Scientologerna

9 röster
15120 visningar
uppladdat: 2007-05-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Religion inlämning – Scientologerna
En destruktiv sekt - vägen till räddning eller förstörelse?
Tänk dig att du är sökande, på jakt efter din personlighet, vill bli sedd och bli en bättre människa. Om då en grupp människor lovar dig att alla dina önskningar ska slå in, du blir så kallad ”love-bombad” och överöst av vänlighet, skulle du då inte ta den chansen?
Men efter en kurs är du fast. Nu ska du utvecklas till en bättre människa. Allt, ja allt, ska bli bra. Steg för steg kommer din personlighetsförändrig att ske. Men vi utifrån ser nedbrytningen, hur den egna personens värde minskar, hur ledaren manipulerar och styr dig.
En destruktiv sekt är inte demokratisk. Ledaren anses ha fått sin makt av Gud och på så sätt är han mäktigast och närmaste vägen till gud. Du är mindre värd, speciellt som kvinna, och ditt liv är mycket mindre värt än rörelsens rykte. Så om du känner skuld, skam eller rädsla beror allt på dig. Rörelsen är ju toppen! Förstår du inte det då sker det så kallad aktiv övertygning. De arbetar med att styra sina medlemmar, både fysiskt och känslomässigt men de använder sig också av tankekontroll och infokontroll. En destruktiv rörelse har också en stängd ekonomi samtidigt som de utnyttjar sina medlemmar något otroligt. Kritik är inte tillåten, så kom inte ens på idén att protestera.
Det är här den enda sanningen finns, detta är också enda vägen till räddning. Men för att detta ska ske måste du satsa allt, din tillit, din tid och dina pengar. Du måste också offra dina älskade vänner och familjeband. Allt utanför är farligt, du ska helt gå in i rörelsen och bli avskuren från den yttre farliga världen. Nu ska ledarna bestämma idealen och du ska bara glatt följa, du är så lycklig!

Scientologerna värvar nya medlemmar
Det vanligaste sättet att överhuvudtaget komma i kontakt med Scientologerna brukar vara att man blir erbjuden att göra ett personlighetstest. Först efter att man lagt ut en stor summa pengar på dessa tester, får man reda på att man har med dem att göra. Testet visar alla dina bra personligheters sidor och hur du ska använda dem för nå framgång. Men det finns alltid någon liten sak som är dålig med din personlighet. Något du kan göra bättre. Det kan att du har svårt att prata inför folk eller att charma kvinnor/män. Då erbjuds du kurser som hjälper dig att bli ”frälst” från dina dåliga sidor. Alltså man blir erbjuden kursen som hjälper dig att arbeta bort din dåliga sida. Man blir en bättre mamma, en bättre lärare eller varför inte en bättre människa.

Att bli clearad
Att bli clearad innebär att man renar sig från alla gifter som finns i kroppen. Detta gör man genom att bada bastu, oljebad och att äta A, B, C, D, E, eller F vitaminer. En B-vitamin som heter Niacin anses ha en förmåga att få en människa att överleva ett kärnvapenkrig, alltså att det skyddar oss från radioaktiv strålning. Under tiden man håller på att bli clearad är man tillåten att bara umgås med människor som tillhör scientologin. Om man inte har gjort något oljebad eller något liknande får man bara kalla sig clear om man verkligen håller med om att deras lära är den enda riktiga.
Den andra delen som man strävar efter är Operating Thetan. När man uppnått det så anser scientologerna att man blir fri från kroppens alla begränsningar. Med fri menar man att man t.ex. kan styra hjärtat. Man kan nästan säga att man blir som kristendomens Gud. Allsmäktig, fast över sig själv. För att uppnå Operating Thetan måste man genomgå samtliga OT-kurser som är sju stycken. Men scientologerna verkar hela tiden öka antalet kurser. Varför? Jo, det kanske kan bero på att de är rädda att sina medlemmar ska inse att det är en bluff. Men oftast tar det mer än en livstid att genomgå dessa kurser. Det kan också bero på att scientologerna tjänar stora pengar på folk som går dem här kurserna, därför skaffar de fler och fler. Självaste grundaren, Lafayette Ronald Hubbard, har hittills kommit längst. Scientologerna tror att han tog slut på sitt liv själv, genom att stanna av hjärtat.

Gå ur sekten
Jag liksom många andra tycker att detta är helt fel. Vi utifrån ser hur den egna personen bryts ner och blir allt svagare själv, att man inte klarar sig utan alla dessa order från ledarna. Att man bli hjärntvättad och förstörd som människa, men är det så lätt att sluta?
Enligt scientologerna är det bara att gå ur sekten, men riktigt så enkelt är det inte. De gör allt för att sänka ditt självförtroende, med förhoppningar att du väljer att fortsätta. Det finns, tack och lov, människor som hjälper dig att gå ur den scientologiska rörelsen och även andra ”elaka” religiösa rörelser. Personligen tycker jag att självaste skaparen av religionen inte är en dum människa utan människorna som kallar sig anhängare av den scientologiska rörelsen, eftersom det är dem som går med på att tappa av sin självkänsla och låta sig lekas med. Vi har genom texter vi läst och vad vi vet så har människor fått ”gå under jorden” eller till och med bytta identitet för att scientologerna har försökt få kontakt med dem på alla sätt och vis.
En avhoppares berättelse
Såhär berättar Catarina Pamnell, en avhoppad medlem om sina upplevelser med scientologikyrkan:
”1983, två år efter det att jag läst min första scientologi bok, hade mitt ganska välordnade liv (fast jobb, kompisar, pengar på banken, inga drog- eller psykproblem, o.s.v.) fallit ihop till en fullständig röra. Jag hade slutat mitt kontorsjobb och arbetade på scientologikyrkan i Stockholm. "Lönen" var 50-100 kr i veckan, plus att man fick göra en del kurser. Efter att redan ha betalat bortåt 100.000:- för kurser och terapi var jag pank. Jag hade ingenstans att bo, eftersom personen jag hyrde rum hos just hade blivit utesluten ur rörelsen, vilket medförde att andra scientologer inte fick ha med henne att göra - jag fick 24 timmar på mig att flytta ut. Jag sov och åt dåligt, hade praktiskt taget ingen kontakt längre med min familj och tidigare vänner, och blev mer och mer obalanserad och nere. Så varför hoppade jag inte bara av? Vid det laget hade jag lärt mig det scientologiska synsättet att om någon av deras metoder inte funkade så bra för mig, så berodde det enbart på mina egna fel och brister. Personer som inte var framgångsrika och högpresterande ansågs mindre värda, deras egna försyndelser och onda avsikter orsakade deras problem. (Detta gällde även sådant som sjukdomar och funktionshinder.) Ju värre allting blev, desto mer trodde jag att jag behövde scientologin för att komma ur det. Hubbard scientologins grundare sade ju, om och om igen, att scientologin var den enda fungerande lösningen, och enbart ondsinta människor motsatte sig den. Världen utanför var i händerna på galna psykiatriker, giriga bankirer och korrupta regeringar. Paranoia? Nej, nej, bara scientologisk vardag...”

Om ni undrar vad som hände med Catarina så blev hon tillslut skickad på ett slags koncentrations-läger där hon blev mycket sjuk på grund av timmar av hårt slavarbete. Scientologer hotade henne då med att utesluta henne från kyrkan bara för att hon inte var ”ett bra ansikte utåt”. Som tur var eller vad man ska kalla det så fick hon i alla fall stanna om hon lovade att läsa fler kurser. Catarina kom tillsist iväg från scientologkyrkan när hon började på universitet. Hon ville betala av sina skulder till scientologerna och hon ville göra något med sitt liv. På universitetet fick hon sitta vid sin första ocensurerade dator och började leta information om scientologerna. Hon hittade först den hemliga läran om xenu, som hon gått och drömt om att få reda i så många år. Hon skrattade nästan åt sig själv efter att ha läst detta och sökte mer information. Till hennes förvåning så var nästan all information kritisk och nästan ingenting positivt stod om scientologerna. Carina lyckades tillslut fly från det här center av förtryck och bedrägeri, 100,000 kronor fattigare och många år förlorade.
Besöket
Innan vårt besök hos scientologerna hade vi fått uppfattningen om att det var en destruktiv sekt. Vi trodde det för att Scientologerna hade fått hård kritik och vi hade också sett en film om en kille, i trettio årsåldern, som blev felbehandlad i Scientologerna. I filmen var allt väldigt positivt i början, men allt blev bara konstigare. När han till slut bestämde sig för att gå ur, blev han tvungen att länge hålla sig gömd för att slippa påtryckningar från vad han kallar den destruktiva sekten. Scientologerna har också fått hård kritik i många medier.
På vårt besök blev vi varmt välkomnade och det var inga problem att få en tid. Vi fick prata med två personer, en man och en kvinna runt sextio, i ett konferensrum. Båda var väldigt trevliga och svarade på alla frågor. Vår första tanke var att vi faktiskt förstod människor som kunde tänka sig att gå med i den här ”religionen”. När vi började fråga frågor pratade vi först om budord. Scientologerna har budord som är väldigt lika kristendomens. De tror på Gud, de tycker man ska hjälpa varandra och behandla varandra med kärlek och respekt. Det som skilde sig ordentligt från kristendomen var vad de anser händer efter döden. De tror på själsvandring, att kroppen bara är ett verktyg. De tror att våra själar har levt i hundratals år. Det som också skiljer sig från kristendomen är vad de sätter fokus på. Hos scientologerna är det mer fokus på hur man ska bete sig som människa och om respekt. Kristna pratar mer om historiska händelser.
Scientologerna själva tycker att de har en religion och absolut inte en sekt. Religionen är demokratisk och man kan gå ur när man vill, det är bara att sluta komma, men antagligen ringer dem upp för att kolla om det har hänt något. Man säger själv till när man är klar och redo att gå ur. De trodde att den vanligaste anledningen att man gick ut var att man helt enkelt kände sig klar eller flyttade eller liknande. När det gällde varför man blev medlem trodde de var för att man sökte efter något mer i livet eller ville bli en bättre människa. Deras ledare är utbildade och har jobbat sig fram, han måste också ha mycket mognad. Deras verksamhet fungerar så att man går kurser och på gudstjänster. Det som känneteckna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Scientologerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-02]   Scientologerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8054 [2024-06-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×