Romarriket

13 röster
12594 visningar
uppladdat: 2005-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När Rom grundades?

År 753 f.kr vid floden Tibern så var det två pojkar som hette Romulus och Remus. Enligt alla sagor så var det en varghona som födde upp dom och matade dom. År 753 f.kr så samlades folket vid floden Tibern mellan dom två kullarna Capitolium och Palatien. Dom människorna som var där då dom gick längs hela kusten för att samla in föda så att dom kunde sälja det sen och det dröjde inte länga innan det blev en populärplats nästan som ett handelstorg. Romarnas tidräkning börjar år 735 f.kr som var deras noll.


Etruskerna

Norr om Rom låg Etrurien. Där bodde några som kallades Etruskerna och dom hade mycket användbart som t.ex. järnmalm, skog och så kunde de smälta järn. Etruskernas storhetstid var omkring år 500 f. Kr och då hade dom erövrat stora delar av Rom och Etruskernas kungar kunde regera där. Etruskerna trodde både på gastar och spöken, både onda och goda. Vi som lever nu har faktiskt om man inte tror det så har vi fått rätt många uppfinningar m.m från etruskerna, dom uppfann t.ex kalendern och avloppet, och det finns fatiskt ett avlopp kvar än idag och det heter Cloaka maximas.


När Romarna tar över och blir republik

Romarna slår sig neråt och vinner mycket. Det enda område som inte var anfallet var Storgrekland. Grekerna tog hjälp av kungen Pyrrhos i Epirus, nuförtiden heter Epirus, Albanien. Man Pyrrhos men klarade inte av romarna och Pyrrhos förlorade flera tusen män. Då sa han: "En sådan seger till och jag är förlorad". År 264 f. Kr. så gav Grekerna upp.
Romarna följde principen "Söndra och härska" när de plöjde fram. Nu tog de det lugnt i Italien. De tid att dra vägar. Rom blev nu en riktig stormakt. Rom hade alltså mycket mark och placerade ut "kolonier" där vakter höll ett öga på undersåtarna.


Hur det blev efter Ceasars död

Det var många som sörjde Ceasar och kom till hans begravning. Octavianus fick Ceasars gamla krigare på sin sida och tillsammans med Antonius (som var Ceasar gamla medkonsul) besegrade dom Ceasars gamla fiender. Efter dom hade besegrat sina fiender så delade dom upp Romarriket i två delar, Octavianus tog den västra sidan och Antonius fick den östra sidan. Augustus, som senaten kallade honom för att de inte vågade ge sig på honom i krig, smutskastade Antonius och efter en strid vunnen av Augustus, begav sig Antonius till Egypten och tog sitt liv.


Kejsarna

Kejsarna dom var bortskämda för dom åt tre mål mat om dan och samtidigt som en slav tvättade deras fötter. Dom kejsarna som var efter Augustus var Nero, Domitianus och det var när romarriket hade sin största utbredning så var det Trajanus som var på tronen och efter han så kom Deocletanius.


Pax romana

När Augustus var på tronen så hade Romarriket sin fred inom riket och det kallade dom ”Pax romana”.


Romarrikets nederlag

Germanerna trängde mer och mer på nu och vid slutet av 300-talet så kom de asiatiska ryttarna som kallas Germaner. Det gick vilt til...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-12

    mja , lite kort...

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-20]   Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4141 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×