Fetma

4 röster
16740 visningar
uppladdat: 2002-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Övervikt är ett stort problem för många, både unga och gamla här i världen. Fetman berövar många friheten att t.ex. idrotta. Fetma är också ofta en källa till mobbning. En undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån visar att ca 20% av undersökningens alla barn blir mobbade för sin övervikt.

Orsaker till övervikt

Under större delen av vår tid på jorden har människan varit väldigt fysiskt aktiv och periodvis haft lite mat. Under sådana omständigheter är det livsnödvändigt att kunna lagra energi i form av fettväv under perioder då man har mycket mat, för att ha förråden i sämre tider.
Den här överlevnadsförmågan har vi fortfarande, trots att de flesta i västvärlden har nästintill obegränsad tillgång till mat, och vi har knappast några ofrivilliga svältperioder. Det gör att fettet bara fortsätter att lagras, eftersom att kroppen är programmerad till att lagra fett till svältperioder. Svältperioder som vi inte har.
En annan orsak är att vi rör oss allt mindre. Idag är många arbeten stillasittande, och på fritiden tittar många på TV eller spelar datorspel.
Fetma kan bara uppstå om energiintaget överstiger energiutgifterna. Energiintaget beror på den mängd mat vi äter, och energiutgifterna på den så kallade basalomsättningen, d.v.s. kostnaden att hålla kroppen vid en temperatur av 37 grader, och att hålla igång de andra grundläggande funktionerna för att man ska kunna leva. Sedan tillkommer också frivilliga energiutgifter, så som motion m.m.
Fetma kan uppstå genom att en person äter en halv smörgås för mycket om dagen, och tar hissen istället för trappan i ett år.
Fetma kan också ha genetiska orsaker. Forskare säger att ungefär 50% av all fetma är ärftlig, men exakt vad det är som ärvs vet man inte riktigt. Det kan vara en lat personlighet, en egenskap hos fettväv eller muskulatur, en benägenhet i det centrala nervsystemet, eller i aptitregleringen.
Vissa läkemedel, t.ex. kortison, epilepsimedicin m.m. kan ge hetshunger, och därmed vara en orsak till övervikt och fetma.


Olika typer av fett

Fettsyrorna kan vara mättade, enkelomättade och fleromättade. Olika typer kan ingå i samma mat vara. Ingår mest mättade fettsyror blir fettet i regel fast. Man ska främst minska på mättat fett som finns i t.ex. mejeriprodukter, men fleromättat fett är inte heller alltid nyttigt. Nu mera säger man att enkelomättat fett är det mest nyttiga. Det finns i bl.a. olivolja och rapsolja.

Kolesterol
Kolesterol är ett fettliknande ämne som behövs och som bildas i kroppen. Det finns i t.ex. äggula. Om halten av kolesterol blir för hög kan det ge åderförkalkning. Blodet får svårt att komma fram och bildar proppar. De kan i vissa fall orsaka hjärtinfarkt eller hjärnblödning.
Man pratar också om ”det goda kolesterolet”, och det motverkar det onda. Motion och fiber från frukt, grönsaker och havre är exempel på det goda kolesterolet.

Fett behövs

Fett behövs för viktiga uppgifter i kroppen, här är några :
Ø Fett ger energi
Ø Fett är nödvändigt för att vi ska få vissa vitaminer och de viktigaste fettsyrorna. Brister kan ge bl.a. sjukliga hudförändringar.
Ø Fett lagras i kroppen så att vi kan hålla kroppstemperaturen på samma nivå. Fettet skyddar också vissa inre organ i kroppen.
Ø Fett behövs för kvinnors hormonproduktion, en rubbning kan medföra att ägglossning och menstruation upphör.
Ø Fett har betydelse för matens smak och konsistens. T.ex. överför fett värme vid matlagning (från stekpannan till maten)


Är övervikt farligt?

Fetma är ofta en källa till allvarliga sjukdomar. Här är en lista på olika sjukdomar där fetma kan vara en bidragande orsak:

Högt blodtryck

Många studier visar att kroppsvikt och högt blodtryck har ett samband. Har man förhöjt blodtryck, och hög kroppsvikt är det smart att försöka gå ner i vikt, eftersom att högt blodtryck kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Diabetes

70-90% av alla vuxna som får diabetes är överviktiga. Det är framförallt den manliga typen av fetma, där fettet ligger mot buken, som ökar riskerna för diabetes.


Gallvägssjukdom

Vid övervikt ökar kolesterolomsättningen. Då är det risk att kolesterolkristaller fälls ut i gallan, och då bildas gallsten. Ju mer överviktig man är, desto större är risken att gallsten bildas.

Ledbesvär

Om man är överviktigt innebär det att kroppens leder för arbeta under högre tryck, vilket leder till att de slits ut fortare.

Cancer

Överviktiga män löper större risk för cancer i tarm och prostata, medan överviktiga kvinnor lättare får bröstcancer.

När är man egentligen överviktig?

Finns det några gränser för när man väger så mycket är man Överviktig? När man pratar om övervikt inom sjukvården så handlar det om att vara så pass överviktig att det riskerar ens hälsa. Du ska komma ihåg att bara för att du inte ser ut som modellerna på TV och i tidningar, så behöver du inte vara överviktig. Det ska till ganska många kilon för att man ska kunna betraktas som överviktig.
Ett enkelt sätt att bedöma om man är överviktig är BMI, som står för Body Mass Index. Man räknar ut sitt BMI genom att dela vikten i kg med längden i meter och kvadrat…oj då….det blev krångligt…vi tar ett exempel:

Om Johan väger 80kg, och är 1.75 meter lång gör man så här för att räkna ut sitt BMI:
1,75m*1,75m=3,0625
80kg/3,0652=BMI 26.1
Sedan avrundar man till två siffror, alltså är Pers BMI 26.

Här nedan har vi en tabell för klassificeringen av BMI.Bot mot övervikten

Det finns många olika sorters mirakelmedel, som utlovar att kunden snabbt kommer att minska i vikt, men det är för det mesta bara bluffprodukter. Xenical är ett bantningspiller som kom ut förra året, och kostade skattebetalarna ca 300 miljoner kronor. Man kan säga att ungefär 270 miljonerna av dom pengarna är bortkastade, eftersom att det bara fungerat på ca 10% av alla användare.
Nej, det bästa sätten att gå ner i vikt är att motionera och att helt enkelt äta fettsnålare mat. man kan börja med att skippa smöret på smörgåsarna, snåla på osten, koka maten istället för att steka, och ta en lång och rask promenad om dagen. Efter ett tag kan man kanske börja med aerobics, cykling, eller något annat som man tycker är roligt. Allteftersom man minskar i vikt kan man trappa upp träningen.


Det är mycket viktigt att man tänker på vad man äter om man vill gå ner i vikt. Man får inte småäta mellan måltiderna, det är bättre att man äter en stadig frukost på morgonen, en ordentlig lunch, och ett mellanmål utan sötsaker mellan lunchen och middagen. Om man kombinerar det med motion så brukar man kunna gå ner ganska mycket i vikt.


Till sist har vi valt ut några goda och fettsnåla mattips hämtade från Vikt Väktarnas Receptbank:
1 pers

2 bitar skinn- och benfri lax, 150 g
1 burk krossade tomater
10 cm purjolök
1 msk citronsaft
1 tsk salt, 1 krm citronpeppar

Servering
kokt potatis, valfri mängd
grönsallad

Lägg fisken i bitar i en liten kastrull. Häll på tomat, strö på strimlad purjo. Droppa över citronsaften. Sjud under lock 10-15 min. Servera med kokt potatis och grönsallad. Tips! Gör en smal fisksoppa genom att tillsätta 2 dl vatten och en fiskbuljongtärning. Du kan också lägga i bitar av t ex morot och rotselleri. Soppan innehåller 4 Points - räcker till 1-2 port.


2 pers2 kycklingfiléer
1 stor morot
1 liten purjolök
1 liten burk vattenkastanjer
1 liten burk bambuskott
1 burk minimajs
1 msk färsk riven ingefära
eller 1 tsk curry
1 msk olja, (raps- eller majsolja)
3 dl kokt ris

Strimla kycklingköttet. Hetta upp oljan i en wokgryta eller vanlig stekpanna.
Tillsätt ingefära el curry, rör om. Woka köttet så att det färdiglagas, men inte bryns. Rör om hela tiden. Tillsätt grönsakerna och låt alltsammans bli genomvarmt. Servera med riset. Tips! För att spara tid kan du byta ut grönsakerna mot en påse frysta wokgrönsaker, ca 400 g.

Strimla kyc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fetma

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-14]   Fetma
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=949 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×