Krönika "Våga Säga Nej"

6 röster
12337 visningar
uppladdat: 2007-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag var liten gick jag ibland med min pappa och handlade glass. Vi gick till glasskiosken, kollade på tavlorna vad det fanns för smaker. Jag valde till slut mellan jordgubbe, hallon eller melon och lakritssmak i struten. Men pappa han tyckte att det tog så lång tid att välja smak. Så han sa till kassörskan lite snabbt. ”Två mjukglassar tack.” Egentligen så hatar jag mjukglass. Men som liten kan man inte säga emot. För det var ju han som betalade och man ville inte verka otacksam. Så jag tackade, höll god min och åt upp glassen.

Nej, kan vara otroligt svårt att säga. Jag kunde ha sagt: ”Nej, jag vill inte ha mjukglass, jag vill ha en strut med melonkulör!”
Det är bara ett litet exempel.

Vad skulle kunna hända om du inte vågar säga nej? Om du som tonåring är ute på fest men några som är lite äldre så kanske de börjar bjuda dig på alkohol. Du funderar på det lite snabbt. Du kanske tänker: ”Asch, det kan väl inte skada om jag bara smakar lite” och tar till sist drinken. Du dricker upp den till slut. Säger lite tyst för sig själv att det inte var så farligt. Dina äldre kompisar bjuder på en till, en till, en till och en till. Sen när du druckit tillräckligt tar du död på hjärnan och svimmar. Sen vaknar du kanske upp på toalettgolvet och kommer ihåg att du drack lite för mycket igår och började spy. Eller att du inte kommer ihåg någonting och vaknar upp i någon annans säng och undrar hur du kom dit. Eller kanske till och med att du hamnar i polisens häkte. Då börjar du verkligen börja tänka efter. Då kommer polisen till slut och berättar att du misshandlat en kille i går kväll. Personligen skulle jag hellre vilja vakna upp i min egen säng.

Här gäller det att våga säga nej. Även om ens kompisar tycker att man är töntig och blir utpekad som idiot. Men om dina kompisar tycker att du är töntig när du säger nej till att dricka, tycker inte jag att det är några bra kompisar. För om man ska vara en bra kompis tycker jag att man ska respektera deras val. Så skippa sådana kompisar, för de gör bara så det går dåligt för dig.

Men sen finns det alltid några i en klass som är utpekade som töntar, pluggisar och tråkmånsar. Det är de som är lite utpekade. Kanske de sitter hemma under klassfester och andra roliga fester som övriga i klassen är på. Men de vill garanterat också gå ut och ha kul med sina kompisar. Ibland beror det även på föräldrar som är lite överbeskyddande. De tror bara att man kommer att dricka sig full. Så föräldrarna övertalar en att stanna hemma och till slut så stannar man hemma.

Det tycker jag är fel. För att allt eftersom du inte är med, kommer du bli utfryst. Alltså du som förälder ge ditt barn en chans att gå ut. För om en förälder ger chansen till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Krönika "Våga Säga Nej"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-03]   Krönika "Våga Säga Nej"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8881 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×