Jules Verne

9 röster
15596 visningar
uppladdat: 2005-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jules Verne föddes den 8 februari 1828 i hamnstaden Nantes, i Frankrike.
Hans pappa hette Pierre Verne och var jurist. Han ville att Jules skulle följa hans fotspår och bli jurist han med. Men hans son hade en livlig fantasi och älskade att sitta i sitt fönster och titta på båtarna utanför och fantisera sig iväg. Vid elva års ålder rymde han iväg med ett fartyg som var på väg till Indien. Fast på den sista anhalten innan skeppet lämnade franskt vatten, stod hans pappa och väntade. Verne sägs då ha lovat sitt mor att bara resa iväg i fantasin. Ett löfte som han faktiskt höll. Det sägs att Jules Vernes uppväxt var harmonisk men strikt.

1848 skickades han till Paris för att studera juridik. Där presenterade hans farbror honom för många kända ansikten inom litteraturen och Verne blev inspirerad att skriva egna uppsättningar. Han fick inte mycket pengar hemifrån men han tjänade lite på att sälja sina pjäsmanuskript. Många av dem var influerade av Viktor Hugo och Alexandre Dumas, som Verne även kände privat. I Paris trivdes han och smälte snabbt in i mängden.

Studerandet kom lite i andra hand men Verne lyckades ändå skaffa sig en hygglig examen i juridik. Teknologi var något som intresserade honom och hans böcker drog sig mer åt det mekaniska hållet. Han blev introducerad för världen 1850 när han träffade Alexandre Dumas för första gången. Dumas accepterade då ett av Vernes manuskript till en akt.

Det gick långsamt framåt för Verne men han fick publicerat en och en annan tidskrift bl.a. ”ett experiment av dr. Ox” och ”en övernattning på polar-isen”. Den första handlar om en dåre som ska försöka nå solen med sin luftballong, och den andra om en jakt på en försvunnen son. Ingen av dem blev några stora mästerverk men de lade grunden för böcker han kom att skriva senare.

Jules Verne hade alltid saknat en kvinna. När han var på en väns bröllopsfest träffade han en ung och vacker änka som hade två barn. Hon hette Honorine Anne-Hébé Morel. De gifte sig 1857 och Jules Verne fick snabbt sätta sig in i rollen hur det var att vara familjefar. Nu var han tvungen att försörja både sig själv och hans nya familj. Ekonomin blev så dålig att Jules Verne var tvungen att fråga sin far om pengar. Han fick börja jobba på fondmäklarbörsen och skrivandet blev på sidan av. Han tog inte jobbet på allvar men med de nya pengarna han tjänade kunde han studera litteratur. Därefter fick också en egen son, Michel.

1862 träffade Verne en man vid namn Pierre-Jules Hetzel. Han var bokförläggare och blev mycket intresserad av Vernes idéer. Verne visade honom en bok som han hade skrivit, som handlade om luftballonger och Hetzel blev förtjust. Fast han tyckte att boken skulle innehålla mer vetenskaplig fakta och göra den mindre romanlik. När Verne efter några veckor hade putsat till boken lite lämnade han över boken till Hetzel som blev så nöjd att han knöt ett avtal med Verne om att han skulle leverera 2 böcker per år under 20 års tid. Detta var inget problem för Verne som sammanlagt skrev 64 verk under sin livstid.

Nu stod Jules Verne på toppen och han skrev böcker om bl.a. exotiska platser, månen, Island och Afrika, vilket bevisade att han var mycket duktig på geografi. I ett brev till Hetzel erkände Verne att han ångrade att han inte själv reste runt i världen på äventyr som karaktärerna i hans böcker.
Men pengarna började strömma in på allvar och Jules Verne var nöjd med livet som författare.

1866 flyttade Jules Verne med familjen till Crotoy vid floden Somme. Samtidigt köpte hans sig en båt som han döpte efter sonen, Saint-Michel. Detta blev hans arbetsrum och med vattnet runt sig påbörjade han så småningom ”En världsomsegling under havet”. ”Kapten Nemo” kom nu på tal med sin undervattensbåt och romanen stod klar 1869 men gavs ut året efter. Hans skrev om jättebläckfiskar, om det sjunkna Atlantis och om den fruktade Malströmmen utanför Norges kust.

Medan Verne levde i sin värld av fantasier och pappersark bröt det fransk-tyska kriget ut och bokförsäljningen gick dåligt. Hans far dog under samma period men Verne tycktes inte ta det för hårt. När pengarna senare strömmade in igen köpte han ett stort hus och en ny lustyacht, Saint Michel II.

Böckerna han skrev blev plötsligt tråkiga och betydelselösa, men sen gav han ut sitt andra största mästerverk ”Jorden runt på 80 dagar”. Han blev inspirerad att skriva boken när han fick syn på en resehandbok, där det stod att man kunde ta sig runt Jorden på tre månader, med hjälp utav alla möjliga olika färdmedel.

Toppen var nådd för Jules Verne och hans största verk skrevs innan 1880. Efter det framkommer han pessimism om människans civilisation och överlevnad.

1886 blev han skjuten i benet av en mentalt störd släkting. Han klarar sig men får lida hårt periodvis för resten av sitt liv. Nästan samtidigt dog hans mor och hans bokförläggare och kompis Hetzel.

1890-talet blev jobbigt för Verne. Han blev döv, sakta men säkert fick han starr, och till slut drabbades han av diabetes.

I början av 1900-talet fortsätter Jules Verne med sitt arbete. Han lyckades skriva några romaner men det är ingenting som är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jules Verne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-27]   Jules Verne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4171 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×