Europa

4 röster
10514 visningar
uppladdat: 2008-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INNEHÅLLSFÖRTECKNING:Ämne Sida
Segregation&motsats 1
Förtäta stadsbebyggelsen 1
Bergen i södra Europa 1
Skillnaden mellan inlands- och kustklimat. 2
Vad är urbanisering? 2
Vilka är Europas tre största städer? Varför? 3
Varför ligger kontor, affärer
och restauranger mitt i centrum 3
Megastad, vad är det? 3
Hur har Berlin förändrats under de senaste 100 åren? 4
Miljöproblem i större städer samt lösning? 4
Skillnaden mellan en världsstad & en dominerande stad 4
Beskrivelse på hur en stad växer, var olika områden 4
hamnar och vad man ska tänka på 4
när man placerar nya områden. 4
Något jag tycker är viktigt samt diskussioner
och slutsatser. 5
Källförteckning 51. Vad betyder segregation, samt motsatsen? Vad kan man göra för att minska segregationen?
Ordet segregation betyder när olika befolkningsgrupper bor i olika områden. Detta system kan leda till att inte alla har möjlighet att välja vart man vill bo, vilket är negativt. Ett exempel på segregation i Sverige är Rosengård. Motsatsen är integration och betyder att alla bor i samma område. För att minska segregationen skulle man kunna nå en lösning genom kunskap och diskussion som bidrar till att alla folkslag behåller sitt oberoende och sin kultur.

2. Vad menas med att förtäta stadsbebyggelsen?
När man förtätar stadsbebyggelsen så menas det att städerna byggs allt närmare centrum. Förr i tiden växte städerna allt längre ut från centrum, alltså att städernas innersta del är äldst. Men nu bygger man inte bostadsområden tätt intill varandra, istället byggs det framför allt på lediga tomter i de äldre stadsdelarna.

3. Varför finns de flesta och största bergen i södra Europa? Förklara gärna med bilder.
Varför bergen befinner sig i söder, är p.g.a. Att den afrikanska plattan kolliderade med Europa på vägen norrut. De två plattorna pressades emot varandra mer och mer, av det bildades till slut berg. Sedan så delade de på sig. Detta hände för 60 miljoner år sedan, men vissa berg är fortfarande aktiva (vulkaner) och har/kan orsaka jordbävningar.

4. Vad är skillnaden mellan inlands- och kustklimat? + exempel
Med inlandsklimat får man kalla vintrar och varma somrar. Kustklimat är något varmare och har en jämnare temperatur. Kustklimatet är också mer stabilt och är känd för dess svala somrar och milda vintrar. Närheten till havet är orsaken till detta klimat.
Hela Västeuropa och delar av USA har kustklimat. Vi i Skandinavien och Kanada har inlandsklimat.

5. Vad menas med urbanisering? Positivt och negativt.
Urbanisering är en folkförflyttning från landsbygd till stadsområden. Det innebär, i stora drag, att människor flyttar från glesbefolkade, isolerade regioner till den raka motsatsen, nämligen i ett tätbefolkat område. Då minskar avståndet till närmaste grannar och det är ju positivt, för då har man möjlighet att lära känna varandra. Ännu en positiv sak är att städerna blev allt större när urbaniseringen satte igång ordentligt, t.ex. Jakarta som är huvudstaden på ön Java. Idag är befolkningen i Jakarta inte mindre än 13 miljoner invånare. Men det förekommer också negativa orsaker. Ett stort antal av städernas nykomlingar hamnar i kåkstäder i storstadens utkant. I dessa områden råder det mycket dåliga förhållanden och det leder till att främst barnen drabbas av sjukdomar som t.ex. Diarré och kan då orsaka döden. Motsatsen till urbanisering kallas för ruralisering.

6. Vilka är Europas tre största städer? Varför är dessa störst?
Europas tre största städer är:
 Moskva: 15 miljoner invånare
 London: 12 miljoner invånare
 Paris: mer än 10 miljoner invånare

En anledning är att de har varit huvudstäder i många sekler. Städerna har också många, kända sevärdheter.

I Paris befinner sig de största företagen och bankerna. Den stora staden har en speciell historia bakom sig, liksom London och Moskva. I Paris fanns den mäktige kungen och hovet, och alla som hade att göra med lyx, kläder, konst och musik, hantverk, pengar, hög utbildning samlades där. Allt fler människor åkte till Paris och inte långt senare så var det en av de mest kända städerna i världen.

Moskva med en befolkning på 11 miljoner har en drös med vackra sevärdheter. I centrum ligger Röda torget och under sovjettiden hölls de största militärparaderna där. Kring detta stora torg befinner sig Vasilijkatedralen med sina berömda lökkupoler samt Leninmausoleet. År 1812 brändes nästan 80 % av staden ner i samband med att Napoleon intog den, men som så många gånger innan reste sig staden ur askan. Den 5 mars 1918 kom staden upp på fötter och fick åter status. Detta skedde efter ryska revolutionen. 1991 bildades ryska federationen med Moskva som huvudstad.

Picadilly Circus finns i London och är mycket känt, liksom klädmode för ungdomar, teater och musikaler. En annan fördel med London är att de pratar det språk som är känt över hela världen, nämligen engelska. Världens största internationella flygplats, London Heathrow finns där.

7. Varför ligger kontor, affärer och restauranger mitt i centrum?
För att dit kan man lätt komma till genom t.ex. Kollektivtrafik där bussar och tåg möts.

8. Vad är en megastad? + exempel
En megastad är en stad som har fler än 10 miljoner invånare.
Här är några exempel på megastäder:
I Europa:
 Moskva 15 miljoner
 London 12 miljoner
 Paris 10 miljoner
I världen:
 Tokyo 32 miljoner
 New York 20 miljoner
 Chongqing 30 miljoner

9. Hur har Berlin förändrats under de senaste 100 åren?
För ungefär 100 år sedan var Berlin lika dominerande som Paris. I krigets slutskede bombades 80 % av huvudstaden Berlin. Efter kriget lyckades staden komma upp på fötter, men delades mitt itu. Östtyskarna byggde en mur och Berlin var uppdelat i två zoner, Östberlin och Västberlin. Östberlin tillhörde staten Östtyskland och Västberlin tillhörde Tyska förbundsrepubliken, Västtyskland. Det var framför allt många östberlinare som ville komma till väst för att förhållandena var något värre där. Några lyckades fly över till väst, andra blev skjutna. År 1989 revs muren och staterna förenades. En stor glädje spreds sig över hela Tyskland och äntligen, efter så många år fick östberlinarna som möjligtvis hade delar av sin familj eller släktingar träffa varandra. Berlin blev åter huvudstad och har idag ca 5 miljoner invånare.

10. Vilka miljöproblem finns det i större städer samt hur kan man lösa dem?
I de stora städerna är det trångt samt ont om mark. Allt fler luftföroreningar bildas p.g.a. All biltrafik och det är hög tid att kollektivtrafiken förbättras så att inte bilismen inte fortsätter att öka. Dessa problem finns främst i västra Europa. Däremot i östra Europa kör man inte lika mycket bil. Istället används det brunkol som bränsle i bostäder som är minst lika miljöfarligt och kan leda till mycket allvarliga miljöproblem om ingenting görs.

11. Vad är skillnaden mellan en världsstad och en dominerande stad? + exempel
En världsstad är känd över hela världen, t.ex. London. Väldigt många vet vart London ligger och vad den är känd för. Eftersom man pratar engelska där, så är det lätt att ta sig fram. Men i en dominerande stad sker allting från staden, t.ex. i Frankrike dominerar Paris. I utkanten befinner sig alla de andra större städerna. Alltså är Paris i centrum av landet. Den är oftast dubbelt så stor som landets näst största stad.

12. Beskriv hur en stad växer, var hamnar olika områden, vad ska man tänka på när man placerar nya områden? + exempel
Nu för tiden bygger man främst på lediga tomter i de äldre stadsdelarna, där man exempelvis rivit ner gamla fabriker eller liknande. Då förtätar man staden. En positiv sak är att nykomlingarna kan använda de affärer som redan finns i närheten och de kan också använda kollektivtrafik istället för att förstöra miljön genom att köra bil. I några städer i Europa har man byggt om hamnområden för nya bostäder och det är i bl.a. Liverpool, London, Stockholm, Göteborg samt i Malmö. I en stad finns det områden som är anpassade för alla familjer.
Det finns följande:
Centrum: Dit brukar ungdomar gärna flytta till så de har nära till allt. Är stadens mitt.
Äldre hus med lägenheter: Där bor mest familjer och gamla. Nära centrum.
Nyare bostadsområden med höghus: Unga familjer befinner sig där för det mesta, tills de har råd att köpa småhus t.ex. ute på landet. Befinner sig utanför centrum, men ändå ganska nära.
Småhusområden: Ett perfekt ställe för människor som gillar lugn och ro. Förmodligen skulle ungdomarna tycka att det är för lugnt där. Finns ute på landet.
Om man t.ex. Ska placera ut ett köpcentrum i en stad ska man tänka på att den inte ska befinna sig i centrum för då blir det alldeles för dyrt. Den bästa placeringen är ute på landet vid en stor motorväg så att andra människor från andra städer har möjlighet att hitta ett köpcentrum så lätt som möjligt.


13. Ta upp något som du tycker är viktigt, diskutera och skriv slutsatser samt jämför + exempel
Jag tycker att miljön är viktig. Jag har tänkt diskutera om isbjörnarna som finns i bl.a. Nordpolen. Sedan flera år tillbaka har isen sakta börjat smälta. Isbjörnarna måste ju ha isen för att kunna få tag på föda. Men vad skulle hända om isen hade smält helt och hållet? Då hade isbjörnarna inte överlevt för att de är inte så duktiga simmare i jämförelse med sälar. Därför skulle isbjörnarn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Europa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-02]   Europa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9539 [2024-07-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×