Italiensk matkultur

55 röster
47436 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Matvanorna i Italien är väldigt sunda och för italienarna är mat en viktig del utav vardagen, man äter gärna middag tillsammans med hela familjen och man äter mycket och länge!
Man äter oftast två rätter, och ibland tre eller fyra. Det är först s.k. antipasto: brukar bestå av korv, skinka och ost, fungerar ungefär som en aptitretare. Sedan kommer förrätten som brukar vara pasta eller risotto. Ofta äter man spagetti eller ”penne” med tomatsås. Sedan kommer huvudrätten som består av kött eller fisk tillsammans med lite sallad eller potatis. Efterrätten kan variera men oftast äter man lite frukt eller glass.
Till maten dricker man oftast vin eller vatten. Italienarna har en sundare inställning till alkohol än vad vi svenskar har.
En viktig ingrediens i det italienska köket är olivoljan. Olivoljan är väldigt hälsosam och man använder den till i stort sätt allt inom matlagning i Italien, att steka i, som kryddning, i såser m.m. På en vecka äter italienarna lika mycket olivolja som svenskarna gör på ett helt år!
Man äter mest mat på kvällen och minst på morgonen. De flesta brukar ta sig en espresso och en cornetto (en slags brödbulle, med eller utan fyllning) på väg till jobbet.
Det viktigaste inom italiensk matlagning är tid och kärlek.


Den vanligaste ingrediensen är pastan. Pasta är nyttigt, gott och lätt att variera. Man kan äta allt från makaroner med tomatsås till ravioli med svamp och spenat.
Men man äter också mycket annat. Ost till exempel, den mest populära är mozzarellaosten. Den riktiga mozzarellan ska vara gjord på buffelmjölk men en billigare variant är den som är gjord på den vanliga komjölken.
Kött äts också men inte i lika stor utsträckning som i Sverige. Kött i det italienska köket brukar vara skinka och rostbiff och liknande t. ex. parmaskinka som är en rökt skinka. Det finns också många olika sorters korv som t. ex. salsichakorven.
Efter som man inte har lika mycket nötkreatur som i Sverige är nöt lite dyrare.


Det italienska köket är utspritt över stora delar av Europa. Man anser att det är grunden för andra länders kök
Man har hittat recept från 1000-talet vilket också visar att den italienska matkulturen är väldigt gammal.

I Italien stressar man inte när man lagar eller äter mat. Även om snabbmat har blivit mer populärt nu än tidigare är många skeptiska till den typen av mat. Man vill gärna veta vad som finns i maten.
Men man kan ju undra hur de har tid att laga mat? Ofta brukar mormödrar ell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Italiensk matkultur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-10

    Vad fick du i betyg för denna

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Italiensk matkultur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5109 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×