Världens undergång

2174 visningar
uppladdat: 2009-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Företag är ungefär som organisationer vars uppift ofta är att tjäna pengar, expandera och dominera marknaden. Vissa mindre företag och familje företag efter följer inte dessa uppgifter men det gör de flesta stora företag.

Att de vill tjäna pengar är ju bra för landets ekonomi och håller landets börs på topp om det går riktigt bra. Man kan betala ut bra löner till de anställda och satasa på ny teknik som kan vara bättre på de flesta vis som t.ex. att de är miljövänligare, effektivare och i allmänt bättre. Men nackdelarna med att de vill tjäna pengar är att företagen strävar efter att tjäna så mycket pengar som möjligt vilket leder till att kvaliten på företagens produkter är inte så bra som den skulle kunna bli och så satsar de inte på den miljövänligaste tekniken för att de anser att det är för dyrt.

Att de vill expandera skapar ju fler arbetstillfällen men mna slår ut

Deras beslut fattas så att det ska gynna företaget eller bara för de som fattar besluten. De tar inte allt för stort ansvar för samhället, lagar och miljön.

De gör en del välgörenhets grejer då och då men de ser det nog mest som billig och effektiv reklam.

Företag borde inte hålla på så mycket med sina pr-jippon som att t.ex. byga ett barnhem i Brasilien och istället ta ansvar för deras verksamhet och ge deras anställda i tredje världen, u-länder, Kina och Indien bättre arbetsförhållanden.

Det är ju arbetsförhållandena och lönerna och lite annat som har lett till att man behöver bygga barnhem i Brasilien, och de som verkligen är föräldra lösa kan ju bli abdoterad av någon men det har ju inte brasiljanarna råd med eftersom stor företagen betalar ut så dåliga löner.

Men att höja lönerna brukar inte i all fall vara den bästa lösningen. Vi kan ta Kina som ett exempel. De har på senare år blivit en modern ekonomisk supermakt från att vara en omodern kommunist stat (ändå så styr fortfarande kommunist partiet Kina enväldigt. Om man ger de kineser som arbetar för de utlänska företagen för höga löner så kommer priserna att gå upp vilket gör att resmålet kan förlora turister p.g.a. det och de som inte arbetar för företagen har inte råd att leva där de bor längre och måste flytta till landsbygden.

Företag brukar ändå betala ut bra löner till de som arbetar för dem. Just i Kina är det nog inget problem.

Men i Afrika och Latin Amerika så utnyttjar man de fattiga. De som plockar kaffebönor får knappt något betalt i jämfört med vad ägarna får in på det. Chiquita (eller vad det där bananföretaget heter). De köper gula bananer ifrån bönderna/banan odlarna och endast gula bananer, så bönderna odlar endast gula bananer och sedan efter några år av intensiv oldling av gula bananer så blir marken oduglig för någon odling över huvudtaget och det ger bönderna/banan odlarna stora ekonomiska problem och Chiquita lämnar dem i sticket och letar rätt på sina nya offer.

De erkänner inte dettta själv men bevisen talar för sig.

Vi kan ta ett exempel jag hörde ifrån SVT domumentär serie "Planeten". Konsumtionen i den rika delen av världen (där bl.a. Sverige ingår) har den senaste tiden ökat med 11% och i den fattiga minskat med 7%. Det hänger ihop för vi delar på en och samma jord och om vi ökar våran konsumtion och vi redan nu och tidigare över utnyttjat jorden så måste vi ta det från något.

Oftast så brukar företag inte bättra sig förrän konsumentera, aktie ägarna, regeringen och många andra börjar kräva att de bättrar sig, t.ex. att de börjar att göra miljövänligare produkter eller/och att man bötjar tillverka produkterna mer miljövänligt och att de som arbetar i företagens fabriker och verkstäder får tillräckligt betalt och att deras arbets förhållanden är bra, man vill inte heller se barn arbete.

Företagen äger inte alltid fabrikerna utan det gör andra, så de måste komma och göra kontroller då och då. Det finns folk som jobbar på heltid med det här. Ofta är fabriker som inte följer deras rekommendationer, fuskar och som är allmänt dåliga att arbeta i ganska bra på att fuska.

Kontrollanterna kan komma på betämdtid eller komma som en överrasking (vilket är det bästa). Men de som äger fabriken vet ändå att de skulle komma just då. Vi kan ta Kina som ett exempel, det är fortfarande efter flera år av tillväxt fortfarande så är större delen av befolkingen relativt fattig. Det leder till att många är beredda att göra en del lite dumma saker som de inte skulle göra annars för att få pengar och då finns det folk som berättar för fabriks ägarna när kontrellanterna kommer för även om det kommer som en överraskning för fabrikerna så är de planerade i förväg vilket gör att fabrikerna kan förberedda sig i förväg tack vare sina skumma konakter.

Man kan fusk på många sätta och viss. Ett av dem är att ge typ 100 yuan (ca 100 svenska kronor) vilket är väldigt mycket för en kinesisk fabriks arbetare om de svarar "rätt" på kontrellanternas frågor (de ska egentligen ljuga för kontrellanterna så att de får en bild av att fabriken är bra). Kontrellanterna kommer bl.a. gå runt och kolla hur de arbetar och lite sådant. De kommer att ställa frågor till de anställda och om de svarar "rätt" får de en liten belöning och om de svarar "fel" får de ingen belöning och i vissa fall får de säkert löne minskning, men den biten är jag inte helt säker på.

Frågorna kan handla om hur mycket de tjänar, hur länge de måste arbeta, hur arbetsförhållanden är osv.

Man kan kortfattat säga att kontrollerna är alldeles för enkla att fuska sig igenom och företagen får försöka att komma på ett nytt sätt så att de inte är så lätta att ta sig igenom.

Bl.a. skulle man kunna försöka att hemlighets hålla tidpunkterna som kontrollanterna ska komma på "besök". Kontrollerna kan avslöja en del ändå men inte tillräckligt mycket.   

I många länder finns det företag som ägs av staten (och i vissa enstaka fall så äger staten alla företag). Man kan tycka att de statliga företagen borde vara lydigare och borde ha det folket vill högt prioeterat. Men det är trots allt samma chefer som kommer till makten och då finns pengar, makt och framför allt dominans ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världens undergång

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-24]   Världens undergång
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58063 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×