Jules Verne

1 röster
9117 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbeteAv: Nicolette Nadj
Årskurs: 8
Ämne: Svenska
Datum klart:
Jules Verne

Jules Verne föddes den 8 februari år 1828 i Nantes i Frankrike. Jules Verne var 1800-talets mest läste och vår tids mest filmatiserade författare.
Han var, precis som sin far, jurist och började med detta när han var tjugo år.
Samtidigt studerade han i Paris där han blev mycket god vän med Alexandre Dumas d.y. och Offenbach. Tyvärr var Jules inte särskilt intresserad av juridik och avbröt studierna till sin fars stora förskräckelse. Detta gjorde han så arg att han drog in sitt ekonomiska bidrag till Jules vilket ledde till hans jobb vid Théatre Lyriqe i Paris där han blev sekreterare. Vid sidan av hans jobb läste han en hel del geografi, naturhistoria och vetenskapliga och tekniska nyheter. Det var dessa studiers som la grunden till hans romandebut och senare som titeln science fiction-romanens fader, vilket han delar med författaren H.G. Wells. Jules gifte sig med Honorine Morel år 1857. Han flyttade till den franska lilla fiskebyn Le Crotoy i mitten av 1860-talet, och senare till Amiens.

Under sin första del av sin författarkarriär skrev Jules Verne en hel del teaterpjäser och noveller. År 1850 debuterade han med teaterpjäsen ”les pailles rompues”, på svenska kallad ”de brutna stråna”. Den sattes upp på Théatre Historiqe i Paris men innan dess lästes och godkändes den av hans stora idol, Alexandra Dumas d.ä. Böckerna ”l´Ameriqe du sud” och ”La science en famille” blev hans skönlitterära debut, som kom år1851. Men efter det så skedde en sorglig period i Jules författande. År 1962 hade han blivit refuserad ett antal gånger och i ren frustration slängde Jules manuskriptet till sin första roman i elden. Som tur var kunde hans hustru rädda det i tid och ett år senare så fick förläggaren Jacques-Jules Hetzel fått tag i det och han var mer än nöjd. Så föddes teamet Verne/Hetzel. I och med detta skrev Jules på ett kontrakt vilket gjorde att han var tvungen att skriva två romaner varje år, vilket han nästan lyckades med, i gengäld lovade Hetzel att ge ut varenda en. I 23 år gav dom ut en stor mängd romaner och noveller tillsammans. Hans debutroman var ”cinq semaines en ballon”, ”fem veckor i en ballong” på svenska, och den skrevs när han var 35 år.

Under 1800-slut var naturalismen väldigt populärt, allting skulle vara så enkelt och traditionsenligt som möjligt. Jules Verne gjorde precis tvärtemot och skrev naturvetenskapliga och science fiction-romaner vilket gjorde att det fanatiska och ovanliga istället populärt. Hans böcker gav något nytt till dåtidens populära reseskildringar; istället för exotiska öar så reste hans huvudpersoner till jordens medelpunkt, rymden eller tog en åktur under havet.

Jules Verne hade ett verkligt tragiskt år 1886. hans sinnessjuka brorson sköt Jules i benet under en promenad vilket gjorde honom invalid under resten av sitt liv. Detta gjorde honom mycket deprimerad och Jules tappade en del av sin trofasthet till människan och tekniken. Han skrev 34 böcker på endast nitton år, detta bekräftades i ett brev som Jules skrev till sin bror Paul; ”Jag lever endast för att arbeta”. Skadan gjorde honom också mycket pessimistisk och huvudpersonerna i hans böcker förvandlades till galna genier som ville erövra världen. Detta var också året då hans mamma dog, vilket gjorde honom mycket ledsen. Han fick senare starr på ena ögat vilket gjorde att han fick kraftigt nedsatt syn på detta öga. Det andra ögat fick nedsatt syn med tiden eftersom det fick ansträngas dubbelt så hårt, han blev alltså aldrig blind så som många rykten säger. Jules Verne dog i mars 1905 av sjukdomen diabetes.

1861 föddes hans son Michel Verne och efter Jules Vernes död så såg Michel till att de romaner som ännu inte givits ut gavs ut i Frankrike och senare i resten av världen. Detta gjorde att det gavs ut böcker och romaner av Jules Verne som aldrig tidigare hade getts ut ända fram till 1914. Det upptäcktes 1978 att Michel hade gjort om en del romaner och under 1980-talet så gavs original böckerna ut.

Jules Verne hade förmågan att förutse mycket av de uppfinningar som skulle komma hundra år efter hans död. Tillexempel så har det hittats ett utkast till en bok där han beskrev dagens samhälle i Paris väldigt noggrant och bra. Eiffeltornet t.ex. är placerat bara några meter ifrån den plats där Jules hade beskrivit. Det är väldigt konstigt med tanke på att boken skrevs 30 år innan Eiffeltornet ens var påbörjat. I hans bok ”en världsomsegling under havet” förutsåg Jules ubåten. Han förutsåg även rymdresor 100 år innan NASA gjorde resan. Jules förutspådde också att USA skulle göra resan, vilket dom tillslut gjorde. Han gjorde i princip samma undersökningar som NASA skulle göra om hastigheter, tyngdlöshet och liknande, och lät sina astronauter landa bara några kilometer längre bort i Stilla havet där Apollo åtta skulle landa cirka 100 år senare. I boken där Jules berättade om just rymdresor, ”från jorden till månen”, sköts resenärerna i väg i en sorts kanon med ett 1500 meter långt eldrör. Denna konstruktion används ju inte till dagens rymdresor som du säkert vet, men en kanon med samma konstruktion erbjöds bara för en tid sedan till Saddam Hussein så att han kunde beskjuta Washington. Planerna avslöjades dock av den amerikanska säkerhetstjänsten.
Jules Verne har inte bara förutspått eller gett idéer till olika saker, han har även uppkallats efter dem. Ett exempel är Jules Verne-magasinet, Sveriges största science fiction–magasin.

Jules Verne var en mycket lärd person som var väldigt intresserad av teknik och vetenskap. Han läste även esperanto, det språket som 1000-tals människor världen över kan. Hans bok ”till jordens medelpunkt” väckte stor förundran 1864 då huvudpersonerna hamnar mitt i en strid mellan två dinosaurier, en plesiosaur och en ichtysaur. Senare stöter de på en urtidsjätte som vallar en flock enorma elefantliknade djur. Detta var första gången man använde dinosaurier och utdöda djur överhuvudtaget i en äventyrshandling. På den tiden var dinosaurier något nytt och nyss upptäckt.Mina tankar om Jules Verne

Jag har hittills bara läst en bok av Jules Verne, ”till jordens medelpunkt”, den boken tyckte jag mycket om och jag ser fram emot att läsa fler. Det var väldigt roligt och intressant att göra det här arbetet. Det var inte särskilt svårt att hitta fakta om honom eftersom han var, och är, en så stor författare och har betytt så mycket för olika författare och litteraturhistorien, inte minst i science fiction-genren. Det var däremot lite klurigt att hitta saker som man inte redan hade, ofta så upprepade sig de olika källorna. Han är inte lik något annat jag har läst, jag brukar hålla mig till vanliga tonårsromaner och det brukar inte vara särskilt djupa. Det var däremot Jules Verne. Hans böcker innehåller fakta och vetenskap men lyckas väva in det i sina böcker liksom lite i smyg, så att det blir väldigt roligt att läsa. Jag som inte alls tycker om vetenskap och inte heller gamla klassiker, jag brukade tycka att dom är mossiga och gamla, fastnade direkt för boken ”till jordens medelpunkt” och tycker att den är en av de bättre böcker jag har läst och att han är en av dom bättre författarna som jag har läst. Förut visste jag inte så mycket om Jules Verne, jag visste bara att han var författare och hade skrivit en del science ficton-böcker. Jag hade aldrig tänkt läsa om Jules innan vi fick en stor kasse med böcker hemma. Jag letade igenom den och hittade ”till jordens medelpunkt”. Det fanns inte så många andra böcker som jag gillade, så jag tänkte att jag kunde tvinga mig igenom den, om inte annat så skulle jag göra min svenskalärare glad. Jag upptäckte till min förvåning att jag gillade den och det var då jag bestämde mig att även göra ett litet arbete om honom. Jag har nu lärt mig mycket mer om Jules Verne, jag visste t.ex....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jules Verne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Jules Verne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8396 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×