utspridda både hit och dit, men vilka som kunde lyssna till musiken var i början mycket begränsat. Desto längre tiden gick, desto fler lyssnade och kunde lyssna på sändningarna och jazzmusiken blev nu mer varierad. Det fanns dock än negativ sak, då det var så lätt att lyssna på musik genom radio minskade pianospel och sång i hemmet drastiskt. Det blev liksom omodernt på något sätt, vilket ledde till att jazzmusiken växte sig ännu större.


Modeutvecklingen

Årtiondet inleddes som sagt av en stark vändpunkt, en önskan som slog igenom. Kläderna blev tunnare, och det var plötsligt okej att visa bar hud. En viss nonchalans då det inte spelade någon roll hur den äldre generationen reagerade, man levde ju trots allt bara en gång! Nytt material började också tillverkas, nu var det konstsilke som gällde. Det var ju både bekvämt och mycket lätt att bära.
Det var mycket som ansågs modernt under denna tid, damerna tog över vissa delar från herrkläder. De klippte även av sig håret och bantade bort både bröst, mage och bak. Med andra ord såg de ut som några slags pojkflickor, skillnaderna låg endast i dragen, sminkningen och i viss mån kläderna.


De växlande kjolarna

Det var mycket kjolar som gällde, i vilken stil varierade dock en hel del.
I början var det korta kjolar som gällde, mest av praktiska skäl, men allt eftersom förändrades även detta. Man ville att kvinnorna skulle bli mer åt damhållet, vilket innebar att kjolarna blev längre, ungefär till anklarna. Detta kändes troligen tråkigt, då de snart blev aningen kortare igen. Runt år 1925 hade kjolarna klättrat ytterligare och var nu uppe vid knäna, för att bara ett par år senare sluta ännu högre upp. Då kortkort ansågs vara modernt inkom också den enkla linneklänningen med de tunna axelbanden, som ofta förknippas med 20-talet. Nu var både aftonklänningen och vardagsklänningen lika korta, så det var en fördel med dessa smala ben som dieterna inneburit.
Framåt slutet av 20-talet var allvarligare tider på väg, vilket resulterade i att kjolen åter blev lång.


Accessoarer

Då både det äkta håret och löshåret försvunnit från trendbarrometern, var det accessoarerna som blev ”pricken över i:et”. Som huvudbonad under dagtid användes så kallade klockhattar, som var nerdragna långt ner över ansiktet. Det var tätt åtsittande små hattar som gällde, vilket prydligt stämde överens med den övriga stiliga outfiten. Under kvällarna tog dekorerade pannband, som ofta täckte ena ögat, hattens plats. Då endast det ena ögat syntes, var man naturligtvis tvungen att framhäva det med en speciell makeup och ett passande ögonbryn till. Det var här man kom fram till att det skulle vara fint med aningen tunnare bryn, vilket ledde till att kvinnorna uppmanades att plocka brynen, då ett smalt ögonbryn ansågs matcha den övriga smala helheten.
Vad gällde accessoarerna så spelade inte priset på dem någon som helst roll, desto viktigare var det att de verkligen syntes. Även inom detta område var det en nonchalant attityd som styrde trenderna. Om det var vidare fint eller inte var heller inte så viktigt, man sågs hellre som oanständig och provocerande än som en vacker skönhet.
Skorna som gällde anpassades väl till de olika nöjen livet innebar, inte kunde man väl dansa jazz med skor som inte satt fast ordentligt? Nej, man fick naturligtvis inte riskera att tappa dem så skon fick inte vara för öppen, däremot satt de bra på plats genom att knäppt spänne över vristen.


5. Analys

Jag kände från början inget vidare intresse av att skriva om hur modet såg ut på 20-talet, men då jag insåg att jag kunde sammankoppla det med historiska händelser blev det genast intressantare. Jag anser nämligen att det främst är sakerna som händer runt omkring som påverkar hur modet kommer att se ut.

Innan männen åkte ut i kriget var det ju de som hade skött om allting. De hade jobbat, röstat och tjänat pengarna. Kvinnorna hade alltså ingen vidare ställning, men när männen var ute i krig hade de ju inget annat val än att ta över deras sysslor. Jag tror att det är där allting förändras, att kvinnorna plötsligt inser att de klarar av samma saker som männen. Detta stärker naturligtvis deras självförtroende och hela samhället förstår plötsligt att män och kvinnor har samma värde. Då de återstående männen återvänder kan jag tänka mig att kvinnorna inte alls hade någon lust att vackla bakåt och återfå sin gamla plats. Tvärtemot har de liksom bevisat vad det går för, och med starkt självförtroende backar de sedan inte, utan jag tror att det är i det här taget de börjar göra sin val själva. Naturligtvis speglar denna totalomvändning modevärlden radikalt och leder troligen till ett samhälle där kvinnorna vet vad de förtjänar och inte nöjer sig med mindre.
Som att de klippte av sig håret till exempel, inte ville väl männen att kvinnorna skulle se ut som dem! Nej, men nu brydde sig antagligen inte kvinnorna lika mycket om männens åsikter, utan valde själva. Det jag vill komma fram till är att modet sade att kvinnorna skulle ha kortklippta pojkfrisyrer och männen sade att de inte skulle ha det, och vad valde de? Jo, de valde att följa trenderna.
Där skulle man kunna få sig en tankeställare; varför följde kvinnorna ett mode som männen ogillade? Är inte modet i grund och botten lagt för att man ska accepteras av människorna runt omkring? I så fall, om de var medvetna om att männen ogillade det, vilka klädde de sig då upp för? Teoretiskt sätt måste det ju vara andra kvinnor, vilket är precis vad jag tror i detta fall.
Om man resonerar så, skulle man enkelt kunna få en motfråga; Var inte modet upplagt på det sättet att glädjen tog över, och man brydde sig inte lika mycket i andras åsikter? Det skulle jag kunna besvara med att om man nu i princip klädde sig hur man ville, hur kom det sig då att alla klädde sig likadant?
Jo, jag tror att man visst brydde sig i hur man såg ut och vad andra tyckte om det. Skillnaden tror jag är att nu när kvinnornas självförtroende stärkts, så var inte ”männens talan deras lag”. Utan jag misstänker att det i själva verket var som innan nämnt att det spelade precis lika stor roll, eller troligen större, huruvida andra kvinnor gillade ens klädstil eller ej. Detta tror jag beror på att kvinnorna dömde andra kvinnor snabbare än vad männen gjorde.
Jag tror också att kvinnornas nyvunna självförtroende bidrog till en mer nonchalant attityd. Samtidigt som de tog tillvara på många möjligheter tror jag också att de viftade bort en hel del, de ansåg kanske att de var värda bättre.

Jag tycker att detta årtionde är viktigt i våran historia, eftersom ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 1920-talets mode

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-17]   1920-talets mode
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7950 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×