Shakespeare - under renässansen

6 röster
72426 visningar
uppladdat: 2005-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Innehållsförteckning:
1. Förord 1
2. Renässansen 1
3. Shakespeares liv och verk 2
4. Shakespeare lever kvar 3
Källförteckning: 5

1. Förord

Den kände William Shakespeare levde under renässansen. Det var under den tiden som den antika kulturen återuppväcktes. Det var en tid med fina skådespel, måleri och stora framgångar inom litteraturen. Så som den franske historikern Michelet sade om renässansen: ”det var den tiden då människan upptäckte världen och sig själv”.

2. Renässansen

Renässansen utgör i historien övergången från medeltiden till nya tiden. Tiden för renässansen är dock varierande från skrift till skrift. Det mest allmänna sträcker sig från ungefär 1400 – talet till 1600 – talet. Det var i Florens (Firenze) i Italien som renässansen uppstod. Man brukar även kalla Florens till renässansens huvudstad. renässansen kan även indelas i tre olika perioder : ungrenässans (1420 – 1500), högrenässans (1500 – 1530) och senrenässans (1530 – 1580).
Själva ordet renässans betyder pånyttfödelse. Det som man vill pånyttföda är antiken och dess kultur. Det betyder att konsten blev mera realistisk, människor börjar skilja mellan kunskap och tro och teatrarna träder fram igen efter en lång paus under medeltiden. Intresset ökade för upptäcktsresor, naturvetenskaper och antik filosofi. Folket började skaffa sig egna uppfattningar istället för kyrkans, som det varit under medeltiden. Även pengahandeln hade satt igång igen.
Litteraturen blev allt mer viktigare och författare som William Shakespeare, Rabelais och Cervantes framskrider. Böckerna började nu skrivas på folkspråket istället för latin som förut. I och med att boktryckarkonsten uppfanns under 1400 – talet gick även kopieringen av böcker mycket smidigare.

3. Shakespeares liv och verk

Shakespeare är känd genom hela världen som engelsk dramatiker och poet, men även som skådespelare. Förutom att han är Englands nationalskald, anser många att han är världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna!
William Shakespeare föddes den 23 april 1564 i Stratford – upon – Avon., Wawickshire, England. Han var son till John Shakespeare och Mary Arden. Han växte upp i ett rätt så välbärgat hem. vid 18 – års åldern (år 1582) gifte han sig med Anne Hathaway. Anne var då omkring åttå år äldre än han själv. Shakespeare och Anne fick sammanlagt tre barn (Susanna och tvillingarna Hamnet & Judith).
Några år senare (år 1592) förflyttar sig Shakespeare till London. Då hade han redan hunnit bli författare och fått två långa dikter publicerade. Det var också unfefär vid den här tiden som England började grundlägga sin stormaktsställning. Drottning Elisabeth 1 stärkte sin position och reformationen hade nyligen genomförts. Även den engelska flottan hade besegrat den spanska armadan. Så med andra ord var det liv och rörelse i England.
År 1594 gick Shakespeare med i ett skådespelarsällskap, som leddes av Richard Burbage. Shakespeare var ungefär 20 år med i gruppen som författare och skådespelare. sällskapet uppträdde ofta för Drottning Elisabeth 1 och när hon dog 1603 fick sällskapet kungligt beskydd av James 1. Sällskapet började även kallas för ”kungens män”.
Shakespeare var också med att grunda teatern ”The Globe” år 1599. Skylten som fanns utanför teatern tycker jag själv att är ganska unik. Bilden föreställde Herkules som bar jorden på sina axlar. I teatern fanns det både stå – och sittplatser. Sittplatserna var till för de rika, medan ståplatserna var till för de fattiga. Så som under antiken hade teatrarna blivit väldigt populära. Så även Shakespeare. Oftast förknippar man Shakespeare med ”The Globe”. Det var i ”The Globe” som det mesta av Shakespeares verk framfördes. Eftersom publiken i ”The Globe” kom från olika samhällsklasser skrev Shakespeare sina pjäser så mångsidiga så att varje skådespel var lämplig för flera olika typer av människor. Många har försökt efterlikna Shakespeare, men ingen har än idag kunnat göra det. Några har också påstått att Shakespeare inte skulle vara den riktige författaren till sina pjäser. Man tycker att det skulle vara omöjligt för en man att känna till så mycket från olika ämnen. Men ingen teori har ännu konstaterats rätt. Sedan har vi ännu en sak som vi borde lägga på minnet gällande Shakespeares kunskap. Den typiska renässansmänniskan var vetgirig och ville tävla om att vara bäst på allt. Och då borde man väl kunna en del eller hur?
Shakespeare har skrivit över 30 skådespel., som omfattar både tradegier, komedier, sagospel och historiska dramer. Det sägs att motiven till Shakespeares komedier är hämtade från antika skådespel. Enligt mig och säkert också många andra har Shakespeare skrivit många bra skådespel. Och de flesta av dem lever kvar ännu idag. En av de mest kända är väl ”Hamlet” med den kända monologen : ”Att vara eller icke vara, det är frågan.” Det går många spekulationer kring att Hamlet skulle fått sitt namn av Shakespeares son Hamnet, som tyvärr dog redan som barn. En annan känd tradegi är kärlekshistorien: ”Romeo och Julia”. Ett skådespel som man direkt kan förknippa med den antika kulturen är: ”Antonius och Kleopatra”. Men den antika kulturens pånyttfödelse märktes inte bara i skådespelen och själva teatern. Utan även i måleriet, arkitekturen och musiken. Man började måla verklighetsbaserade målningar, med människor i rörelse. Många målningar var faktiskt härledda ur antiken. Målandet av religiösa bilder började även minska. Man började även producera annan musik än kyrklig. När det gäller arkitekturen såg man spår från antiken i till exempel: pelarna, kupolerna, valven och även utsmyckningarna var antikinspirerade.
År 1597 köpte Shakespeare ett av de största husen i Stratford, New Place. Litet senare år 1609 stängdes teatrarna för större delen av året på grund av pesten. År 1616 dog Shakespeare och begravdes i ”Den Heliga Treeningehetens kyrka” i Stratford. Innan sin död hade Shakespeare spenderat nästan hela sin tid i Stratford och mindre tid i London.

4. Shakespeare lever kvar

Man kan säga att Shakespeare är en av världens största dramatiker genom tiderna. Även renässansen i sig är väldigt fascinerande. Att det efter en lång tid av en dominerande kyrka och ett allmänt dystert samhälle kan uppkomma ett samhälle som efterliknar den otroligt vackra antika kulturen.
Varför Shakespeare kallas för ”the Swan of Avon” ( svanen från Avon), tror jag att det mycket beror på att Shakespeare spelade ganska mycket teater i teatern : ”The Swan”, åren 1596 – 1597.
Jag tror att Shakespeare kommer att leva kvar och fas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shakespeare - under renässansen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-11]   Shakespeare - under renässansen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4884 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×