Hinduismen
38711 visningar
uppladdat: 2007-05-28
uppladdat: 2007-05-28
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
• Fakta Om Hinduismen 3
- Hur lever en hindu? 3
- Män och Kvinnor 4
- Begravning 4
- Ett liv efter döden? 5
• Gudar, Tempel Och Heliga Saker 6
- De vanligaste gudarna 6
- Brahma – Den glömde skaparen 6
- Vishnu – Överguden 6
- Shiva – Skapare och Förgörare 6
- Tempel 7
- Heliga Skrifter 8
- Heliga Floden 9
- Heliga Kon 9
• Hinduiska Högtider 10
- Nyår 10
- Navaratr i- ”Nio Nätter” 10
- Holi 10
- Durga Puja - Durgas Offer 11
- Diwali – Lampfesten 11
- Jagannath – Vagnfesten 11
• Egna Reflektioner 12
• Källor 13
Fakta Om Hinduismen
Hinduismen är en utav världens äldsta religioner Fast egentligen är inte Hinduismen en religion, det tycker i alla fall inte hinduerna själva. Hinduerna kallar istället hinduismen för ”Den eviga lagen”, därför väljer jag att inte kalla Hinduismen för en religion i detta arbete.
Hinduismen är ganska liten, endast 900 miljoner (varav 6000 i Sverige) hinduer finns det i världen. De flesta hinduer hittar man i Indien, Nepal och ett par länder i bortre Asien. Hindu betyder Indier.
Hinduismen har ingen skapare utan hinduismen har ”upp stått” av sig själv, därför ser den mycket olika ut beroende på vilken del utav Indien man befinner sig i. Det finns också många olika folkslag i hinduismen som alla har sina egna fester och traditioner.
Hinduismen har flera tusen olika slags gudar, men de flesta gudar är regionala och därför inte speciellt kända.
Under senare tid har även inslag utav kristendomen, Islam och Buddhism kommit in i Hinduismen.
Hur Lever En Hindu?
En rättrogen hindu vill inte släcka något liv. De tycker att alla levande varelser hör samman och kommer ifrån samma ursprung. Därför är de flesta utav hinduerna vegetarianer, vilket betyder att de inte äter något kött. Så om man skulle se ett par hönor i någon by i t.ex. Indien är det säkert ett par muslimer som bor i den byn, och skulle man se en gris skulle den förmodligen tillhöra en lågkastig. Lågkastiga är mycket sällan vegetarianer.
En rättrogen hindu tycker att det är motbjudande och barbariskt att äta kött.
I hinduismen prisar man olika gudar och ger olika svar på vad som är rätt liv och lära. Men vem som hälst kan inte vara en äkta hindu, för en lärd mink sade såhär: ”Hindu är den som är född i en kast, tror på själavandring och försöker följa Vedaböckernas anvisningar”
Hinduer ska hälst:
• Offra och be till gudarna
• Delta i religiösa fester och ritualer
• Lyda föräldrarna och visa respekt för ålderdom och visdom
• Vara hjälpsam och soldarisk mot andra inom samma familj och kast
Hinduer ska hälst inte:
• Äta kött.
• Dricka alkohol (i vissa Indiska delstater uppmanar alkohol förbud).
• Ljuga.
• Stjäla.
• Skada eller döda något levande.
Män Och Kvinnor
Lågkastiga kvinnor är de som står lägst på den sociala rangskalan i Indien. Indien har haft en kvinnlig president, men endå är majoriteten i Indien att det är mannen som ska leda och bestämma och kvinnan skall underordna sig.
I Manus lagar står det följande:
”Dag och natt måste kvinnan hållas i beroende utav sina män, och om de ägnar sig åt sinnliga nöjen, måste de övervakas. Fadern beskyddar henne i barndomen, mannen beskyddar henne i ungdomen, hennes söner beskyddar henne i ålderdomen; en kvinna skall aldrig vara oberoende”
De flesta utav de hinduiska familjerna vill oftast ha söner till barn. Enligt äktenskapsseden är det brudens föräldrar som får stå för det mesta utav kostnaderna vid ett bröllop, så om en familj får många döttrar kan det leda till ekonomiska problem för familjen.
Så i Indien förekommer det en omfattande verksamhet med fosterdiagnostik för att flickfoster skall kunna aborteras.
Begravning
När en hindu dör så begraver man inte personen, utan man kremerar personen istället. Om det finns vatten ifrån Ganges floden så brukar man spraya den dödes kropp med detta vatten, sedan tar man på personen vanliga kläder. Personen som ska kremeras bör ligga med huvudet imot norr. Om det är en man som avlidit så är det männen som skall tvätta kroppen och är det en kvinna som begravs så är det kvinnor som får rengöra kroppen.
Likbålen skall helst vara byggda i närheten utav en flod, och hälst ska likbålet ske inom ett dygn efter personens död. Likbålen är byggda utav trä, saffran, kamfer, mysk och sandelträ. Man brukar bränna liken utan kista.
Anhöriga och vänner brukar samlas för att visa sin sorg med ord och känslor.
Bålets tänds oftast utav den äldsta sonen i familjen, om man inte har någon son så får en anhörig som står familjen nära som får tända bålen. Det är genom den person som tänder likbålet som den döde får sin nya andliga kropp som gör det möjligt att fortsätta till sitt nästa liv. Präster brukar även läsa olika böner och verser som kallas mantran.
Efter ca tre timmar brukar bålet ha brunnit ut och då finns det endast benrester kvar som man samlar ihop och kastar i Ganges floden. Efter likbålet brukar man samlas och äta en speciell måltid, för att den dödes själ skall få lugn och ro.
Sedan brukar man sörja den döde i tio dagar, efter två veckor håller man en fest för den döde som man sedan har varje år.
Ett Liv Efter Döden?
Hinduer tror på reinkarnation, som betyder återfödelse. Människan själ är en del utav världssjälen som kallas för Bhrama. Bhrama är det himmelska i tillvaron som genomstyr allt på jorden och i universum. När en människa dör lämnar själen den dödes kropp och fortsätter till en ny kropp som skall återfödas till livet.
Målet för en hindu är att bli av med världssjälen och slippa att återfödas för hinduer anser att bli född till människa är något väldigt dåligt. Man vill istället bli ett med Brahman.
När man blir ett med världssjälen får man uppleva befrielsen, Moksha. Där livet skall bli som ett paradis, ett liv i en underbar värld med ro och harmoni.
När vi dör bestämmer handlingarna i vad vi gjort i detta liv, hur vi ska få det i nästa liv. Dåliga handlingar ger ett sämre liv som människa, djur eller i värsta fall som spöke. Men har man gjort bra handlingar får man ett bättre liv.
Det eviga kretsloppet går ut på att man ska födas, leva och sedan dö, medans man går igenom dessa stadier ska man samla på sig både bra och dålig karma. Karma stegen finns i sju stycken olika steg:
1. Gudar
2. Nötkreatur
3. Ormar och Apor
4. Människor utav högre kast
5. Människor utav lägre kast
6. Övriga djur
7. Insekter
Man börjar som en insekt och om man levt ett bra liv som insekt och fått bra med karma så återföds man som ett djur i nästa liv. Går livet som ett djur bra så föds man som en människa av ett lägre kast och sen lyckas man som det föds man som en människa igen fast med ett högre kast. Men om man skulle misslyckas i ett liv så halkar man nedåt ett steg och om man då har varit en människa med ett högre kast och misslyckats åker man då ner och återföds som en människa med lägre kast igen, då får man börja om och får jobba för att komma upp högre igen. Det slutliga steget innan man blir befriad ifrån återfödelsen, Moksha är att man föds till en gud/gudinna.
Gudar, Tempel Och Heliga Ting
De vanligaste gudarna
Hinduismen tror på massor utav olika gudar och gudinnor. För många utav hinduerna är gudarna endast bilder och symboler för de olika sidorna utav den enda gudomliga makten. Eftersom hinduismen är så spridd över hela landet och alla hinduer lever olika så finns det också människor som tror på vissa gudar, därför kan det vara så att det finns kanske bara en by som tror på en gud och en annan by tror på andra gudar. Men det finns tre stycken ”huvud gudar” som de flesta hinduer tror på.
Brahma – Den Glömde Skaparen
Brahma är guden som för länge sedan skapade liv åt växter, djur och människor. Men i dagens läge har Brahma en mera obetydlig roll, inga tempel byggs länge i hans ära och nästan inga hinduer dyrkar honom mera. Men Brahma finns fortfarande kvar på de färgglada planscherna med gudsbilder runt om i landet. Ofta ser man Brahma ta sig fram med hjälp utav en svan på vissa bilder, på andra bilder brukar han sitta på en lotus blomma som man anser betyder lycka.
Brahma är lätt att känna igen p.g.a. sina 4 huvuden och i händerna håller han de heliga vedaböckerna. Brahma har en fru heter Saravasti och är lärdomen och visdomens gudinna.
Vishnu – Överguden
Vishnu är den populäraste guden, han är guden som ska se till att allt i världen ska sköta sig till förstörelsen. Vishnu är en mycket vänlig, kärleksfull och vill att världen ska bestå utav harmoni och gudomlig ordning. Vishnu har blå hud och fyra armar där han håller en diskus, en lotusblomma, en snäcka som han använder som trumpet och en stridsklubba och ibland kan det hända att han också håller i ett svärd eller en pilbåge. Vishnu har en fru som heter Lakshmi som är lyckan och rikedomens gudinna.
Shiva – Skapare och Förgörare
Shiva är guden som förstör världen och sedan skapar den igen, namnet Shiva betyder förstörelse. Shiva är en mycket gammal och knepig gud. Han är hemsk och trevlig samtidigt. Shiva förstör begär, oförstånd och egoism. Shiva står för intelligens, fruktbarhet, förintelsen och asketen. På Shivas halv nakna kropp finn s det aska, detta förklarar på att han är asketernas gud, där han också är mest populär. (asket = En människa som plågar kroppen för att bli befriad ifrån det eviga kretsloppet). Shiva har tillsammans med Parvati ett barn som heter Ganesha. Eftersom Shiva mediterar för att upprätthålla världen har han också blivit yogans gud. Shiva är den gud som har flest anhängare, som brukar kalla sig själva för shviter. Shviter brukar man känna igen på att de har tre vågräta sträck i pannan som är antingen vita eller gråa. Dessa tre sträck står för att skapa, förstöra och försvara.
Tempel
I varje Indisk by finns det ett tempel. Templen är ofta en enkel byggnad med en bild på byns skyddsgud. I närheten utav templen finns det ofta också heliga träd som har flera legender med religiös innebörd knuta till platsen och trädet.
Men större städer brukar även ha större och avancerade tempelbyggnader som kan bestå utav flera byggnader inom ett tempelområde. Det viktigaste rummet i ett tempel är där man bevarar gudsbilden.
Man har inga traditionella gudstjänster i templen, utan templen är öppna för alla människor och då speciellt för enskilda personers eller familjers besök och andakt. Hinduer går oftast till templen för att få se gudsbilden och för att få offra till gudarna.
Offren kan oftast vara blommor, offersmör eller frukter. Men det kan också inträffa djuroffer som t.ex getter.
Dessa tempel sköts utav präster som oftast kommer ur brahmankasten, den högsta, för att templet skall ha ett gott anseende. Hinduer utav en lägre kastning av samma hällsställning får inte komma in inom tempelområdet men endå kan de vända sig till guden i templet, fast de utför sin bön någon annan stans.
Hinduismens motsvarighet till gudstjänst kallas för puja som betyder bön. I de flesta hinduiska hushåll så har man oftast en särskild plats för Puja. De lite rikare familjerna brukar oftast avskilja ett helt rum till bönen, och lite fattigare familjer kanske oftast endast har ett litet hörn som böneplats med ett altare och gudsbilden.
Heliga Skrifter
Vedaskrifterna
Vedaskrifterna är hinduismens äldsta skrifter, troligen ifrån 1500-400 f.Kr.
I Vedaböckerna finns hinduismens äldsta skrifter från olika tider.
Enligt den hinduistiska traditionen avslöjades skrifterna av gudarna för forntida heliga män, men forskarna har en rad olika teorier om deras ursprung.
Vedaskrifterna är uppdelade i fyra olika delar:
1. Rigveda
Som är den äldsta utav böckerna. Rigveda innehåller tio st böcker, 1028 st hymner, böner, formler och beskrivningar om hur offer skall utföras.
2. Samaveda
Samaveda innehåller sång texter ifrån Rigveda
3. Yajurveda
Yajurveda är skriven på prosa och innehåller offerformler som man mumlar under offret.
4. Atharvaveda
Består utav olika offerformler och besvärjelser skrivna på vers.
Brahmanas
Komentar till Vedaskrifterna
Upanishaderna
Filosofiska texter
Sutras
”ledtrådar” i skilda ämnen
Mahabharata och Ramayana
Omfattar episka diktverk
Puranas
Mytologiska och genealogiska berättelser
Heliga Floden
Ganges floden i norra Indien är det viktigaste vattnet, den heliga floden. Till Ganges floden kommer det ca 50 000 hinduer och badar varje dag. Fast det är inget vanligt bad som hinduerna utför, utan de doppar sig i floden upprepade gånger och utav det rena vattnet.
De bugar även imot solen som håller på att gå upp på morgonen samtidigt som de läser olika böner. För hinduerna är inte Ganges en vanlig flod, utan den är Ganga Ma som betyder Moder flod. Floden är en gåva ifrån gudarna till människorna, som ska ge liv och rena själen och kroppen.
Den Heliga Kon
Det första som man säkert tänker när man hör Indien och Hinduer är att korna i landet är heliga. På bilder ifrån Indien kan man se korna ligga lugnt och beta både på stora stränder och mitt på vägarna. Respekten för korna i Indien kommer ifrån den Indiska kulturen, men också ifrån mindre andliga skäl till att Indier är så rädda om sina kor. De tycker att kon är mycket generös som ger så mycket och begär så lite utav livet. Från korna får hinduer mjölk och dynga, dyngan är mycket viktig för både bönder och i de lite större städerna där man använder den som bränsle och byggnadsmaterial.
Att äta ko kött är förbjudet, men nu förtiden blir det allt vanligare bland sekulariserade indier.
En sak till som gör att kon är helig är för att den är på ett högre steg än vad människan är i kretsloppet om återfödelse.
Hinduiska Högtider
I hinduismen firar man många olika högtider, nästan alla högtider hör ihop med någon gud. Eftersom hinduismen är så olika beroende på vart man är i Indien så är också firandet utav de olika högtiderna mycket olika.
Nyår
På många platser firar man det nya året i anknytning med vårdagsjämningen. I sydöstra Indien kallar man vårdagsjämningen för ”Yugadi” som betyder ”början på en ny tidsräkning”. Man menar att det var vid den tiden som guden Brahma började skapelsen utav jorden. På vissa andra platser firar man nyår på höstdagsjämningen.
Navaratri – ”Nio Nätter”
Navaratri är en utav de få fester som firas i hela Indien, firas även i Nepal. Man firar denna fest två gånger varje år, den ena firar man vid vårdagsjämningen (den firas inte i hela landet) och den andra festen har man vid höstdagsjämningen (den firas i hela landet). Höstens firande infaller n är nymånen har tänts i den Indiska månad som motsvarar Oktober/November i Sverige. Festens viktigaste gud är gudinnan Durga, fast även andra gudinnor hyllas. Navaratri firas ofta på olika sätt eftersom hinduismen är så olikt i landet.
Den viktigaste handlingen under festen berättar om hur gudinnan slår sig ner i ett tempel och i människornas hem.
I södra Indien brukar kvinnorna sjunga för gudinnorna och på andra håll i Indien så skådas de unga kvinnorna som gudinnornas representanter och därför blir de behandlade som gudomligheter under festen.
I Bangladesh gör man stora och smyckade bilder av gudinnorna, som man sedan när festen är slut går man med bilderna i en parad ner till ett vattendrag där man sedan dränker bilderna.
Holi
Holi firas mest i norra Indien och det sker på våren. Holi inträffar vid fullmåne och man kan fira festen mellan två-fem dagar. Man brukar tända ett bål utanför som man sedan strör rostade kokosnötter eller säd över. Man brukar också resa stolpar som man smyckar ut på olika sätt och tillsist så sätter man en sockertopp högst upp. Många små pojkar brukar sedan tävla om vem som kan klättra högst upp på stolpen och försöka få ner sockertoppen.
Holi är en mycket glad fest där det finns en tradition som säger att man skall slänga färgglatt vatten, mjöl eller puder på varandra. Den viktigaste guden under holi festen är Krishna.
Durga Puja – Durgas Offer
Gudinnan Durgas fest firar man i september eller i oktober, denna fest är en nordindisk högtid. Förberedelserna för denna fest är att man ska göra sig ren och tillverka ett antal Durga bilder utav lera och halm. Durga betraktar man som gudinnan som skyddar mot onda makter, det är därför som man offrar till henne. Oftast offrar man blommor, rökelser, sötsaker och olika slags frukter. Efter att man har offrat så äter man en festlig måltid, till festen hör också musik och dans.
När festen är slut tar man bilderna och går ner till en flod där man lägger i bilderna så de får flyta bort tillsammans med floden. Durga Puja firas oftast av dem som bor i närheten utav ett vattendrag.
Diwali - Lampfesten
Diwali firar man i tre dygn någon gång mellan oktober och november, högtiden firas i hela Indien. Den sista natten på festen bör nymånen ha kommit.
Diwali betyder ”ljusraden” för att under dessa tre nätter tänder hinduerna mängder utav ljus.
Det är också viktigt att det är rent och välstädat överallt och att man själv har tvättat sig.
Den gud som betyder mest under denna fest är gudinnan Lakshmi, till henne offrar man t.ex. pengar, läckra maträtter och olika smycken.
Hinduerna anser att det är mycket viktigt att man delar ut gåvor till alla i familjen och till andra som man har fått hjälp utav under året som gått.
När man firar Diwali brukar man också smälla fina fyrverkerier. I Indien har barnen ett långt lov ifrån skolan och för alla andra hinduer är den andra och tredje dagen helgdagar.
Jagannath – Vagnfesten
Denna glada fest firar man i juni och den utmärks utav dans, musik och olika spektakel. Ordet Jagannatha betyder ”världens herre” och representerar guden Vishnus många olika gestalter.
Jagannath kallas också för vagnfesten eftersom man i staden Puri i östra Indien brukar dra en vagn med gudsbilden på, vagnen är 13meter hög, har 16 hjul och ca 4000 personer turas om att dra denna vagn.
Egna Reflektioner
Innan jag började med detta arbete visste jag inte så mycket om vare sig Indien eller hinduismen. Under arbetet har jag verkligen lärt mig mycket om hinduismen. Det har också dykt upp mång...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2009-05-10
riktigt bra arbete ! :)
-
Inactive member 2011-11-28
Riktigt bra arbete, underlättade otroligt mycket för mig att hitta en sådan bra fakta text, tack!!
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2007-05-28] HinduismenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8291 [2024-09-14]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera