Kalla Kriget

11 röster
26360 visningar
uppladdat: 2007-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kalla kriget

Det kalla kriget började åren efter andra världskrigets slut. Det kalla kriget handlade mycket om öst och väst, de stora blocken USA och Sovjetunionen. Ryssland hade genom andra världskriget erövrat många länder i Östeuropa. Länderna bildade en union som kallades Sovjetunionen, och styrdes under en ledares makt, som regerade hela unionen själv, endast ansvarig inför Gud. Sovjetunionen var därmed en diktatur och under den här tiden leddes Sovjetunionen av Joseph Stalin.
USA däremot, var ett fritt land, världens största industriland, som hade både god ekonomi och demokrati. USA: s president var John F Kennedy och han regerade landet med hjälp av en folkvald kongress.
Dessa stora länder hade svårt att komma överens i politiska frågor. USA ville bygga samhället på kapitalistiska idéer medan Sovjet ville bygga samhället på kommunistiska idéer. Men det kalla kriget blev aldrig riktigt ”hett” eftersom det mellan länderna hela tiden rådde terrorbalans. De hade så mycket kärnvapen att de inte riktigt kunde anfalla varandra, utan att det skulle få förödande konsekvenser och att det drabbade landet därmed skulle bli helt förstört.
Många länder i Västeuropa hade gått ihop med USA i en pakt som skulle skydda dem mot Sovjetunionen. Den pakten finns än idag och heter NATO (North Atlantic Treaty Organization). Sovjetunionen bildade en motsvarighet till NATO; Warszawapakten.
USA: s utrikesminister Marshall gav också ett ekonomiskt bistånd till det illa medfarna och krigshärjade Västeuropa, så att de skulle finna välstånd, så att de inte skulle falla för Sovjets kommunistiska propaganda.

Det skedde en del viktiga händelser under kalla kriget. Cubakrisen var kulmen på kalla kriget och skedde under 1960-talet. Genom flygfoton från spionflygplan hade USA upptäckt att Sovjet hade börjat rusta Cuba med en massa kärnvapen. USA såg det som ett direkt hot och stoppade därmed all båttrafik till Cuba. Sovjetunionens ledare Nikita Chrustjov blev rasande. Världen höll andan och fruktade att ett kärnvapenkrig skulle bryta ut. John F Kennedy meddelade det amerikanska folket genom TV, och jag kan tänka mig hur oroliga alla amerikaner blev då. Men en vecka senare gav Chrustjov upp och slutade skicka kärnvapen. Det blev inget mer av det, förutom att man hade skrämt upp världen rejält.

Koreakriget skedde också under kalla kriget, närmare bestämt år1950. Nordkorea var kommunistiskt och fick därför under Koreakriget hjälp av Sovjet. Sydkorea däremot var kapitalistiskt. De fick krigsstyrka av USA och FN. Det här var ett mycket blodigt krig. Eftersom det var på väg att bli ett krig mellan USA och Sovjet fruktade många att det skulle bli ett tredje världskrig, men som tur var kom det saker emellan. T ex så dog Sovjetunionens ledare Stalin år 1953.
Det var många saker som fick USA och Sovjet att hamna i konflikt, t ex U2-affären, som i stora drag handlade om att ett amerikanskt spionplan hade blivit ertappade på rysk mark, och det uppstod en konflikt mellan länderna. Ett annat exempel är lösningen av Kongokrisen. Det afrikanska landet Kongo ville bli självständigt, och det uppstod våld och inbördeskrig. Stormakterna tog olika parti och det uppstod en konflikt. Sovjets ledare Chrustjov blev rasande på svensken Dag Hammarskjöld, som var FN: s generalsekreterare. Kongokrisen löstes så småningom, men med hårda konsekvenser för FN. Dag Hammarskjölds plan som han åkte i över Kongo blev nerskjutet och alla i planet dödades.
Sovjet bytte ledare till Brezjnev och så kom stormakterna överens. Det kalla kriget bröt aldrig riktigt ut, efter vad jag har förstått, men det fanns där hela tiden och gnagde, och länderna var i konflikt. Det måste ha varit svårt för folket att vara med om dessa orolighe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla Kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-21]   Kalla Kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8219 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×