Sexuellt utnyttjande av barn

2 röster
10235 visningar
uppladdat: 2007-10-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning


Jag valde att göra mitt arbete om barn som utsätts sexuellt för att jag såg ett intressant reportage på tv-programmet Oprah en vecka innan vi fick uppgiften. Det kändes ganska så naturligt att välja något man redan har lite kunskaper i. Frågorna jag tänkt ge en förklaring är.

1 Vilka ser på barnporr?

2 Vilka är de utsatta?

3 Hur fungerar pedofilernas grupper

De är frågorna jag velat få svar på.Metod och syfte till arbetet

Min metod har varit att jag började med att bestämma mina frågor. Sedan gick jag och tog reda på mer information om Oprah programmet jag sett. Det gav mig en ganska så allmän insikt i området och var intressant läsning för hela programmet låg på deras hemsida i textform. Efter det hittade jag andra lästips på helgon.nu en Community på Internet där man hade ett forum där man diskuterade om pedofili, där fanns det en hel del läs tips.
Syftet med arbetet är att ge en bättre syn på personer som har sex med barn, att inte fördöma personerna och kunna förstå deras sits lite bättre. Vilket säkerligen kommer att vara en utmaning, om läsaren skulle vara trångsynt. För att kunna hjälpa en pedofil bör man på något sätt hålla sig neutral. Så att man kan förstå och sätta sig in i deras situation.Vad är en pedofil?

Man säger att det finns fyra sorter av pedofiler som använder sig utav bilder och film på minderåriga. Först finns closet collector, personer som köper eller får tag i material från andra personer. De är inte inblandade i själva övergreppet. Sedan de som kallas isolated collector, de har hemmagjorde filmer och bilder av barn som de förgripit sig på. Deras samling hålls gömd i skräck av att bli ertappade. Den tredje är cottage collector, de samlar efter bilder och filmer för att dela med sig till andra inom en sluten krets utan att bry sig om pengar. Sist finns commmercial collector, de producerar, säljer och tjänar pengar på övergrepp mot barn. Samtidigt som de själva utnyttjar barn. Det står i boken Barn som inte -berättar-. Vad pedofiler använder bilder och film till varierar. En del använder den för att visa andra barn för att rättfärdiga deras handlingar, andra för att kunna utöva utpressning till barnen så att de håller tyst. Somliga har materialet för att tillfredställa, handskas med eller förstärka deras närmast tvångsmässiga sexuella fantasier mot barn.


Barn som har sex

Alla barn är naturligt sexuella. Redan i livmodern har små flickor flytningar i vaginan, pojkar får erektion, orgasmer händer också. Barn kommer att undersöka deras penisar, vulvor och testiklar. De njuter också av sexuella känslor. Men i vår kultur är vi näst intill blinda för att förstå de uppenbara sexuella känslorna som man faktiskt föds med, vi ger då inte heller gehör för deras behov, förklarar vad de känner och upplever och visar dem hur de lämpligt ska göra av deras känslor och behov. Det är viktigt att prata med barn om sexualitet medan de växer upp. Vi lär barn matte, namn på kroppsdelar och att knyta på deras skor. Man borde väl tillsammans med det prata om deras sexualitet och hur de utvecklas?
Det är ju här det börjar, somliga tror att sex mellan barn är vanligare än sex mellan barn/vuxen. Barnen kan vara syskon eller lekkamrater, för det är naturligt för dem att vara nyfikna och göra det som är skönt. De ser inte alltid vad som är passande. Fast många barn som har sex fortsätter inte med det då de växer upp och de börjar få ett mer vuxet perspektiv på det hela. Det fins familjer där sexuella gränser är suddiga, en del familjer har en sexuell energi som finns inom i familjen och andra har ingen alls. Den sexuella energin kan komma från far eller mor som kan ha problem med att visa sina känslor på ett bra sett, att de blir lite för fysikiska ibland. Då hittar barnet oftast sin sexualitet inom sig själv. I många familjer finns det ett äldre och ett yngre barn. Där ett äldre barn utövar sin ålder och har en mer dominerande plats i familjen.


Medverkan i porr

Barn som varit med och medverkat i porrfilmer eller gjort bilder skadas olika. Många forskare tycker att det finns tre olika faktorer som man går efter. Övergreppets natur, hur länge övergreppen pågått och vilken relation förövaren haft med barnet. Vissa kan vara offer för så kallade sexringar, då har barnet fått utstå flera förövare och barnets tillit till vuxna minskar då oftast mer radikalt än om man bara haft en person som förgripit sig på barnet .
Man har gjort en undersökning på hundra offer, barn sex till tolv års ålder, hur de har känt sig under olika perioder. Under utnyttjandeperioden har barn som utnyttjats i kortare perioder haft symptom på kräkningar, huvudverk, aptitlöshet och sömnlöshet. De hade också problem med att umgås med gamla kompisar och de var irriterade. De som varit utnyttjade en längre tid hade mer en intensiv ångest och känslomässig isolering. Sedan har vi tiden vid avslöjandet (endast en procent av barnen hade själva avslöjat övergreppen). Den perioden upplevs som traumatiskt och mycket kaotisk. Efter så kom skam, rädsla, ångest och en negativ självbild. De blev mer känslokalla och led at psykologisk förlamning.
Även när alla övergrepp är slut och de har blivit ”fria” så lever filmer och bilder på dem kvar. ”Vilka har sett mig och vet vem jag är”?


Hur påverkas barnens framtida sexuallitet?

Personer som varit utsatta då de var barn vet antagligen inte hur ett ”vanligt” barns sexuella beteende och behov är. Många är fortfarande fast i deras egna upplevelser då de var barn och kan i vissa fall låta samma sak som hände dem hända deras barn. Andra kan lära sina barn att deras kön att smutsiga och få dem att se att allt som har med njutning och sex som något dåligt, en synd. Det kan ibland skada ett barn mer än ett sexuellt övergrepp.
Många som växer upp känner en oerhörd skam över sig. Man får en stämpel på sig som ett ”offer”. Om personen inte söker hjälp av någon terapeut eller hjälp så kan det ibland vara svårt att göra en bra uppfostran till sina egna barn. Det sammanfattar boken From generation to generation där namnet indikerar på att det är på ett eller annat sätt är ärftligt.

Vilka barn är utsatta?

Vad jag förstått så är alla barn utsatta. Vi är nu inne i en slags ”pedofilernas tidsålder”. Med hjälp av datorer och Internet kan man hitta barn runt hela världen. Många har kameror till sina datorer så man kan se på varandra vida datorn och prata med. Vilket gör att man har tagit porrfilmer och händelser till sovrummet hos barnen. De flesta barn slänger inte av sig kläderna om man frågar, men pedofiler frågar inte. De lär känna barnet och blir deras vän. Barn ”vill” ta av sig kläderna för dem. Det finns speciella Communitys där pedofiler diskuterar om hur de ska kunna manipulera barnet för att få som pedofilen vill.
Barn som rymmer hemifrån behöver oftast pengar och blir ofta utnyttjade i prostitution eller pornografi, ofta båda.


Hur många tänder på att ha sex med barn?

Man gjorde ett test på 193 college män. De fick anonymt besvara ett frågeformulär, där man fick fram väldigt intressanta resultat. 21% sa att de hade någon form av sexuell dragning till barn, 9% sa att de hade sexuella fantasier om barn och masturberade. 7% sa att de skulle antagligen ha sex med ett barn som de var säkra på att inte åka fast. Så om man ser pedofili som ett öppen sexuell handlig med barn så skulle det vara 5% av de 193 studenterna som var pedofiler. Om man vidgar begreppet pedofili till att få med att ha som har någon sexuell dragning till barn så blir det hela 20%. En studie av John Briere på The University of Southern California Medical School. Om man sedan ska se vilka det är i vårt samhälle så är det väldigt många i alla yrkesklasser som dras sexuellt till barn. Precis alla skulle kunna vara en pedofil, om man skulle se det som en sjukdom kan väl inte döma alla de där personerna direkt så?


Diskussion

Jag anser att pedofili inte är en sjukdom, någon skada av något slag. Jag skulle vilja säga att den är en komplement händelse som kommer utav våran uppväxt och personlighet bland annat. Det är en hel del saker som finns som måste hända, men tydligen så händer det för många. Om man skulle försöka ta bort skam stämpeln i vårat samhälle skulle fler komma ut och vilja ha hjälp. För genom att bara kunna få prata med någon som inte dömer personen så skulle man kunna lägga sin läggning till rätta igen och kunna börja ett liv utan skam. Men ingen vågar, det blir för många konsekvenser.
Många familjer tycker att sex är obekvämt men hur kommer det sig? Det är antagligen igen att vårt samhälle fick sex och våra kroppar att vara tabu förr, men nu har många familjer börjat lösa upp lite. Vilket jag anser är ett bra steg i rätt riktning. Skadan ett barn ofta tar är just att den inte känner till gränserna till sina egna barn senare i livet, de har ju inte upplevt en ”vanlig” uppväxt. Då behöver de prata med en terapeut av något slag. Som kan få dem att släppa skammen och kunna läkas.Sammanfattning

De som ser på barnporr är inte bara pedofiler, de fins de som har problem...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sexuellt utnyttjande av barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-08]   Sexuellt utnyttjande av barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8610 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×