Sierra Leone - ett fattigt land?

14 röster
20600 visningar
uppladdat: 2014-07-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Gammalt arbete från högstadiet som jag egentligen tänkt ta bort, men det kan ju kanske hjälpa någon elev, så får ligga kvar.
/Samuel

Sierra Leone - ett fattigt land?

Inledning.
Sierra Leone har världens lägsta HDI! Det minst utvecklade landet i världen! Trots att landet har guld och diamantgruvor och rikligt med naturresurser så lever 60 % av landets befolkning under extrem fattigdom. Det är oerhörda klyftor mellan fattiga och rika. I princip ingen av de rika kommer från Sierra Leone. De rika som äger allt och tjänar pengar på de fattiga är vi, vita och ovanligt nog finns det en hel del markägare från Libanon.

Sierra Leone har en skuld på 1190 miljoner dollar. Sammanlagt går 75 % av allt som landet tjänar till att betala dessa skulder. Inflationen ligger på 30 %. Om en limpa kostar 10 kr så stiger den med 25 öre per månad. Det blir mycket i längden. 47 % av folket är undernärda och 57 % saknar tillgång till rent vatten, en riktig katastrof! Medellivslängden ligger på 34 år, att den är så låg beror på att en tredjedel av alla barn dör och att det endast finns en läkare på 10 000 personer. 1 % av folket har en telefon och 1 på 1000 har tillgång till någon dator. År 1990 var 80 % av alla analfabeter. Nu kan 50 % av alla män och 23 % av alla kvinnor läsa och skriva.

Nog med fakta, det är bara att konstatera att de lever under riktigt gräsliga förhållanden. Så borde ingen ha det. Hur kan det blivit såhär? Vems fel är det? Varför? Ett land vars befolkning utgörs av förrymda slavar som behandlats som djur kan inte rimligen vara annat än fattigt. Ett land som under hela våran tekniska utvecklings tid levt som en koloni vars enda uppgift var att producera råvaror billigt kan inte vara annat än fattigt.

Sierra Leone
Var ligger det någonstans? Vad är det för något? Om man tittar nästan exakt på mitten av en världskarta så finns det en liten rund röd ring på Afrikas övre västkust. Denna lilla ring ser väldigt liten ut om man jämför den med Sverige. Det beror på kartan är gjord av västerlänningar som förstorat upp Europa så det ser mycket större ut än det egentligen är. I själva verket får det plats 6 Sierra Leone i Sverige, det är en och en halv gång så stort som Danmark. Det bor 6 miljoner personer där varav 50 % är animister, (naturreligioner) 40 % muslimer och 10 % kristna. Om alla levde lika länge som i Sverige skulle de vara långt fler i Sierra Leone än i Sverige.

Guinea, Liberia och havet är Sierra Leones grannar. Huvudstaden heter Freetown och har ungefär lika många invånare som Stockholm d.v.s. ca 1 miljon. Engelska är det officiella språket, men de flesta talar krio. Många talar också olika stamspråk, som mende och temne. Sierra Leone är indelat i fyra områden (provinser). Dessa fungerar ungefär som län i Sverige och heter Southern, Northern, Western och Eastern. Man hör på namnet var de ligger.

Namnet Freetown kommer inte av en ren slump. När slavhandeln började så började folk också kämpa mot. 1787 så grundades Freetown som tillflyktsort för slavar som rymt. Freetown blev huvudhamn för jakten på slavskepp. Slavskeppen fördes till Freetown där slavarna släpptes fria.

Namnet Sierra Leone kommer från portugisiska köpmän som handlade med landet förr i tiden. En bergskedja som ligger vid kusten kallade de för Serra Lyoa (Lejonbergen). Därifrån har landet fått sitt namn.

Flaggan fick de år 1961 då de blev självständiga från Storbritannien. Den består av tre färger: grönt för jordbruket, blått för havet och vit för fred och rättvisa.

Klimatet är tropiskt, fuktigt och varmt med regn och torrtid. Längs kusten är årsnederbörden högst i hela västra Afrika. Mellan december och februari är det torrtid. Då blåser det torra heta sandiga vindar från Sahara. Då är det otroligt varmt och dammigt. Solen kommer rakt ovanifrån så man blir bara solbränd på huvudet och händerna. Mellan maj och oktober är det regntid, då blåser fuktig luft från atlanten in över landet. Regnet kommer i korta skurar och bara öser ner. De regnar inte dygnet runt. Det finns stora områden som är översvämmade på regntiden och torrlagda under torrtiden.

Jordbruk
I Sierra Leone arbetar de flesta med jordbruk. Alla odlar för att få mat. De odlar för det mesta på bergssluttningar där jorden snabbt blir utarmad. Då eldar de upp lite mer skog och odlar där. Askan ger näring till jorden. Alla får odla på dålig mark eftersom all bra mark, stora slätter m.m. ägs av rika markägare. Därför är bara 14 % av Sierra Leone täckt med skog.

Det är inte många som har ett jobb. De flesta är självförsörjande. 52 % av landets samanlagda BNP är jordbruk. Ändå måste de importera 25 % av all mat för att överleva. Det man odlar mest är ris, basfödan. Missväxt är en total katastrof. Ca 10 % av bönderna odlar för export. De får mycket dåligt betalt. All förädling av råvarorna sker utanför landet. Det är där alla pengar finns att hämta. Uppköparna tvingar till sig låga priser. Bönderna som odlar för export är beroende av att någon köper deras produkter så uppköparna hotar med att inte köpa något när de tycker priserna är för höga. För den månadslön en exempelvis kaffebonde får skulle inte ens räcka till ett färdigt paket kaffe.

Industri
Sierra Leone är ett land fullt med naturresurser och rikedomar. Trots detta ligger landets BNP per capita på 150 dollar. De har rikligt med guld, diamant, rutil, järn, bauxit, titan och krom. Alla dessa gruvor är sorligt nog uppköpta av andra rika länder och bolag. Alla pengarna förs ur landet. Det är den rika världen som tjänar allt. Staten har sålt nästan alla sina kvarvarande gruvor.

I Liberia finns det rövarband som kommer över gränsen och plundrar i östra Sierra Leone. Det är där de flesta diamantgruvorna är. Industrin utgör bara 15 % av landets sammanlagda BNP.

Statsskick och politik förr och nu.
Sierra Leone har länge betraktats som ett väldigt snällt land utan krig och bråk. Sådant lyckas tyvärr aldrig hålla i sig. År 1991 började inbördeskrig och politiska oroligheter i en enda härva. Det hela började med ett val. Det var en grupp unga officerare som hade ett eget parti. Detta parti fick inte mycket röster. Officerarna kallades RUF, Revolutionary United Front. De blev inbördeskrig mellan regeringen och RUF.

Det började med 14 dagars ockupation och blodbad. Folket skulle bestraffas för att de röstat fel. De fick välja mellan ”kortärmat” och ”långärmat” d.v.s. om man ville ha armarna amputerade vid handleden eller armbågen. Kriget resulterade i tiotusentals döda. En tredjedel av folket flydde till grannländer och bosatte sig där.

Denna konflikt håller på att lösa upp sig. Nyligen hade de allmänna val där. Det är en republik och Ahmad Tejan Kabbah är president. Regeringen håller långsamt på att få makten tillbaka. Förut var det bara kaos.

Vad har vi gjort? – på sätt och vis Afrikas historia
Vi har gjort dem beroende av oss! Vi suger ut dem. Först drar vi lite streck på en karta och säger: Jag äger denna plätt! Sedan terroriserar vi dem och behandlar dem som djur! Sedan tvingar vi dom att slava för oss. Efter det säger vi: ”alla är lika mycket värda” och ”ni är fria” och förundras över varför sjutton olika folkstammar som helt plötsligt fått en landsgräns mitt i sina områden inte kan hålla sams. Försök att med våld ta lite familjemedlemmar från olika familjer och säg: Vi har bestämt att ni är en ny familj. Nej, fred blir det inte när man gör så.

Sedan kommer massa av oss rika och äger allting och köper patent på allt som går och förorenar deras dricksvatten med fabriker och utsläpp. Då tänker vi: Vad snälla vi är som bygger fabriker och skapar jobb.(Det är så dyrt med fabriker i våra länder, folk ska ha så mycket betalt). Vi säger: Vem kan tillverka det här för billigast pris. Och låter den som kan göra det billigast göra det. Det är mycket effektivt eftersom det är bara den som går med på att vara fattig som får jobb. Alla andra får inget jobb och blir fattiga.

Sedan kommer någon smartskalle på att vi måste ge dem massa bidrag (lite medkänsla har alla) så vi åker dit och delar ut kläder och mat så att den egna kläd- och matproduktionen minskar. En hel del företag har kommit på att alla överblivna reklamtröjor kan de åka ner och sälja i Afrika (lite billigare än landets egna klädförsäljning). Då konkurreras klädproduktionen i landet ut och då kan man höja priserna. Så smarta har många företag varit.

En till intelligent person kom på att det kanske inte är så bra att barn ska tillverka våra billiga saker. Det är faktiskt inte moraliskt rätt. Alla stackars familjer som vars överlevnad var beroende av barnens inkomster blev det riktigt synd om.

Nyligen har vi infört ytterligare en smart grej. Vi snattar årligen åtskilliga miljarder dollar genom EU-tullarna. Vi har bestämt att de måste betala pengar till oss för att få sälja något till oss. Plus och minus är lika med noll! Om vi avlägsnade våra giriga fingrar från tredje värden så skulle allt bli mycket bättre. De har inga möjligheter att starta eget, att komma någon vart. Om man drog ut alla rika markägare (Som till mestadels består av vita gubbar som lyxar sig i tropikerna) så skulle man lösa upp hela organisationen, nätet som håller dem fångna. Om vi bara avlägsnade oss till att börja med! Sedan skulle man kunna börja med…

…Utbildning
Om alla fick utbildning så skulle de slippa att börja om från börja som vi har gjort. Utvecklats själva från bondesamhället till det moderna samhälle vi lever i. Nu finns ju kunskap, så om de bara får den så kan de säkert gå framåt med stormsteg, bara vi slutar sätta krokben för dem. I Sierra Leone Lever största delen av folket i lerhus. Kvinnorna sköter allt i hemmet och tar han om barnen. Utan kunskap och utbildning känner man inte till sina rättigheter och blir helt oförmögna att påverka. Om kvinnorna fick utbildning i stället för män så skulle allt bli mycket bättre. Då blir de medvetna om bakterier och värme, om sjukdomar och hur man motverkar dem. Tänk om dessa 500 000 människor som är aids-smittade i Sierra Leone skulle slippa det? Många dör i olika sjukdomar. De lever på ris och en sås (plasas) som ofta blir dålig när den står framme. Om kvinnorna fick utbildning så skulle de lära barnen allt de kan och kunskapen skulle gå vidare. De skulle föda mindre barn och många problem skulle lösas. Männen har inte lika mycket användning av sin skolgång när de ändå bara jobbar med jordbruk och inte är i hemmet där kunskaper behövs

Vad görs just nu?
För tillfället jobbar massa olika organisationer med att återbörda barn till sina familjer. Under inbördeskrigen tvingades massor med barn att vara soldater och slavar. FN-styrkor finns på plats för att se till så det inte blir mera bråk och att allt går rätt till. Världsbanken har bidragit med pengar för att lösa problemen. Diverse skol- och sjukvårdsprojekt håller på att genomföras. Mycket görs men är det tillräckligt? Det vi gör nu är på ett ungefär att stjäla 100 kr och ge tillbaka 10. Utvecklingen går framåt men mycket långsamt. Vi tar 100 och ger tillbaka lite mer och mer. Om vi slutade stjäla och inte gav dem något bistånd alls så skulle grundproblemen vara lösta.

En sista tankeställare
Fattig? Vad är det att vara fattig? Att inte ha pengar? Att inte äga massa prylar? Att inte ha kunskap? Att inte ha ett hem och i stor sett ingenting? Om man skulle välja mellan två personer som någon av dem måste dö. Skulle man inte då välja att den som har störst lust till att leva och verkligen vill leva ska få leva? (Om vi bortser från människornas lika värde). I västvärlden uppfattas livet av många som lite halvslappt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sierra Leone - ett fattigt land?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-02

    Varför skriver du i Jag, vi oc

  • Inactive member 2006-04-02

    Varför skriver du i Jag, vi oc

  • Inactive member 2006-04-05

    Varför inte? Jag pratar om väs

Källhänvisning

Inactive member [2014-07-30]   Sierra Leone - ett fattigt land?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3476 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×