Scientologi

17 röster
41509 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

Grundaren till Scientologerna är L. Ron Hubbard även känd som science fiction författare. Han skrev boken ”Dianetics: The modern science of modern health” som kom ut 1950. Religionen bygger på boken om hans forskning om att förbättra människans välbefinnande. Till en början var nog inte boken avsed som någon bibel, utan mest omtalad var nog Hubbards s.k. E-meter (Electro-psychometer) som fungerar som en lögndetektor. Det var en uppfinning som användes vid auditeringar. Efter hand tog de religiösa åsikterna vid och ett samfund bildades.

Inom scientologin är allt mycket hemligt, medlemmarna får betala stora summor för att få gå kurser och läsa de hemliga skrifterna, och det blir en jakt på att bli en fullbordad scientolog. I skriften OT 111, som är en grundpelare inom scientologin beskrivs det hur den onde härskaren Xenu, som för 75 miljoner år sedan härskade över över ett stort rymdimperium som led av stora problem med överbefolkning. Han dödade miljontals invånare och deras ”thetaner” (andar) forslades till jorden och begravdes i vulkaner på öarna Las Palmas och Hawaii som sedan atombombades. Men dessa thetaner finns kvar, ofta sammanklumpade, och vi människor är invaderade av hundratals kanske tusentals av dem. Vi måste genomgå en lång process för att frigöra oss från dem, så att vår egen thetan kan bli stark”

Efter att man har genom gått scientologernas behandlingar befrias man från sina engram (traumatiska upplevelser), så att ens thetan kan bli stark och fullkomlig. Det är vad de kallar för ”clear”. Församlingen styrs av en högsta chef och en underchef och en hierarki.
Scientologins grundare Hubbard skrev mängder av regler och detaljerade instruktioner om hur han ville ha i sin organisation. Ledaren i församlingen förväntas att hålla på dessa regler stenhårt.

Absolut störst är scientologerna i USA, det internationella högkvarteret ligger i Los Angeles. Sedan finns det scientologikyrkor i Europa, särskilt i Schweiz, Italien, Tyskland och Storbritannien. Det europeiska högkvarteret ligger i Köpenhamn, fast de flesta som jobbar där är inte danskar. På senare år har scientologin även etablerat sig i Ryssland och Ungern. Vidare finns några kyrkor i Australien, Japan och Sydafrika. Till Sverige kom rörelsen 1967, antalet medlemmar är ca 500, men det finns många fler som studerar scientologin.

Scientologerna tror att livet består av åtta områden. Med hjälp av deras utbildningsprogram och andligvägledning, så kan varje människa utveckla sin kompetens som andlig varelse. Slutmålet är total andlig frihet.

Man vill rensa bort all engram, så att thetanen blir ren. De tycker att det är viktigt med en etisk uppfostran dvs. att människan lär sig en riktig livsstil. När man har bestämt sig för att bli av med all engram, så ansluter man sig till kyrkan. Man börjar läsa olika kurser, dessa handlar bl.a. om studieteknik, kommunikation och rening av kroppen. Renar kroppen gör man med långa bastubad och vitaminer.

Medlemskap & Kurser

Scientologerna säljer sina kurser genom lockande broschyrer, annonser och reklamfilmer.
De använder sig av är kända personer som marknadsföring t.ex. Tom Cruise, John Travolta och Kristie Alley. Medlemmar försöker hela tiden värva nya, som kompisar, familjemedlemmar och arbetskamrater. De skickar hem deras tidning och lockar med gratis medlemskap i 6 månader. Man kan tro att det bara är ensamma människor och sånna som itne förstår bättre som ansluter till sekter. Men så är det inte utan ofta har personen i fråga genomgått någon form av kris i sitt liv, några tycker enbart att det verkar spännande och intressant.

Man tror att det finns ungefär 2-5 miljoner medlemmar i hela världen, men den siffran varierar. President of Church of Scientology International Heber Jentzsch Kyrkan påstår att det finns runt 8 miljoner medlemmar, men enligt folk som har gått ur sekten så är den summan överdriven. Och de påstår att det bara finns drygt 100 000 medlemmar. Det nuvarande priset på årsmedlemskap ligger på 450 dollar per år, om man blir livstidsmedlem så är summan på 3000 dollar.

När man sedan har gått med i kyrkan, så måste man betala alla kurser. Nybörjarböcker och kurser är billiga, från ca. 300 kr per kurs. Senare kurser kan kosta 10 000 kr styck eller mera. När du hållit på ett tag måste du åka till Köpenhamn eller USA för att gå de mest avancerade kurserna och terapinivåerna. Terapin i USA kan kosta 4000-9000 kr per timme! För att komma upp till scientologins högsta nivå kan du räkna med en totalkostnad på över 4 miljoner kr.

När man har gått alla kurser och auditeringar, så är det bara ett steg kvar tills man bli ”clear” och det är reningen. Under den processen ska man få ut alla gifter i kroppen med hjälp av vitaminer, bastubad och oljebad. Man får bara umgås med medlemmar under tiden.Man tror att B vitaminen renar en från radioaktiva strålningar, så om det skulle bli ett kärnvapenkrig så skulle man överleva. Processen tar ofta väldigt lång tid och den kostar mycket pengar.

Efter att man blivit ”clear” så strävar man efter att bli ”Operating Thetan” som betyder att man blir allsmäktig. Man kan t.ex. kontrollera sitt hjärta. Det kan ta en hel livstid innan man når ända fram, ingen mer än Hubbard sägs ha klarat det.

Om att gå med i ”Orgen”

Orgen är en viktig kurs som scientologerna vill att man ska gå, gör man det inte så räknas det som ett brott och man kan räkna med att bli straffad för det. Orgen är ett vanligt uttryck för scientologikyrkan. Det börjar med att man gör ett personlighetstest. Det är som en anställningsintervju där men sedan skriver anställningskontrakt som består av fem tätskrivna sidor. Man får välja mellan två och ett halvt eller fem år i tjänstgöring. I och med att man har skrivit under så har man också intygat att man:
- inte ha för stora skulder
- inte ha varit inlagd på mentalsjukhus
- aldrig erhållit el-, chock-, eller insulinbehandling
- förbinder sig för att följa alla de regler och procedurer organisationen använder sig av
- inser att vare sig Ron Hubbard eller hans fru på något sätt är ansvariga för ”kyrkans” handlingar
- ska upprätthålla det konfidentiella i all kommunikation, skriven eller muntlig
- avsäger sig sina rättigheter att få eventuella tvister lösta på lagliga vägar.

Man har också skyldigheter att studera och hjälpa till med extra uppgifter den tid man tjänstgör. Man får ingen pension eller sjukvård, lönens storlek varierar.Ens arbetsuppgifter är mest att skriva brev till en person som någon gång varit i kontakt med scientologerna. Man skriver 50 brev per vecka. Man delar ut flygblad och sorterar papper. Hela tiden skickas det hem formulär där man ska besvara på frågor som: har du någon gång funderat på att ta livet av dig, varit på mentalsjukhus, har kriminell bakgrund, tagit droger eller varit oetisk med någon på Orgen. Ibland används E-metern för att mäta sanningshalten i svaren.

En viss del av arbetstiden skall man gå kurser, kurs 1-3 tar bara en dag, kurs 4-6 är att man skall lära sig allt om sitt arbetsområde. Kurs nummer 7 är den så kallade ”reningsgenomgången” den är likadan som kursen innan man når ”clear”.

Efter att man har tagit kurserna fyller man i ett kvittoblock som man underteckna.
Alla kurser som man gått under den tiden man varit anställd är gratis, men skulle man få för sig att gå ur rörelsen, då kräver scientologerna att man betala för dem. Och det kan vara en mycket stor summa pengar.

Tron

Det viktigaste i deras tro är thetan. Man tror att anden har sparade minnesbilder och en fysisk kropp. ”Personens” strävan är att överleva, denna stävan delas in i 8 dynamiker.
Dessa 8 dynamikerna är:
1.den egna individen
2. sex, familj och barn
3. grupper (t.ex. vänner, arbetskamrater, nationer)
4. mänskligheten
5. allt levande
6. hela det fysiska universum
7. det andliga universum
8. oändligheten (som kristnas Gud)


Man tror att ”personens” hindrande från att överleva är av okunskap och av störande engram. På de allra mest avancerade (hemligaste) kurserna lär man sig att man är besatt av tusentals lägre stående andar, kroppsthetaner, som måste drivas ut. Man talar inte om någon speciell tro och man tillber inga gudar, utan man anser att personen genom scientologins metoder skall se sin egen sanning. Man ha som ordspråk: ”Det som är sant är det som är sant för dig.” Den enda man ha stark tilltro till är scientologernas grundare L. Ron Hubbards läror. Deltagarna lär sig att frigöra sin kroppsligathetaner, som sitter fast på människor. Avhopparna jämför dessa med demoner.

Hur ser man på Kristendomen?

Scientologerna har inte en kristen grund. Men man hindrar inte personer från att behålla sin kristna tro, man kan utvecklas med scientologernas metoder i alla fall.
På de mer avancerad kurserna lär man sig att kristendomen uppfunnits av elaka utomjordingar. Det finns i stort sett ingen som helst likhet mellan kristendomen och scientologerna. Scientologerna tror att man kan bli andligt befriad genom egna ansträngningar och inte av någon gud eller tro.

Förföljelser

Visst tror man att det bara är påhitt eller bara till för att skrämmas. Men det händer faktiskt och då är det inte bara folk som sprider dem hemliga skrifterna utan också folk som kritiserar dem offentligt. Scientologerna har en egen underrättelseavdelning ”The Office of special Affairs” kallas den för. Den ska bl.a. hålla koll på kyrkans fiender. Flera kritiker har blivit uthängda. Scientologerna delar ut flygblad, på dom finns namn och foto, påståenden om att de är kriminella, perversa eller galna. Den som betraktas som scientologernas fiender kan bli skuggad, avlyssnad och förföljd dag och natt. Det kan också vara en person som är med i rörelsen men funderar att sluta, straffet bli då att man blir bannlyst, man utövar utpressning och tar upp känsliga uppgifter. Deras mål är att få medlemmarna att stanna kvar i rörelsen. Det utger hellre mildare straff åt sina ”egna”. Det kan vara att dem bryter ner personens självförtroende, bryter sig in i deras hem för att sedan släpa dem tillbaka till rörelsen. Där får de stanna tills dem har blivit helt hjärntvättade igen.

Slut diskussion

Det har varit fivande att göra ett arbete om Scientologin. Jag har märkt att det kan vara svårt att avgöra syftet med de källor jag hittat, vill dem locka mig till att gå med, vill dem skrämma iväg mig eller är det bara ren information och vilken av dem ska jag tro på? Så jag har fått jämföra en hel del och hoppas att det meta stämmer. Det har varit bra att skriva om det här, för det ger en bra uppfattning hur farligt det kan vara med sekter, och scientologerna är verkligen inget att le...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Scientologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-21

    Efter domen i Frankrike i år, så kan ingen längre ifrågasätta om Scientologikyrkan är kriminell eller inte!! Dessa "offer" som springer runt och försöker rekrytera sökare, bland barn och ungdomar är "mind controllerade" och de förstår inte att man inte kan "rädda en människa som håller på att drunkna genom att skjuta honom"! Man förbannar mc-gäng och stämplar dem som kriminella förbrytare samtidigt som man tillåter sekten bedriva sin brottsliga handlingar i skydd av att man kallas för "trossamfund"! Bandidoskyrkan eller Hells Angelskyrkan, kan ansöka om att bli "trossamfund" och därmed bli skattebefriade. Scientologisekten, anser jag är mycket mer kriminella då de bakom sina falska påklistrade leenden, enbart har som syfte att, ta kontroll över "människans fria tanke" och per automatik åderlåta sina offer på allt av materiellt värde! Antingen förbannar vi kriminella organisationer eller så tillåter vi dem att husera fritt med "okunskapen" om deras välmenande medmänskilga gärningar! RL Hubbard, var en knarkande psykopat och hustrumissgandlare, och de som tillber honom och ser honom som en "frälsare", behöver akutvård, på stört!

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Scientologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3171 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×