Abort

2 röster
8398 visningar
uppladdat: 2008-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Abort är ett ämne som ofta kommer upp i olika diskussioner.
Det man pratar om då är ifall det är rätt eller fel att ta bort barnet i magen. Många anser att det är fel att ta bort barnet p.g.a. att det är en levande människa som växer i magen. Det skulle då vara det samma som mord att göra abort. Där tycker jag helt tvärt emot, man gör snarare det barnet en tjänst om man känner att det är oönskat eller om man anser att man e oförmögen att ta hand om det. Som du märker är inte jag alls emot abort. Jag tycker att kvinnan ska ha rätt att bestämma om hon vill göra abort eller inte. Däremot tycker jag att det är lite fel att beslutet står helt på kvinnans sida. Det skulle vara lika mycket mannens beslut, om han nu finns med i bilden. Mannen har lika stort ansvar över ett barn och borde då få vara med att bestämma. Jag menar om tjejen blir med barn och killen jätte gärna vill behålla det men om hon vill göra abort, har inte killen lika stor rätt till att ha barn? Och även tvärt om. Att om killen inte vill ha kvar barnet så ska väl inte han behöva ha det på sitt samvete att han har satt ett oönskat barn till livet? Nu låter det som att jag tycker att killen ska få bestämma själv man det jag menar är att det är inte rätt att tjejen ska få bestämma allt. Man måste kunna diskutera o komma fram till en lösning.
Om man som ung blir med barn, man kanske inte gått ut skolan och man har ingen fast inkomst, och man då bestämmer sig för att behålla barnet så tycker jag att det är viktigt att man tänker sig noga för. Man måste kunna se till barnets bästa och överväga om man verkligen har den tid som krävs och om man skulle klara av det psykiskt med skola och allt. Och om man tror att man gör det så tycker jag med all rätt att man ska avstå från abort. Man gör ju inte kroppen någon tjänst av att göra abort heller. Det sliter på livmodern och det kan leda till att man, efter upprepade ingrepp, inte längre kan bli med barn. Och det skulle inte vara så kul tycker jag. Även om man känner att man kanske inte vill ha barn nu eller i framtiden så tror jag att man ändå vill ha möjligheten kvar. Även dem som är väldigt bestämda kan ändra sig! Så jag kan förstå dem som är emot abort av den anledningen, att det ar ett angrepp på den naturliga cykeln och att det inte är bra för kroppen eller hur man kan uttrycka sig. Den teorin kan jag minnas mig ha hört i en diskussion på radion när det var strömavbrott efter Gudrun. Det var mycket sådant då eftersom vi bara fick in Örkelljunga närradio… Så jag tycker absolut inte att man ska använda abort som något akut preventivmedel.
I det pappret som vi fick ut där det står om abort så är där med en predikan från en TV-mässa. Där i pratar prästen om Maria och att hon var given en gåva när hon blev med barn med Jesus. Självklart så är ett barn en otrolig gåva, om det är önskat. Det pratas också om att när Jesus skulle födas så var han inte välkommen av sitt eget folk, och inte heller när han var född. Den prästen menade på att skulle vi behöva känna samma utanförskap som Jesusbarnet. Istället så skulle vi ta emot livet med öppna armar.
Han nämner att det är ett blodigt spår av förintelse som vi lämnar efter oss efter alla aborter som görs och att när jag läser predikan så får jag intrycket av att han/hon inte tror att det är någon kvinnas vilja att göra abort, utan de kvinnorna behöver räddas från att skada sin kropp och själ. Gud kan straffa Sverige säger prästen. Han menar på att Gud ser det vi gör mot våra kvinnor och ofödde barn.
Att vara en sådan stark fundamentalist kan jag verkligen inte förstå hur man kan vara. Det borde ju såra andra människor runtomkring. Visserligen kanske de bara umgås med människor som är likasinnade. Inte för att jag har emot att någon e troende man det måste vara någon måtta. Än en gång säger jag att de borde se till barnets bästa. Vilket man inte gör om man sätter det till livet oönskat.

Av de religioner på pappret så var det bara judendomen som tillät abort. De menar på att fostret inte har något självständigt liv utan är en del av kvinnans kropp, alltså är det okej att utföra abort.
I islam däremot är det tvärt om. Där är barnet i magen en levande individ men det finns undantag när det skulle vara okej att utföra abort. Om kvinnan är i fara för livet är det accepterat. De säger att det inte står något i koranen om abort direkt men det står att man ska ha stor respekt för allt levande och de tyder då att det säger att det ar förbud på abort inom islam.
Inte heller inom buddismen är det okej. Även där anses fostret som en individ. Deras absoluta nån-tolerans mot våld spelar också stor roll i att det anses som förbjudet med abort. Forskaren James Hughes har forskat i om det verkligen finns något som tyder på att det skulle vara olagligt att utföra abort inom buddismen. Han anser att enligt buddistisk tradition så ska de vara öppna för olika tolkningar för att de hyllar en självkritisk hållning som ska kunna göra så att buddismen är ’formbar’. Alltså, det finns de inom buddismen som är för abort också.

Jag har frågat ett par personer ifall de varigt för, emot eller mittemellan till abort och de flesta svarade att de var för. Visserligen så hann jag bara fråga sju stycken man där var två av dem som svara att de var mittemellan. Deras anledning till att de svarat de var dels p.g.a. det jag nämnde innan, att det är fel att använda abort som ett akut preventivmedel. Den andra personen tyckte inte att man skulle få utföra abort när man var äldre, eller vuxen nog att ta hand om ett barn, för då ska man kunna ta mer ansvar för sig själv. Självklart skulle det vara okej om man blev våldtagen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-06]   Abort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9564 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×