Charles Darwin

20303 visningar
uppladdat: 2002-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
År 1859 gav den brittiske biologen Charles Darwin ut en bok med titeln Arternas uppkomst. Där försökte han bevisa, att allt liv på jorden har ett gemensamt ursprung.
De första levande varelserna var mycket lågt stående organismer. Under årmiljonernas lopp de upphov till en mängd nya arter. Dessa utvecklades i sin tur i olika riktningar, efterhand som naturen förändrades omkring dem. De arter, som anpassade sig bäst till omgivningens förvandlingar, klarade sig i ”kampen för tillvaron”, medan de andra småningom dog ut. På samma sätt hade människan utvecklats från stamfäder, som stod aporna nära.
Till att börja med möttes Darwins utvecklingslära av ett våldsamt motstånd. Den stämde ju inte med skapelseberättelsen i bibeln. Dessutom tyckte många människor inte om tanken på att ”härstamma från aporna”. Men fynden i jorden av utdöda djur- och människoraser och jämförelser mellan dem och de nu levande varelserna har gett säkert stöt för Darwins uppfattning.
Utvecklingsläran fick en väldig betydelse för människornas syn på tillvaron. Redan under upplysningstiden hade många börjat tvivla på kristendomen. Under 1800-talet spred sig tvivlandet till allt större folkgrupper. Detta berodde på naturvetenskapens framsteg och framför allt just på utvecklingsläran. Den förklarade växt- och djurvärldens artrikedom och ändamålsenligheten i naturen utan att behöva räkna med någon särskild skapare.
Vidare lärde Darwin, att det var de bäst anpassade – i regel de starkaste och de klokaste – som segrade i kampen för tillvaron, medan de andra gick under. Av detta drog många slutsatsen, att allt vad kristendomen lärde om medkänsla med de lidande och barmhärtiga mot de svaga stred mot naturens egna lagar för livet. Också i människans värld borde de starkaste utan vidare ta för sig på den svagares bekostnad.
Andra forskare fortsatte Darwins verk. På 1800-talet fann den österrikiske munken Gregor Mendel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charles Darwin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-04]   Charles Darwin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1025 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×