Cubakrisen

4 röster
13471 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Det kalla krig som följde efter att den tyska naziregimen slagits ner i Tyskland hade kunnat bli undergången för hela mänskligheten. Världens två supermakter var på gränsen till att starta ett kärnvapenkrig. Jag har valt att forska lite mera kring det som kallas Cubakrisen.

Frågor som jag tänkte besvara under den här fördjupningen:

Varför uppstod krisen?

Vad hade antagligen hänt om rysslands skepp inte hade vänt om i sista stund?

Vad hade JFK för olika alternativ?

Fler frågor kommer allt eftersom jag dyker in i historian.

Själva inledningen på hela krisen kom när USA stoppade importen av Cubanskt socker till USA. Cubanernas hela utrikesekonomi baserades på att USA importerade socker och landet slogs av en enorm förlust ekonomiskt. Istället för USA gick nu Sovjet in och erbjöd sig köpa socker och skicka bidrag till Cuba. Anledningen till att USA från början slutade köpa Cubanskt socker var att Cubas ledare Fidel Castro nationaliserade amerikanska företag ute på den kubanska landsbygden. Då blev USA förbannade. Cuba blev nu beroende av att sovjet importerade socker från landet. I USA planerade man en invasion av Kuba med exilkubaner. Man steg iland i grisbukten. Invasionen blev dock ett fiasko. Man gjorde bara Castro stressad. Nu blev Castro helt galen och väntade sig en ny invasion av ön från amerikanernas sida. Nu såg Chrusjtjov sin chans. Han placerade missil baser på Cuba.

Cubakrisen

Ovan är lite av bakgrunden till hela Cubakrisen och varför krisen ens uppstod.
Nu till vad som hände.

Det blev snabbt fart på Amerikanerna när de upptäckte att det fanns avskjutningsramper på Cuba. Man uppskattade att de skulle vara klara om ca 2 veckor och att det redan fanns ca 16-32 SS-4 missiler på ön. Med dessa missiler kunde sovjet nå så långt bort som till Washington och döda så många som 80 miljoner människor i USA. Fler missiler var på ingående genom fartyg som kom från sovjet.
Alternativen som JFK nu hade var dessa:

 En Invasion av Cuba, Först med flygvapnet spränga bort baserna så att hotet var utrotat, sedan köra in tusentals man i en enorm invasion.

 En snabb flygräd för att spränga bort baserna.

 En blockad. Genom flottan blockera inkommande sovjetiska.

Många högt uppsatta militärer var övertygade om att en invasion var det bästa alternativet. De kände sig lite dumma efter fiaskot i grisbukten, och ville visa vad de gick för. Kennedy var dock rädd för att Sovjet skulle slå tillbaka genom en attack på en annan stad i Europa, antagligen Berlin. Han tyckte en blockad var de bästa och mest fredliga idén.

Man valde det senare alternativet och ställde upp flottan i en blockad för ryska skepp. Sovjet reagerade snabbt med ett telegram som anklagade USA för att försöka framkalla ett Kärnvapenkrig som skulle kunna förgöra mänskligheten. Man varnade att Sovjet skulle möta en sådan attack med motsvarande kraft.

Världen höll andan. Skulle de Sovjetiska skeppen vända om? Ett skepp som sades bära olja släpptes igenom. Nu kom skeppen närmare. Tillslut vände de om och världen kunde andas ut. Men krisen var inte över här. Sovjet byggde fortfarande på missil-baserna på Cuba. Den 26 oktober skickade Chrusjtjov ett telegram till Kennedy som sade att de skulle avsluta byggandet av baserna om man kom överrens om att USA inte skulle invadera Cuba. Innan Kennedy hann svara kom ett nytt telegram som ytterligare krävde att man skulle nedmontera sina missil-baser i Turkiet.

Samma dag sköts ett Amerikanskt U2-spionplan ned över Cuba. Det var nu det såg ut som om det skulle bli krig. För första gången under Cubakrisen hade en människa dödats. Detta var toppen av hela Krisen. Skulle USA svara på dödandet av deras soldat genom en attack mot Cuba? Hela världen höll andan. Kennedy ignorerade dock att en Amerikansk soldat dödats. Hade han inte gjort det hade det med all sannolikhet blivit Kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet. Kennedy insåg dock att en kärnvapen-attack ”inte bara skulle förgöra motståndaren utan också det egna landet” (Citat ur vår dåliga Historiebok).

Kennedy skrev till Chrusjtjov att han skulle gå med på att inte invadera Cuba, men ignorerade Chrusjtjovs andra brev. I hemlighet lät han skicka ett telegram till Chrusjtjov som sade att amerikanerna skulle demontera missil baserna i Turkiet. Man kom överrens och Krisen var över. Sovjet demonterade sina missil-baser på Cuba och USA hävde sin flottblockad.

Varför gick Cuba med på att bygga missil baser på ön?

Det enkla svaret är att Castro blev skitskraj när USA invaderade Cuba i grisbukten och var övertygad om att USA planerade en andra invasion av ön. Han såg sin chans att försvara sig då Sovjet ville bygga missil baser på ön. Sovjet såg sin chans att hämnas för att USA hade byggt missil baser i Turkiet.


Varför ville Sovjet placera missil baser på Cuba?

Sovjet hade blivit skrämda av att USA hade byggt missil baser runtom Sovjet (speciellt rädda var man för missil baserna i Turkiet) och ville bygga baser som kunde nå USA. Man såg sin chans i Cuba och därför erbjöd man sig att köpa socker från dem.

Mina egna tankar kring Cubakrisen

Innan vi hade läst om Kalla kriget så såg jag en film som hette 13 dagar. Filmen handlar om de 13 dagar då Cubakrisen utspelar sig. I den här filmen har man inte med allt, eftersom det naturligtvis är en Hollywood produktion och på så sett inte gjord för att förmedla ett budskap om t.ex. kärnvapenkrig och sånt, utan bara för att dra in så mycket pengar som möjligt. Man missar några händelser, men får också med andra händelser på ett ganska bra sätt. Naturligtvis är det Amerikanerna som tillslut lyckas förhandla med de ”onda”. JFK räddar dagen allt är bra. Men vad hur såg det egentligen ut? Den sovjetiska underrättelsetjänsten hade fått ”klara” indikationer på att USA planerade en andra invasion av Cuba sades det i Moskva. Chrusjtjov blev chockad när han insåg att han hela tiden haft fel om Kennedy, han var inte den där ”fegisen” som han trodde, utan han var beredd att gå i krig för att försvara sitt land och sitt folk. Krisen förvärrades såklart när ett plan sköts ner över Cuba. Nu blev det fart på folk. Men inget krig skapades.

Hela krisen skapades av misstag och felgrepp, klantiga underrättelsetjänster, paranoida kommunistledare, och det eviga prestige-racet mellan Ryssland och USA. Störst, mäktigast och starkas. Ryssland eller USA? Kommunism eller Kapitalism? Här får man själv ställa sig på den ena sidan, eller den andra. Historiska fakta lutar dock åt att kapitalismen klarar sig bättre i långa loppet.

Vi har varken USA eller Sovjet att tacka för att det inte blev krig, utan den som ska tackas är den ryska officeren Vasili Alexandrovich Arkhipov, som övertalade sina två med-officerare att inte avfyra kärnvapen mor USA. Det tre männen var ombord på en atomubåt, som fått tillåtelse av Sovjet att skjuta kärnvapenmissiler mot USA om de tre officerarna kunde komma överrens. Två av dem var överrens om att man skulle skjuta, medan Vasili inte ville skjuta. Genom detta kan han ha räddat världen från ett kärnvapenkrig.

Efter krisen kom Sovjetunionen och USA överrens om att inte göra kärnvapenprover i området, samt att ”Heta linjen” skulle upprättas. Det var en telefon linje som gick direkt från Sovjets ledare till Amerikas ledare.

Vad har gjorts för framsteg efter det här för att se ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cubakrisen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Cubakrisen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5251 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×