Gladiatorspel

68 röster
52504 visningar
uppladdat: 2004-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gladiatorspel började i en stad som heter Campania som ligger i närheten av staden Napoli. Det var folket där som byggde den första amfiteatern i Italien. Dom var också dom första med att bygga en gladiatorskola. Man fick reda på det genom gamla målningar i en tunnel i Campania med bilder på gladiatorer. Bilderna var målade 370-340 f.Kr. Gladiatorspelen förbjöds 438 e.Kr. Efter 85 år så förbjöds också djurhetsningar. Gladiatorspel slutade ett tag efter det romerska imperiet bröt sönder. Det mesta av skatten i Italien gick till militären, gladiatorspel och för att bygga arenorna.

Gladiatorer var oftast krigsfångar eller slavar från andra länder. När romarna tog över en stad så tog romarna dom sista personerna i staden eller dom som gav upp, och gjorde dom till krigsfångar. Gladiatorer kunde också vara brottslingar, kristna eller judar. Om gladiatorn dödade alla så frågade skiljedomaren publiken om gladiatorn skulle skonas. Om inte så kom det en soldat som dödade gladiatorn. Ifall gladiatorn blev skonad så fick han lite pengar. Om han höll sig tillräckligt länge i liv så kunde han köpa sig fri från sin ägare. När han blev berömd så kunde hans ägare släppa honom fri helt gratis. Skådespelare, gladiatorer och vagnkörare var oftast hjältar för dom vanliga människorna. Men det fanns människor som inte gillade gladiatorspel. Dom tyckte att det dog för många människor och att det spilldes för mycket blod. Livet för en gladiator var jätte tufft. Om en människa år 2003 skulle ha en dålig dag på jobbet så skulle man få en varning, men om en gladiator hade en dålig dag på jobbet så dödades han. Gladiatorer tränade jätte ofta för att bli starkare.

Gladiatorerna var alltid män som fick en special utbildning som lärde dom att hantera vapen och slåss mot varandra. Arenorna kunde hyra eller köpa gladiatorerna från gladiatorskolorna. När gladiatorer tränade så använde man träsvärd för att inte den andra gladiatorn skulle skadas. På träningarna så fanns det oftast doktorer. Gladiatorskolorna var ibland på turneringar mot andra skolor. När gladiatortränaren tyckte att man var för gammal för att slåss så blev man slängd till lejonen.

Nästan alla gladiatorer hade en hjälm, ett svärd och en sköld. Men det fanns gladiatorer som använde spjut, en spikklubba, treudd eller ett fiskenät istället för att använda svärd. Det fanns olika sköldar tillexempel: runda och rektanglar med en spik längst fram. Det fanns olika hjälmar, tex. dom med horn, taggar osv.

Slavarna gjorde ofta uppror. Dom största upproren var cirka 100 000 slavar inblandade. Det mest omtalade var Spartacusupproret. Det började med att Spartacus rymde från en gladiatorskola i Italien. Upproret fick namnet från ledaren Spartacus. Han var en slav som föddes i Thrakein i Grekland. Upproret skedde 73 f.Kr. Den romerska militären var tvungen att skicka flera arméer för att stoppa upproret. Spartacus lyckades samla ihop 70 000 slavar. De härjade i många år. Dom åkte runt i olika ställen i Italien. Till slut så dog Spartacus med cirka 64 000 slavar. Dom sista 6 000 korsfästes på vägen via Appia som är en av huvudvägarna in till Rom. Vägen är cirka 24 mil. Kropparna ruttnade och blev upp ätna av fåglar eller andra djur. Alla nya slavar såg kropparna och förstod att man inte skulle göra uppror.

Ett av gladiatorspelen var att man fyllde arenorna med vatten och hade vattenspel som gladiatorerna simmade runt i med ett svärd. Efter ett tag så släppte man in krokodiler eller flodhästar. Ibland så släppte man i småbåtar som hade kanoner och så sköt man dom andra båtarna. Det fanns spel när man fick handbojor av läder. Man satt ihop med en annan gladiator. När han dog så högg man av handen från kroppen så då fick handen hänga kvar i läderremmen. Då sprang man omkring med ett vapen och en hand hängandes kvar.


Att se på amfiteatrar när gladiatorerna slåss var en av favoritunderhållningar. Gladiatorspelen slutade oftast med död. Om gladiatorn lyckas döda alla så skickade men oftast flera djur eller soldater för att döda dom. Gladiatorerna slängdes till importerade vilda djur. Djuren kunde vara lejon, tigrar, björnar, hyenor till och med noshörningar. Personerna gillade att titta på när gladiatorerna dog för att dom gillade när dom fick sitt straff. Gladiatorerna var oftast fiender för landet eller brottslingar. Det var som att betala böter men man betalade med sitt eget liv. Att vara kristen eller jude var förbjudet som dom som var kristna och judar fick sitt straff. Offentliga avrättningar var populärt på den tiden många gick för att se rättvisa skapas. Offentliga avrättningar vid forumet skedde efter lunch. Gladiatorspelen var oftast innan lunch eller efter avrättningarna.

På arenor så brukade ägarna köpa många olika saker som man kunde vinna. Priserna kunde vara allt från kakor till en herrgård. Dom slängde ut träkulor som det stod nummer på och sen lottade man ut ett nummer och den som hade numret vann. Dom slängde ut kulorna i publiken och alla kastade sig över kulorna och många har dog för att få en kula. En gång i Pompeji så dog cirka 20 000 människor för att få en mer kula än den som stod bredvid. Otroligt!

Hästkapplöpningar var mycket populärt. Loppen var mycket farliga och man brukade slå vad om vem som skulle dö och vem som skulle överleva. Många städer hade en egen stadio, och Rom hade den största av dom alla. Den kallades Circus Maximus. Det fick plats 100 000 åskådare 100 år f.Kr. Man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gladiatorspel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-21]   Gladiatorspel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2739 [2021-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×