Propaganda under 2:a världskriget

7 röster
16937 visningar
uppladdat: 2008-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Propaganda är: Att sprida sina åsikter för att främja ivrigt påverkan av folks politiska åsikter.

Exempel på hur propaganda användes i Tyskland av nazisterna är:
De försökte påverka folks politiska åsikter (övertyga samt hjärntvätta de) genom att använda sig av propaganda- sprida sina åsiker.
Dera egna åsikter var att: En stark ledare (antidemokratiskt styre) skulle ha all makt i landet, det var rätt att kriga för sitt eget land och folk, tyska nazister (arierna) själva skulle framstå som den starkaste rasen, de övriga svaga raserna, framför allt judarna skulle rensas bort (rashygien/rasbiologi). Antisemitism: Judefientlighet, allt som är mot judar och judendom.

De spred sin propaganda genom: radio, böcker, nazistiska ungdomsförbund, ceremonier inför nazistpartiet, symboler-hakkors, rensa skolböcker som de inte ville ha, tycka nya skolböcker, tidningar, bilder, affischer, filmer, flygblad, nazistiska idrottsföreningar, schoutgrupp och sångkör. Tyskarnas mål om att göra Tyskland judefritt uppfylldes genom att: Judarna fick inte äga någon företag, butik, advokatbyråer, läkarmottagningar och lägenheter. Pojkar stod med plakat:
- Köp inte från från judar!
- Gå inte till judiska läkare.
- Den som köper från en jude är en förrädare.
Judarna fick skulden för all förstörelse som drabbade landet. Enligt nazisterna ansågs judarna vara en farlig och äcklig ras. Om de inte utrotades som råttor och löss så skulle de förstöra det ”rena” tyska folket. Det började gälla lagar för judar vilket ej gällde tyskarna. Judarna fick inte gifta sig med de som hade ”tyskt blod”. Dessa lagar förbjöd judarna från att blanda sig med tyskar, nazisterna frös ut de ur samhället. Propagadna ur en barnbok: ” Liksom der är svårt att skilja på giftiga och ätliga svampar, så är det mycket svårt att inse att judar är skurkar och förbrytare.” Vi vuxna vet vad som är rätt och fel utifrån det vi har lärt oss, vi vet att det är viktigt med att vara kristisk gällande propaganda, men ändå så kan det vara svårt att motstå propaganda. Tänk på ett barn! Ett barn har lättare att tro på vad vi vuxna säger och lär de- redan från den tidiga åldern. Så barn hade lättare för att påverkas av propaganda, den växte upp med det och började dyrka det- som religion.

Den rollen som propagandan spelade för nazisterna var att:
Hitler använde sig av demokratin för att senare krossa den. Hitler utnyttjade känslorna: hat, rädsla och besvikelse (dåligt självförtoende) hos tyskarna i sina tal genom att ge löften som: jobb, bröd, trygghet och gemenskap samt hämnd och lärde sig att skapa en fanatiskt stämning bland sina lyssnare.
Han höll sina tal för att sprida propaganda, han gav de stoltheten och framtidsron tillbaka. Det var det som fick alla att se upp till honom och att välja honom som statsminister.

Han uppfyllde en hel del men hade hela tiden ett dolt syfte med et hela. Dolda syftet var att: Krossade demokratin för att utropa sig själv till führer (diktator.) Han tog den chansen vid det ekonomiska kriset när man började misstro demokratin- politikerna kunde inte lösa problemen.

När han hade kommit till makten och blivit diktator gjorde han så att bara det nazistiska partiet tilläts, alla andra partier förbjöds. Då fick han all uppmärksamhet till sitt eget parti, lättare att hjärntvätta folket med att sprida sin propaganda, då fanns det inte flera olika partier som kunde ha ” en mycket bättre och mer övertygande propaganda” – vilket annars skulle kunna medföra att folket började anlita sig till andra partier istället. Han förändrade samhället helt: Ceremonier inför nazistipartiet, symboler som hakkors, soldater svor eden till tyskland, ungdomsförbund- Hitlerjugend- nazistiskt, rensade ut skolböcker.

Nazisterna försökte övertyga tyskarna om att det var rätt att kriga- för sitt eget folk och land, och att de skulle vinna. Det blev svårt att skilja på sanning och propaganda. Tyskarna blev hjärntvättad på ett omoraliskt och oärligt sätt om att man skulle vara modig – både den civila befolkningen och de som krigade. Propaganda användes också för att sänka fiendens moral. Propagandan kunde vara både grym och renad. Joseph Goebells, den tyska propaganda ministern: ”En bra regering kan inte överleva utan god p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Propaganda under 2:a världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-22]   Propaganda under 2:a världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9683 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×