Utomjordingar. Finns de?

2 röster
15137 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rymdvarelser, folk från andra världar, har alltid inspirerat människor och väckt nyfikenhet. Men på senare år så har det blivit värre. Sen tekniken gått framåt så har intresset för bara blivit större och större. Filmer och serier har också troligen påverkat intresset. Människor tror sig se UFO:n och rymdvarelser överallt, oftast går det att förklara som diverse fenomen: sjärnfall, magnetiska fält, kometer, flygplan eller till och med flygande insektssvärmar. Men det finns också vissa upplevelser som inte går att förklara. Man kan omöjligt dementera att det finns annat intelligent liv i universum än vårt. Man kan inte heller dementera att de är här för att ”besöka” oss. Jag tycker dessutom att det är respektlöst att bara skratta åt människor som tror på att det finns UFO:n.
Universum är stort. Man kan inte ens föreställa sig hur stort det är. Det finns teorier om att universum skulle vara skapat på samma sätt som jorden, om man åker rakt framåt så kommer man fram till samma ställe som man började på. Men vad finns då utanför universum. Kan det vara så att universum, precis som jorden bara är en litet klick i något ännu större? Det finns också teorier om att universum hela tiden expanderar efter att ha slungats ut i rymden av ”The Big Bang”. Men då kommer man igen till samma fråga, vad finns utanför? Är det bara ett stort vakuum där ingenting finns? Själv tror jag att universum är oändligt. Hur långt man än kommer så når man inte slutet. Men det är svårt att sätta sig in i den situationen, att tänka sig att man verkligen är så liten, att tänka sig att universum inte har ett slut. Hjärnan kan bara inte acceptera det.
Vintergatan är 100 000 ljusår i diameter. Och eftersom det är, vad man nu vet, omöjligt att åka fortare än ljusets hastighet, så skulle det ta mer än 100 000 år att passera rakt igenom vintergatan. Och det finns flera miljoner fler galaxer än Vintergatan. Det kanske kan ge ett litet hum om hur stort universum verkligen är.
På nåt sätt så känns det som om det vore dumt, för att inte säga egoistiskt att tro att vi vore den enda intelligenta civilisationen i universum.
Själv så tror jag på att det finns annat liv. Särskilt efter att de för några månader sen hittade döda organismer på en stenbit från Mars. Det tyder på att det har funnits liv på Mars, men att det troligtvis inte finns längre. Chansen för att det finns liv i vårt solsystem är minimal, för att inte säga obefintlig. Men bara för att det inte finns liv i vårt solsystem behöver det inte betyda att det inte finns liv i andra solsystem. Alla stjärnor har inte planeter runt sig, men vissa har det. Alla planeter har inte heller samma förutsättningar för liv som våran planet har. Men vad är det som säger att andra varelser skulle behöva samma förutsättningar som vi hade? Basen för vårt liv är ju vatten. Utan vatten skulle det inte heller finnas liv. Inte på vår planet i alla fall. Men man spekulerar om att det kanske vore möjligt att andra varelser skulle kunna ha ammoniak som bas för deras liv. Sen kan man ju undra om planeten verkligen behöver ha samma klimat som jorden, de kanske kan klara sig i -500 grader eller i +500 grader.
Jag tror på annat liv, men jag har svårt att tro på att de skulle komma hit. Att de ens skulle KUNNA komma hit. I alla fall enligt människans syn, så är det teoretiskt omöjligt att färdas fortare än ljuset. Om då andra varelser skulle finnas på en annan planet 100 000 ljusår härifrån, så verkar det omöjligt att de skulle kunna ta sig hit. Det enda sättet som man då skulle kunna färdas är genom en annan dimension (nu är vi verkligen ute och snurrar i Science Fiction), vilket jag inte tror på.


UFO eller IFO?
Man kan i alla fall inte förneka att människor ser något de inte vet vad det är. Frågan är vad de i själva verket ser för något. Är det ett UFO eller är det ett IFO (Identifierat Flygande Objekt).
Jag har varit inne på UFO Sveriges hemsida och läst rapporter om UFO:n. Här är några av fallen som rapporterades under februari 1997:

97 02 01
15.00
Örebro

På besök hos pojkvännen såg en kvinna ett föremål genom fönstret. Det liknade en upp och ned vänd tallrik och hade ljus i nederkanten. Solen reflekterade i föremålet som var mörkgrått till färgen. Det kom från väster och gick mot öster.

97 02 01
15.15
Örebro

Observatören befann sig på arbetet när hon plötsligt fick se ett föremål genom fönstret som kom från väst och gick mot öst. Under några sekunder sågs det innan det försvann över hustaken och bakom intilliggande byggnad. Undersidan var rak och runt underkanten fanns ett antal små lampor som lyste hela tiden. Färgen var mörkgrå och den liknade en upp och nedvänd tallrik. Solen reflekterade i föremålet.

97 02 01
22.10
Enköping

En ung dam var ute och rastade sin hund. Hon såg då en stjärna som var mycket skarp och blinkade i olika färger. Vädersrtecket var ungefär söder.97 02 03
18.30
Slite, Gotland

Två väninnor var ute med sina hundar när de fick se ett märkligt ljus över skogen. Det lyste upp hela omgivningen. Plötsligt gick ljuset ihop som en solfjäder och det blev helt mörkt. Efter en stund kom ljuset tillbaka. Det vandrade in från havet och följde väninnorna. Den ena blev mycket rädd och började gråta. Hon var i ett transtillstånd och minns inte allt i efterhand. Ljuset fanns kvar fram till 04.00 på morgonen.

97 02 05
10.40
Heby

På cirka 3000 meters höjd såg en man en ljus fläck på himlen. Han stannade sin bil och såg då att fläcken sakta rörde sig mot nordväst.

97 02 11
00.00
Falsterbostrand

Under uppskattningsvis en halv sekund såg en ung man ett konstigt "föremål" genom sitt sovrumsfönster. - Jag tyckte det såg ut som ett större flygplan, förutom att jag inte såg någon flygplanskropp. Bara de ca. 10 ljuskällorna varannan grön och vit, som då skulle suttit monterade på vingarnas undersida.

97 02 13
23.00
Älvsjö

En observatör rapporterade detta:

- Jag var ute och joggade i skogen, det var mörkt eftersom det inte finns något elljus. Såg då ett ljussken norrut mot Stuvsta, sen försvann det bakom en kulle och det blev mörkt igen.

97 02 24
17.45
Mora

I öster sågs ett vitt ljus, större än en stjärna, som föll nedåt i 40 graders vinkel. det försvann, ur mannens synfält, bakom ett träd och var borta.


97 02 26
Kväll
Vetlanda

En man som är intresserad av mineraler var ute på en skogsväg för att slänga bort analyserade stenar. Såg då på himlen två objekt med vardera tre lysande punkter, som kom från varsitt håll , möttes, och flög isär. Objekten vände och gjorde om samma manöver igen. Långt observationsavstånd, inget ljud. Kvällen efter syntes samma sak igen.

97 02 27
20.30
Hönsa Bygdegård 2 mil öster om Skövde

Tre personer var och såg generalrepetitionen av Tibro-revyn. Under en paus gick de ut och såg då tre ljuspunkter som ljudlöst for mot syd-sydost. De flög i v-formation. Alltefter som de kom till en viss punkt på himlen försvann de en efter en. Observationen varade ungefär en minut.
Många av dessa fall kan förstås förklaras som nåt helt annat än UFO:n, till exempel den rapporten om att en man sett en ljus fläck på himlen på ungefär 3000 meters höjd. Det kan väl lika gärna vara ett flygplan? Jag tror att vissa människor har väldigt lätt för att ta till ”tefatsteorin” när det är något de inte kan förstå. Därför får man också in väldigt många fall till UFO Sverige.
9 fall av 10 förklaras enkelt. Med de resterande måste man gå djupare. I slutändan är det ca 1 fall av 100 som inte kan förklaras. De 99 fallen av 100 har alltså misstolkats.


Kända misstolkningsfenomen

Helikoptrar: De har gröna och röda ljus som blinkar. Människor kan tro att de är Ufo:n


Ballonger:
I gryningen och vid solnedgången så ser man ofta nyttoballonger som färgas röda av ljuset. Kan se lite underligt ut, och då tror man kanske att det är ett UFO.


Flygplan:
Vingtopparna kan lätt ge solreflexer på dagen. Flygplan ser mest ut som prickar vid dagsljus. Vid gryning eller solnedgång kan iskristaller visuellt förstora planen. De har också många konstiga ljus som blinkar eller lyser. Exprimentflygplan misstolkas ofta för att vara ett UFO.

Raketer och fallskärmsbloss:
Från rymdbasen Plesetsk i Ryssland sköt man upp raketer som kunde ses från hundratals mils avstånd. Det ljus som kommer när man skjuter upp en raket ser ut som ett klot eller en spiral.
Fallskämsbloss släpps från flygplan och ser ut som en prick som växer och avger vitt ljus.

Rymdskrot och satelliter:
Rymdskrot är satelliter som faller in i jordens atmosfär och brinner upp. Det avger många olika färger och flyger i långa banor. Det kan också se ut som om de blinkar.
Satelliter går inte alltid från norr till söder. Ibland kan de se ut att göra små ”hopp” på grund av att ögat inte orkar med att fixera sig vid en så liten prick på himlen.

Bolider, meteorer och kometer:

Bolider är stenbumlingar som lossnat från asteroiderna och som ibland flyger in i jordens atmosfär. De kan skifta i färg mellan gult, rött och grönt. Varje år flyger ca 10 bollider in i svenskt luftrum.
Meteorer ser ut som vita streck som far med en våldsam hastighet över himlen.
Kometer är små himlakroppar som rör sig i elliptiska banor runt solen. De avger gaser som ser ut som en svans.

Planeter och stjärnor:

Det är Venus som är målet för flest misstolkningar. Den ser väldigt stor ut och ser ut att röra på sig. Om man ser på den med en kikare så kan den se ut att skifta färg. Det beror på diverse föroreningar som finns i jordens atmosfär. Andra planeter som ofta misstolkas är Saturnus och Mars.
Månen kan också ofta se konstig ut. Det händer att den förmörkas och försvinner ett par minuter. Det kan också finnas moln i vägen som gör att inte hela månen är synlig.
Stjärnan Sirius misstolkas också ofta. Den är ljusstark och ser ut att skifta mellan olika färger.


Norrsken, bisol, klotblixt och åskväder:
Norrsken är fenomen som sker vid polarområdena. De lyser ofta i grönt.
En bisol är en spegling av solen.
En klotblixt är en gul elektrisk kula som ser ut som om den kan navigera själv. Den kan komma in i hus genom elledningar, telefonledningar eller genom öppna fönster och försvinner oftast ned i vasken. Den är mycket farlig och kan ge dödliga skador.
Åskväder sker på 10-11 kilometers höjd med 150 000 kilometer per sekund.

UFO Sverige får in omkring 400 fall om året. Det betyder alltså att man får in omkring 4 fall om året som man inte kan förklara. Men ofta kan man även i dessa fall spekulera om vad det kan vara för någonting. Det är ytterst få fall som är helt oförklarliga.

Kan det vara så att de faktiskt finns?
Men vad är då fallen som man inte kan förklara? Vad visar bilderna på UFO:n? Är dessa bilder bara bluff för att få uppmärksamhet? Eller är det kanske en masshallucination? Eller kan det vara så att det finns saker som vetenskapen faktiskt inte kan bevisa, att det kanske finns UFO:n som svävar över våra huvuden? När jag började skriva den här uppsatsen var jag mycket skeptiskt angående förekomsten av flygande tefat. Men efter all research som jag har gjort så har jag funnit att det faktiskt är väldigt många människor som tror på UFO:n, och väldigt många som i alla fall tror sig se UFO:n. Det börjar bli lite svårt att överbevisa alla vittnesmål och bilden som faktiskt finns om UFO:n. När man får en bild framför sig som gått igenom alla experter i landet, och överlevt (!), då är det kanske dags att börja tro på att det faktiskt finns varelser från andra världar som är intresserade av moder jord.
Tefatsbilden i Värnamo

En av de berättelser som inte gått att överbevisa är den så kallade ”tefatsbilden i Värnamo”. Det var den 21 mars 1974 det hände, och det var Christer Sundström som såg det. Han var 15 år då. Han var sjuk och låg hemma i sin säng. Det enda han gjorde var att ligga och titta ut genom fönstret mot grannens tomt. Vädret var gråmulet och trist. Men plötsligt så såg han ett mörkt föremål sväva omkring ovanför grannens tak. Christer trodde först att det var en örn. I en halv minut kunde Christer se det svänga omkring ovan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utomjordingar. Finns de?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Utomjordingar. Finns de?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=385 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×