Konflikten: Israel - Palestina

4 röster
7549 visningar
uppladdat: 2015-03-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Konflikten: Israel och Palestina

Konflikten emellan Israel och Palestina har indirekt varat 3000 till 4000 år före Kristus då judarna enligt den bibliska historien fick det förlovade landet av Gud efter deras önskning om ett eget land som sedan gavs namnet Israel. Konflikten kan dock bekräftas efter judarnas tre kungadömen Sauls, Davids och Salomons, riken som blev till senare ca 1000 år f.kr och som då delades upp i olika stater. Från det att judarna fick landet Israel av Gud så har israeliterna sagt sig ha rätt till landet, palestinierna menar på att dem har bott där längre och eftersom judarnas land senare ca 600 f.k erövrades av arabiska muslimer så har palestinerna rätt till att ärva landet menar dem på, och det är just denna historiska konflikt som lever vidare än idag. 70 år f.kr har det Romerska riket helt etablerats och tagit över landet samt slagit ner judarnas uppror, landsförvisat och tvingat judar på massflykt över hela världen. Sedan skulle palestinierna få landet då det skulle kallas Palestina av romarna. Till sist grundades det Omanska riket som bildades och utökades av turkar, och i flera hundra år varade detta rike. År 1882 växte det fram en gemensam anda för judar över hela världen som skulle kallas för sionism, Sionismen var en rörelse som agerade politiskt och deras vision var att alla judar skulle få bo i ett och samma land igen. År 1917 i samband med första världskriget så fick Sionismen sitt rättmätiga stöd och det av västmakten Storbritannien som lovade judarna en egen stat i landet Israel men först lovades även araberna ett självständigt styre och därav en ännu mer intensiv konflikt som har pågått i perioder, och efter det Osmanska rikets upplösning efter första världskrigets slut så kunde planerna verkställas.

Efter judeförföljelsen som år 1933 blev mer extrem och efter förintelsen så var judarnas rätt till detta land absolut ett faktum med stöd av många europeiska länder. Allt fler emigrerade tillbaks till sitt heliga land, och efter detta varade flera stridigheter mellan araber och judar som skulle dela landet, vilket skulle visa sig vara en omöjlighet på grund av deras olika läror, men framförallt efter den rekordlånga historiska konflikten. FN föreslog att judarna skulle få 54% av marken och palestinierna 46% vilket inte blev omtyckt av palestinierna då de utgjorde 70 % av befolkningsmängden. Efter det att judarnas stat hade blivit officiellt accepterad så fick palestinierna stöd av Irak, Syrien, Egypten, Jordanien, och Libanon som alla länder är mer eller mindre muslimska. Detta resulterade i ett krig som skulle vara i två år och trots Israels stödmässiga underlägsenhet så gick dem segrande ur striden, en anledning kan vara Israels ständiga militära närvaro eftersom dem alltid under historiens lopp har varit medvetna om deras utsatthet, men också för att de menar att de är beskyddade av gud vilket både judarnas heliga Torah och Bibeln kan bekräfta.

Kriget slutade att upphöra i Januari 1949 och vid den tidpunkten var Israels landyta 21% större en den egentliga överenskommelsen, och Egypten, Jordanien och Syrien passade istället på att ta över territorium som palestinierna tvingats fly ifrån, som t.ex Västbanken och Gazaremsan. Många områden ockuperades av israeliter och därav tvingades många palestinier på landsflykt. År 1967 startade judarna en kupp som skulle komma att kallas sexdagarskriget med mål att ta över hela Palestina och få tillbaka sitt land igen, de tog tillbaka Västbanken av Jordanien, Gazaremsan och Sinaiöknen av Egypten och vissa delar av Golanhöjderna av Syrien. Efter detta hade Israeliterna återupprättat hela landet och tvingat över en miljon palestinier att underordna sig Israeliternas styre, eftersom Israel inte vågade riskera att hamna i minoritet igen.

År 1964 sattes en Palestinsk frihetsorganisation i bruk (PLO) med ledaren Yasir Arafat i spetsen, och deras succé blev större när dem rekryterade folk i de palestinska flyktinglägren som fanns runt om i landet. När organisationen växte bedrev dem aktioner i form av terrorism men senare år 1988 tog ledaren istället avstånd ifrån sådant och PLO fick istället fler rättigheter efter Osloavtalet som var ett fredsavtal mellan palestinierna och Israel om att en Palestinsk stat skulle byggas upp inom en period av 5 år. År 1995 mördades Israels statsminister Yitzhak Rabin av en judisk extrimist, och ersättaren Benjamin Netanyahu var inte alls lika sammarbetsvillig med palestinierna. Detta resulterade i kaos och flera terroristattacker av bland annat extremistiska sunni-muslimer i form av självmordsbombningar i israelitiska territorium. Detta resulterade i noggrannare kontroller av militären, och en mur byggdes år 2002 vid delar av Västbanken som skulle göra det svårare för palestinier att komma innanför sydliga områden framförallt vid huvudstaden Jerusalem.

I Januari år 2006 vann den sunni-muslimska extremist organisationen Hamas valet i de självständiga palestinska områdena och då förlorade PLO makten. Mellan PLO och Hamas utbröt det sedan strider efter deras tvister om vilka som skulle styra över lag och ordning och upprättehålla freden. Hamas fick till slut den största makten och i takt med deras inflytande så försökte de få till ett nytt avtal med Israel vilket inte israeliterna lät sig luras av och istället byggdes det ännu mer murar med mer kontrollerade områ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Bibeln http://www.globalis.se/Konflikter/Palestina http://www.ne.se/rep/israel-palestina-konflikten http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Israel-Palestina/Fordjupning/

Kommentera arbetet: Konflikten: Israel - Palestina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-03-09]   Konflikten: Israel - Palestina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59578 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×