Palestina Konflikten

9 röster
19923 visningar
uppladdat: 2005-09-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Palestina Konflikten


Historik
För ca 4000 år sedan påstods Mose få de två stentavlorna på berget Sinai. Gud gav då landet Israel åt judarna, sitt eget folk.
För 3500 år sedan blev judarna utdrivna av romare, och Israel blev en del det Romerska imperiet, som stod sig i ungefär 650 år.
År 750 e.Kr. erövrade muslimska araber Israel, och gjorde det till en ny stat, Palestina.

Under andra världskriget rådde total förföljelse av judarna. Totalt så mördades ca 6 miljoner människor. Som ”kompensation” för detta så återupprättade FN och västvärlden (Väst Europa och USA), staten Israel, som nu enbart skulle tillhöra det judiska folket.
Den 14 maj, 1948 återupprättades Israel, där dåvarande Palestina låg.

När FN bestämt detta tog israelerna sitt land i besittning, och drev bort palestinierna från de judiska områdena.
Bland de palestinska flyktingarna uppstod gerillagrupper, som bl.a. gjorde attacker mot israeliska områden. 1956 la de beslag på Suezkanalen, men hjälp av ledaren Nasser.

Längre fram i tiden bildades PLO (Palestinas befrielseorganisation) med ledaren Yassir Arafat. Denna organisation bestod av alla tidigare gerillagrupper, som nu slagit sig samman. Organisationen är även verksam än idag.

Vid ungefär samma tid så började arabstaterna runt om kring Israel att bli att mer hotfulla, de ville ”sudda ut Israel från kartan”.
Men Israelerna slog till först, och efter ett 6 dagar långt krig, 1967 så hade Israel tagit över hela Sinai halvön och de delar som fanns kvar av det forna Palestina.

Sedan 6 dagars kriget har ytterligare två krig utkämpas i dessa områden, utan större förändringar, varken till det bättre eller sämre.
Efter oktoberkriget, 1973 så uppstod vapenstillestånd, men aldrig någon riktig fred, eftersom PLO och arabstaterna inte ville erkänna Israels rätt att finnas till.


Min egen analys

Precis när jag börjat med denna fördjupning så tog jag palestiniernas parti helt och hållet.
Men allt eftersom jag läst mer och mer, och blivit mer och mer insatt så har den medkänslan allt mer och mer försvunnit.

Visst tycker jag att det är fel av FN att försöka lösa ett problem i klass med det här genom att skänka ett folk en bit land, som sägs ha tillhört dom för länge sedan. Visst att judarna var väldigt utsatta under andra världskriget, men ska man vara fredsmäklare så bör man kunna väl själv kunna lista ut att det kommer att uppstå fler konflikter genom att ge bort en bebott landyta, där det bor folk med helt annan religion och helt andra seder.
På den fronten så tycker jag att dom gjorde något väldigt väldigt klumpigt.

Sedan tycker jag inte heller att israelerna har någon som helst rätt att bara driva ut folket, så hänsynslöst som dom gjorde.
Det kanske inte var de människor som upplevde andra världskriget som flyttade till Israel, men har man någon koll på sin egen historia så måste dom ju ändå ha vetat att dom gjorde precis samma sak mot muslimerna som nazisterna gjort mot dom.
Kanske inte på samma sätt, och inte lika skoningslöst, men principen är densamma.
Nazisterna eskorterade den judiska befolkningen till ghetton, och övertog sedan deras bostäder.
Judarna drev ut muslimerna från sina landområden, och bosatte sig sedan själva där.
Kasta inte sten i glashus. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Araberna säger att områdena har varit palestinska i tusentals år, och att de inte vill betala för det judiska folkets lidande i den kristna världen. Och det är ju helt rätt! De flesta problem, liksom detta skapas i västvärlden, och varför ska då ett folk som inte varit inblandat behöva lida för det.

Vissa kanske tycker att palestinierna gör helt rätt, som krigar för sitt land. Jag tycker att dom delvis har rätt i det, men delvis inte, eftersom krig mycket sällan gör något bättre.
Jag tror inte att terrorist organisationerna vinner tillbaka någon landplätt genom diverse attentat mot israeliska områden, det leder bara till fler spillda mänskoliv.
Men ska man se det historiskt så tillhör ju faktiskt landet palestinierna. Ingen kan bevisa om gud finns, och därmed kan ingen bevisa att han gav Israel till judarna. Och dessutom är det inte arabernas fel att romarna tog landet ifrån judarna. För när araberna övertog landet så hade det varit romerskt i över 650 år. Och med risk för att upprepa mig, så var ju faktiskt inte palestinierna inblandade i tortyren mot judarna.

Men egentligen så kan man varken peka ut Israel eller Palestina som den stora boven i det här dramat. Tycker man att det är rätt att kriga, så kanske man skulle kunna utse den ena eller andra till det, men om man tycker som, att krig aldrig löser problem utan egentligen bara skapar fler så går det inte.

Parten som gjort fel tycker jag är FN. Om man ska medla fred, så gör man inte på det här sättet. För att kompensera judarnas lidanden så tycker jag att Tyskland, som trots allt är huvudparten till detta kunde ha fått betala stort skadestånd eller liknande, då hade inga utomstående behövt lida.

Att sedan Israel är ett land där tre stora världsreligioner har stora monument är inget att göra åt. Hur detta har kunnat inträffa vet nog ingen säkert, och det finns nog lite att göra åt det.
Om jag fick som jag ville så skulle Jerusalem vara en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Palestina Konflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-23

    Jag undrar vart har du har fåt

  • Inactive member 2006-11-16

    Måste säga att jag tycker du s

  • Inactive member 2008-03-02

    Har du någon bra hemsida där m

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-02]   Palestina Konflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4736 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×