Propaganda

6282 visningar
uppladdat: 2005-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Om man slår upp propaganda i ordboken står det: ”arbete med att utbreda åsikter och uppfattningar”. Den som sprider propaganda avser att förändra folks bild av en fråga eller deras förväntningar på ett sätt som sammanfaller med spridarens egna mål. I USA används propaganda ofta i beskrivningar av nya religiösa rörelser.
Propaganda är ett viktigt vapen i krig. Propaganda är sedan länge en etablerad del i den psykologiska krigföringen. Man kan utnyttja propagandan på många olika sätt; avhumanisera, skapa hat hos fienden. Avsikten med propaganda är i många fall att skapa en falsk bild av någon. Man kan också tala om för soldaterna att de slåss för en ädel sak (t.ex. heligt krig) och kommer få en belöning i livet efter detta. De muslimska länderna använder ofta denna metod
Propagandan har länge varit ett politisktverktyg, som ständigt bara ökar, speciellt i krig.

Ett annat sätt att utöva propaganda är att man talar om att kriget är chanslöst för fienden. USA t.ex. spred flygblad över Irak i veckor före krigsutbrottet. Där fick irakierna veta att Saddam Hussein skulle kunna avsättas lättare och kriget bli kortare, om det irakiska folket vände sig mot sin ledare, samtidigt som USA anföll. Vidare talades det om för soldaterna hur lönlöst det var att kämpa mot USA:s överlägsna krigsmakt.
Emigranterna lockades till USA av olika typer av propaganda. De som emigrerat tidigare till USA skickade hem brev, där de berättade hur bra allting var. En del av dom breven vart även publicerade i tidningar. I tidningarna och i reklambroschyrer fanns också bilder som idealiserade livet i USA, som tillexempel bilder på jättestora djur, oändliga sädesfält och vitkålshuvuden som var enorma. Måna människor hade svårt i hemlandet tog in tryck av det och beslöt sig för att ge sig iväg. Dessutom erbjöd regeringen att immigranterna skulle få fri jord dom kunde odla på.
Hela judeutrotningen var till viss del propaganda, det var ett propagandatrick med det enda syftet att ena tyskarna. Hitler och hans propaganda rådgivare visste att det enklaste sättet att förena ett folk var att hitta en gemensam fiende som kunde hatas. Egentligen var det inte judarna som skulle bli den utsatta gruppen utan kommunisterna, men man insåg snabbt att Sovjet var för starkt för att man skulle våga sig på det. De som blev förtryckta blev i stället judar, romer, och homosexuella. Om man använder propaganda rätt kan det bli väldigt mäktig. ”Propagandan mördade sex miljoner judar”, Hitler använde propagandan på ett mästerligt sätt, men med en förödande utgång. Men Hitler var smart, han utmålade t.ex. Stalin som jude, Stalin var partiledare, diktator, och dödade miljoner ryssar. Judarna själva utmålades som huvudansvariga för huvuddelen av världens och Tysklands problem.
Även filmen var en viktig del i propagandan. Den mest kända filmen som hyllar Nazityskland är ”Viljans Triumf” av Leni Riefenstahl. Efter kriget har Leni Riefenstahl ihärdigt hävdat att hon aldrig var nazist, men hennes filmer innehåller många hyllningar till nazisterna.


Det här är en välkänd propagandabild från andra världskriget. Den visar Hitler, som med nazisternas fana i handen står i spetsen för den tyska armén. Genom molnen skiner den tyska örnen ned över ”Führern” och hans armé. Detta är för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Propaganda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-11

    Propaganda behöver inte vara n

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-15]   Propaganda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4716 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×