Hemsöborna August Strindberg

5 röster
14080 visningar
uppladdat: 2005-12-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken utspelar sig i Stockholmsskärgård runt 1860-70 tal om jag inte missminner mig. Huvudpersonen i boken är Carlsson som flyttar ut dit för att arbeta. Carlsson som är händig i arbetet, får sommarskörden att producera väl och blir väldigt omtyckt av sin arbetsgivare, Madame Flod.
Hennes son Gusten blir då avundsjuk och förargad. Då han anser att de är han som ska vara omtyckt och att tjänstefolket ska skiljas ifrån familjen.

Carlsson som efter ett tag på gården har fått ganska stort inflytande och förtroende kommer med ett förslag om att hyra ut husen på gården som står tomma. Madame Flod går med på detta och familjen som flyttar in är en professorsfamilj som kommer ifrån Stockholm. Carlsson fattar tycke direkt av dottern i familjen, Ida. Han skickar henne massor av kärleksbrev. Sommaren går förbi och Carlsson har fortfarande inte fått Ida att besvara hans känslor. Hon anser att Carlsson inte är tillräckligt fin för henne. Han har inte tillräckligt med klass. Han är ju trots allt en vanlig bonde. När sommaren så snart tar slut återvänder familjen till Stockholm.
Carlsson som blir helt förkrossad följer efter henne dit, men bara för att finna att Ida och hennes fästman bara hållit på att driva med Carlsson. Det är en piga som sett de skratta åt både Carlsson och kärleksbreven.
Carlsson återvänder då till gården och öppnar sig för Madame Flod. Ryktet sprider sig då som en löpeld runt gården att Carlsson och Madame Flod ska ha en romans.
Carlsson tycker att de skulle vara ganska smart för honom själv att gifta sig med Madame Flod. Hon har ju en ganska stor förmögenhet som han mer än gärna skulle vilja lägga vantarna på.
De två gifter sig, och Gusten som redan innan avskydde Carlsson, fick ännu mera anledning till att avsky honom.
Men Carlsson som är betydligt mycket yngre än Madame Flod börjar stryka som katten kring het gröt runt en annan piga på gården. Clara, som hon heter och Carlsson inleder en romans som leder till Madame Flods död. Detta beror på att Carlsson smyger ut en stormig vinterkväll för att träffa Clara. Madame Flod följer efter honom, och av stormen så drabbas hon av en ruskig förkylning som leder till hennes död.
Gusten och Carlsson bestämmer sig för att begrava Madame Flod på en kyrkogård som inte ligger alltför långt bort. De två börjar segla emot ön och under seglatsen så drabbas de av ännu ett oväder som gör att både kistan med Madame Flod faller överbord, men de gör även Carlsson. Carlsson som inte kunde något om havet drunknar. Gusten är den ända som tar sig till kyrkan och berättar om händelsen. De ger sig ut för att leta efter Carlsson men letandet ger inget resultat. Gusten blev nu den ända ägaren på gården, vilket gjorde han ganska glad.


Personerna i boken som har störst betydelse är Carlsson och Madame Flod. Carlsson den händige bedragaren, som gifter sig med Madame Flod utan att vara förälskad. Han beskrivs som en smart man med huvudet på skaft. Och han är alltid redo för nya uppgifter. Madame Flod är som många andra kvinnor som man kan läsa om. Hon är förmögen och ganska arrogant. Ett typiskt beteende av kvinnor som har pengar.

Berättar språket i boken är ganska svårt att tygla. De finns vissa saker som gör at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hemsöborna August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-21]   Hemsöborna August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5463 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×