Buddismen

2 röster
15582 visningar
uppladdat: 2008-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Allt är föränderligt! Vad menar Buddha?

Det finns inget i tillvaron som är bestående, varken människan själv, känslor, upplevelse eller saker och ting. Allt förändras hela tiden, vi är inte samma person hela livet utan vi ändrar på olika saker.

Att fästa sig vid något, det skapar otillfredsställelse.

2. Varför finns det inte ett bestående ”jag”, enligt Buddha?
Han menar att vi förändras så pass mycket hela tiden så därför går det inte att tala om ett enligt jag.

Du är inte samma person nu som du var när du var fem år. Du har utvecklats och du har lärt dig en massa nya saker, du förändras ständigt.

3. Varför leder allt till lidande och otillfredsställelse?

Buddisterna menar att, eftersom ingenting är bestående så ska människor inte fästa sig eller längta efter något, för det skapar bara lidande och otillfredsställelse. Vi kan tycka att dom är pessimister eftersom de ser livet på det här sättet, men själva tycker de att de är realister som livet verkligen är.


4. Vilka är de tre juvelerna?

Jag tar min tillflykt till Buddha
Jag tar min tillflykt till läran (dharma)
Jag tar min tillflykt till församlingen (sangha)

5. Vilka är de fyra sanningarna?

1. Allt leder till otillfredsställelse – lidande. Att älska, hata, längta; allt leder så småningom till otillfredsställelse.

2. Orsaken är begäret. Vi lider för att vi begär och vill ha och längtar efter så mycket.

3. Släck begäret så slipper du otillfredsställelsen och lidandet i livet.

4. Gå den åttafaldiga vägen så släcker du begäret.
Här finns praktiska råd hur du bär dig åt, sammanfattat i tre punkter:
a) Rätt kunskap, lära sig buddismens tankar.
b) Rätt levnadssätt, leva enkelt och följa regler!
c) Rätt meditation, lära sig meditationsmetoden.



Zenbuddism
Zen= ett japanskt ord som betyder meditation!

Hur tillkom zenbuddismen?

Enligt legenden så startades zenbuddismen så här att Buddha undervisade några lärjungar och ibland ställde de frågor som var omöjliga att svara på om livets mening. Buddha svarade alltid på samma sätt, tog upp en lotusblomma i handen och lyfte upp den samtidigt som han log, och där hade de svaret. Det var en som fattade vad Buddha menade och det vara att livets mening inte kunde beskrivas med ord.

Det var munken Bodhidharma som förde zenbuddismen till Kina på 500-talet e.kr.

Meditation

Zenbuddisterna håller fast än idag i att frågor om livets mening inte går att svara på med hjälp av ord. Som Buddha gjorde för flera tusen år sen, han hade inget svar på frågan och det har dem inte idag heller.

Det går inte att förmedla en stor upplevelse med hjälp av ord, om du berättar om en underbar händelse för din kompis så känns det som om hon inte lyssnar utan dina ord faller bara ner till marken framför din mun, de når inte fram till din kompis.

Det kan inte förklaras, bara erfaras, med hjälp av meditation. Att meditera är en bland de viktigaste sakerna en buddist gör om inte det viktigaste. Koan är en olöslig gåta, och den mest berömda meditationen sker med hjälp av en koan. En olöslig gåta kan t ex låta såhär; ”En ko går ut genom fönstret, först med frambenen, sedan kroppen och bakbenen. Men varför följer inte svansen med?” det kan hända att man får fundera på denna gåta i flera år under djup meditation. Man behöver inte fråga sin mästare fall man har funnit rätt svar utan den fattar man själv. När man har nått det som man var ute efter kallas för satori. Zenbuddisterna vill helst inte beskriva vad satori betyder på grund utav att det inte går, men man kan beskriva det som en aha- upplevelse som leder till ändrad livsattityd. Allt i tillvaron får blir positivt till och med vardagliga händelser som att diska får djup och mening. Den som nått satori har nått tillståndet nirvana.

Kampsporter

Hur kom kampsporterna till?

Munken Bodhidharma kom inte bara med zenbuddismen utan han startade även ett kloster som kallades Shaolinklostret. Där han började lära ut en slags boxningsteknik, kampkonst som kallades kung-fu. Han ansåg att munkarna behövde läsa sig att försvara sig själva mot stråtrövare.

Kung-fu är ett samlingsnamn för alla kinesiska kampsporter. I många olika kampsporter så inleds och avslutas träningen med meditation och koncentrationsövningar.

Japan
Kampsporterna följde med buddismen till Japan, där förenades dem med japanska traditioner och samurajerna utvecklade tekniken på sitt sätt. Samurajerna tog hjälp utav zenbuddismen och kampkonsten när de var i fredligare tider och vill hålla sina stridkonster levande. Andra kampsporter i Japan är akido, judo, jujutsu, karate och kendo, de flesta använder sig utav för att markera grad och skola.

Taekwon do är en annan känd kampsport som kommer ifrån Korea. Denna kampsport har liksom andra kampsporter inspirerats av munken Bodhidharmas kampsporter. Detta är en hård sport där man får sparka mot huvudet och kroppen. Taekwon do betyder ”foten och handens väg”.

S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-07]   Buddismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9205 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×