Islam

9 röster
8056 visningar
uppladdat: 2005-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Islam

Islam grundades av Muhammed ibn Abdallah (ca 570-632 e Kr) i det land vi nu kallar Saudi Arabien för ca. 1400 årsedan. De flesta islamer lever i mellanöstern och sydost Asien. Men de finns också spridda i områden som södra Afrika och Kina. Islams heliga skrift heter Koranen och deras heliga byggnad kallas Moské, och deras gud är Allah.

Historia

Profeten Muhammed föddes i Mekka i Arabien år 570 e Kr. Han fick sin första uppenbarelse när han var 40 år gammal och blev då, tack vare dessa uppenbarelser övertygad om sin tro på Allah. Snart började han sprida Islams budskap. Han och hans följeslagare blev dock förföljda och fick utstå allvarliga lidanden av köpmännen som kände sig hotade. De tyckte inte om budskapet om social rättvisa, och att det bara fanns en Gud. På grund av detta sade Gud till Muhammed att lämna Mekka för att istället ta sig till Medina, en annan stad i Arabien.

Muhammads anhängare bestod till en början mest av släktingar, men församlingen växte. I Medina byggdes den första moskén. Åtta år efter att han lämnat Mekka var Muhammed stark nog att med 10 000 man inta Mekka.
Muhammed dog när han var 63 år, efter att under 23 år ha fulländat sin profetiska mission. Muhammed blev begravd i Medina. Han lämnade inte efter sig några rikedomar, men gav eftervärlden ett exempel att följa – hans livs historia belyser meningen med och innehållet av Koranens lära i det verkliga livet.

Koranen

Enligt muslimsk tro är Koranen en exakt kopia av ett himmelskt original, och ängeln Jibrail reciterade Koranen för Muhammed. Den huvudsakliga uppenbarelsen ska ha skett efter flykten till Medina. Muhammed själv ska dock inte ha varit skrivkunnig – istället var det andra i hans närhet som skrev ner budskapet.
Koranen är fylld med vackra ord, gudomliga meningar, berättelse och historier som ingen människa kan göra efter. I Koranen säger Gud att han ska skydda den från alla ändringar, och han lovar att den ska förbli samma bok hela tiden. Inte ett enda ord i dess 144 suror (kapitel) har ändrats sedan Muhammeds tid för 1400 år sedan.
Koranen innehåller Gudsdyrkan, vetenskap, visdom och handlar om trons fundament, moral och mänsklighetens historia. Den handlar också om förhållanden, både det mellan Gud och människan, samt alla sidor av människors sociala liv.

Mat

I islam förbjuds människan att äta blodmat, griskött, kött av rovdjur och kött av djur som dött på annat sätt än genom slakt. Detta gör det svårt, framför allt för muslimer som lever i länder i västvärlden – som Sverige, till exempel – eftersom det är svårt att undvika dessa varor. Många f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-05

    Enligt muslimsk tro finns den

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-18]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4784 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×