Andra världskriget - Kan det hända igen?

6 röster
18534 visningar
uppladdat: 2008-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
VG arbete


Skulle en nya Hitler kunna ta makten i Sverige? Nej, anser jag.

Hitler klev fram när Tyskland var i en djup ekonomisk kris och det var miljontals arbetslösa. Efter första världskriget, och efter skulden Tyskland hade fått på sig, var dom ett land utan hopp och tro. När det då kommer fram en ny politiker, utmärkt talare, så har folket inte så mycket val en att välja deras sida. Har man det dåligt ekonomiskt och är arbetslös är det lätt att skylla allt på någon utomstående fiende, i Tysklands fall var det judarna. När den ekonomiska krisen kom efter första världskriget så fick Hitler folket med sig genom att utropa judarna som deras största fiende.
Efter första världskriget var Tyskland väldigt bombat, levnad standarden var låg, Tyskland hade en stor skuld att betala till övriga världen.
På den tiden var demokrati nytt i Tyskland, men det hann inte bli något demokratiskt samhälle för Hitler tog omgående makten och skapade diktatur. Regeringschefen hade en större makt i dåvarande demokratiska samhällen. Det var då möjligt att bryta ett demokratiskt samhälle lättare än idag. När Hitler blev regeringschef struntade han i alla lagar och förordningar, han förbjöd alla andra partier genom en lag. Då använde man säg mycket av flygblad, som man satte upp på väggar, folk stod i gatu hörn med dom och man släppte ner dom från flygplan. När det då bara fanns ett parti så såg ju folk samma parti hela tiden.
På den tiden hade Tyskarna bara radio och ett få antal radiostationer. Dom få radiostationerna som fanns ägde Hitler. Därför kunde han styra och bestämma vad som skulle sägas, alltså mycket bra prat om honom, och dåligt om judarna. Hitler myglade också med en massa grejer, som till exempel förintelsen.

Idag har vi det bra ekonomiskt i Sverige, vi är på topp tio listan bland de länder med den bästa ekonomin i världen. Jag ser ingen chans att vi skulle kunna gå ner till en ekonomisk kris inom tio år idag. Vår levnads standard är väldigt hög, vi har få uteliggare och vi har nästan ingen fattigdom. . Jämfört med Sverige idag så har vi haft demokrati under hela 1900-talet. Det skulle krävas väldigt mycket för att bryta vår demokratiska tradition. Idag har inte regeringschefen lika stor makt som på den tiden, alltså om man blev regeringschef skulle man inte kunna utnyttja saker lika mycket som Hitler gjorde. Vi har heller ingen president i Sverige, alltså kan ingen bestämma själv, vi röstar om de svåra valen bland hela folket.
Den snabba informationsspridningen idag genom mängder av tidningar, TV-kanaler från hela världen och inte minst Internet gör att ett parti inte skulle ha möjlighet att få ensamrätt till information och propaganda. Med median idag skulle förintelsen aldrig ha en chans att lyckas. Media läcker så otroligt mycket information så man skulle aldrig kunna mygla med det. När det väl skulle vara ute i tidningen, Tvn, Radion så skulle hela världen reagera och göra något åt det direkt. Vi är idag mycket mera upplysta, vi har sett vad som kan hända om en diktator tar över makten för mycket, så vi skulle aldrig låta det hända igen. Vår utbildning i Sverige är mycket bättre en var den var i dåtida Tyskland. Ju mer utbildade vi är ju mindre skyller vi allt på en ras för alla jobb och allt annat som är fe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget - Kan det hända igen?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-24]   Andra världskriget - Kan det hända igen?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9141 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×