Romarriket

9 röster
27047 visningar
uppladdat: 2005-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romarriket startar

Bland de romerska bönderna var Männen i huset överhuvuden. Det var de som tog hand om offrandet i familjen. Han var ensam att råda över allt i hushållet. Offrandet gjorde det ofta så att inte andar skulle kunna anfalla huset.

Dessa bönder körde 509 f. Kr. Iväg den Etruskiska kungen och startade en republik i Rom. De kallade sig Patricier. I folksamlingen gjorde dom sina lagar och straff och dom hade olika rösträtt beroende på hur rika dom var.
Folkförsamlingen utsåg två stycken Konsuler som skulle bestämma. Dom var två stycken därför att dom skulle kolla upp varandra så ingen skulle få för stor maktkänsla. Men när Rom hotades av en stor fara så valdes det ut en diktator som bara fick sitta i sex månader.

Senaten var den som hade mest makt. Dom som var men i senaten var rika och högt placerade i samhället. Senaten hade makt över folket och gav olika förslag till konsulerna. Men senaten fick mer och mer makt. Antalet medlemmar i senaten var ca 600 st och dom bestämde över ekonomi och lagar. Nar man var senator så bar man en purpurröd mantel med guldring och röda skor. Så blev bara Rom större och större.


Puniska krigen

År 264 f.kr gick Rom i krig mot Karthago. Kriget slutade 23 år senare alltså år 241 f.kr År 218- 201 och 149- 146 f.kr krigade Rom och Karthago igen och Karthago var nära på att vinna men Rom klarade sig.
År 146 f.kr besegrade Rom Karthago. Invånarna i Karthago kallades för ”Puner” Därför gav de namnet på de 3 första långvariga krigen ”första, andra och tredje puniska krigen

Julius Ceasar

En del romare började tro att alla problem skulle lösas bara man kunde enas under en stark ledare. En som var nominerad till sån ledare var Julius Ceasar. Efter flera krig lyckades han år 47 f.kr bli utnämnd till diktator. En diktator fick bara utses när Romarriket hotades av en stor fara. Diktatorn fick bara sitta i ett sex månader men Ceasar brydde sig inte om det. Han föreslog att han skulle väljas till diktator på livstid. Ceasar behövde inte tänka på lagen därför att han hade stöd hos det romerska folket, samtidigt som han kontrollerade armén. År 44 f.kr fick Ceasar igenom sitt förslag, han blev diktator. Han blev vald till diktator på livstid. Det var Ceasars största misstag. Senatorerna spred rykten om att Ceasar ville bli kung över Rom. Ryktet gick fort och spreds över hela Rom. Ingen ville ha tillbaka kungadömet, och Ceasar popularitet började falla. Några år tidigare hade Rom krigat i Egypten och Ceasar var med där träffade han farao Kleopatra den sjunde. Ceasar hade ett kärleksförhållande med henne och dom fick en son. Den 15 mars gick Ceasar till senatorernas sammanträde för att planera ett nytt krigståg mot perserna. När han gick in blev han omringad av senatorerna och de högg ihjäl honom med knivar och dolkar.


Hannibal

Rom hade begärt att Karthago skulle lämna ut Hannibal Barkas. Nar Karthago svarade nej så började det andra puniska kriget ca år 216 f.kr anföll Hannibal Rom ifrån norr där Rom inte hade väntat någon attack. Hannibal hade ca 100 000 man och massa elefanter. För att komma till Rom så marscherade han över Spanien och sydfrankrike och tog sig över floder och åar med båtar och flottar. Elefanterna bands fast på flottarna gjorda av stockar. Men när det gick vågor så blev elefanterna oroliga och slet sig loss. I bergen kom en snöstorm och det var svårt att överleva. Men Våren 217 f. Kr kom man fram till Apenninerna. Det var så mycket smältvatten att de vandrade genom träsk i fyra dagar och elefanterna började att svälta ihjäl fast som gjorde så armén fick mat. Snart hamnade de i ett litet krig med romare vid floden Tribia. Men Hannibal segrade. Vid staden Cannae i mellersta Italien stod det kanske det största av antikens fältslag år 216 f.kr. Slaget ledde till den romerska arméns svåraste nederlag. Enligt de antika historieskrivarna dog det ungefär 50 000 soldater på en enda dag. Karthagerna kunde inte utnyttja segern och var tvungna att dra sig tillbaka trots romarnas svåra förluster. Drygt 10 år senare besegrades Hannibal.


Kejsar Augustus

Augustus var den första kejsaren. Men år 27f. Kr avgick han frivilligt från diktatorposten och det gillade senatorerna. Augustus favoritutryck var ”skynda långsamt” och han byggde också upp sin post sakta. När han avgick så kallade senatorerna honom för Augustus, Det betyder ”den upphöjde”. Augustus var bara en av senaterna men han bestämde och fattade alla viktiga beslut i senaten. De fattiga i Rom lugnades med bröd, hästkapplöpning och gladiatorspel så att dom inte skulle ifrågasätta Augustus och senaten. Folket förstod att senaten ville ”fjäska” för dom. Meningen ville kritisera honom öppet. Nästan allt som Augustus sa blev lag.

Med Augustus kom den fredliga perioden Pax romana. Pax romana varade i 200 år. Handeln blev bättre under Pax romana eftersom att sjömannen vågade åka längre men under Pax romana förekom också små krig. Augustus styrde Romarriket i 41 år och när han dog restes statyer av honom


Romarrikets fall

I slutet av Roms fall hade dom inte så stor makt och dom fick betala stora summor pengar så att barbarer inte sk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-22

    Vem är det som har skrivit texten är det en lärare eller?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-20]   Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4145 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×