Romarriket

25 röster
39710 visningar
uppladdat: 2003-12-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romarna började runt år 400 f.kr. starta krig mot sina grannar. Dessa krig var de första krigen i det som skulle komma att bli ett enormt rike enat under staden Rom och dess senat. Innan Romarriket föll så hade dem lyckats erövra stora delar av Nord Afrika, områdena kring svarta havet, stora delar av Europa och Asien. Det Romerska riket sträckte sig från Tyskland och Storbritannien i norr, Spanien i väster, Nord Afrika i syd och ner till Svarta havet i öster. I alla dessa länder började man bygga torg, hus m.m. efter Romerska sätt och man talade även det Romerska språket vilket var Latin.


Att leva i rom

En kvinnas uppgift i Rom var att hålla koll på hushållet och att offra till familjens gudar. Den rike kvinnans arbete var den samma som den fattigas. Kvinnan var sin egen förmyndare och kunde röra sig på gator och torg men hon fick däremot inte lägga sig i det politiska eller föra sin egen talan i en domstol.

De rika männens jobb skiljde sig från de fattigas. En fattig man jobbade hela förmiddagen. Vanliga jobb bland de fattiga; var hantverkare, gruvarbetare mm. Den rike mannen spenderade förmiddagen åt att ta emot klienter. På eftermiddagen så kunde både rika och fattiga män roa sig på stadens badhus, bibliotek mm.

De rika barnen i Rom gick i skolan medans de fattigas barn hjälpte till hemma.

Så roade sig Rommarna!

Rommarna gillade spel av alla möjliga sorter. Något som var väldigt populärt var gladiatorspel. I dessa spel så kämpade gladiatorerna. Gladiatorerna var män som tagits som krigsfångar, dom kunde även vara kriminella som blivit dömda till gladiatorer. I spelen så kämpade en gladiator mot en annan eller ibland även mot vilda djur. Detta spel ut spelade sig på Colosseum en rund arena med plats för 45000 människor. Ruinen av Colosseum står fortfarande kvar i Rom. Något annat som även var populärt var hästkapplöpning.Mat!

Rommarnas föda bestod först och främst av bröd och till detta åt man oliver, ost, sallader, fikon mm. De rika kunde även äta fisk. Man drack får eller get mjölk eller utspätt vin. Rommarna njöt av god mat och dom låg oftast ner på bänkar när dom åt.


Så styrdes Rom!

Från början var Rom en republik. Med det menas att det var allmänheten som styrde. Här kommer några förklaringar om de olika positionerna i republikens Rom.

Folkförsamling: I folkförsamlingen ingick alla fria män, men dom hade inte så mycket att säga till utan dom röstade bara Ja eller Nej till ämbetsmännens förslag.

Ämbetsmän: Folkförsamlingen valde ämbetsmännen och man valde varje år två stycken från dessa ämbetsmän som skulle ha den största makten i Rom, de skulle se till så att Rom klarade ekonomin och föra de krig som man hade på gång mm. Dessa kallades konsulerna.

Senat: I senaten satt gamla ämbetsmän som var valda att sitta hela sitt liv. Dessa skulle verka som rådgivare åt folkförsamlingen men dom hade ändå mycket makt.

Folktribuner: Folktribunernas uppgift var att lägga fram underklassens önskningar och att hålla politiken jämn mellan över och underklassen så att överklassen inte tog över politiken för mycket. Dom hade även en vetorätt (Veto= jag förbjuder.) som dom kunde lägga för att stoppa senaten mm. Efter ett tag så fick dom även rätten att lägga fram förslag på lagar.

Patroner och klienter: En patron var en rik människa som i utbyte mot att klienterna (vilka var fattiga människor) röstade på honom i de politiska valen hjälpte klienterna med mat mm.


Om landet hade en kris kunde de välja en Diktator som satt som enväldig härskare över Rom i sex månader.


Patroner och klienter:


Rom blir ett kejsardöme!

Julius Caesar samlade ihop en här som var honom trogna när han sen kom till Rom var hade han väldigt mycket makt och han blev Diktator över Rom. Han ville göra det bättre för de fattiga och delade ut jord till dem, när han gjorde detta så blev många i senaten missnöjda och slog sig samman och mördade Caesar. När Caesar dog så blev hans adoptivson Augustus ledare över Rom. Han såg till att samla på sig alla högt uppsatta uppgifter som det fanns i Rom och blev till sist överstepräst och hade då all makten i Rom och blev då Roms förste kejsare. När man blev kejsare fick man all makten och efter ett tag blev man även hyllad som en gud, detta gjorde att många människor försökte bli nästa kejsare men kejsaren utsåg oftast sin son till det.


Att vara Romare utanför Rom!

De f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-29

    Asså vad mkt utropteckan du ha

  • Inactive member 2007-12-10

    ägd >.<

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-25]   Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2567 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×