Hej då vinter

3284 visningar
uppladdat: 2008-05-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har gått samma väg till skolan i snart tre år nu. Vilka skillnader har jag märkt? Våren och hösten har varit sig lika varje år. Men sommaren och vintern har blivit mer olika för varje år som gått. Och i år har jag märkt den största skillnaden. Innan jag går ut tittar jag mot gatubelysningen utanför lägenheten. Det är januari månad så jag hoppas varje morgon att få se små vita flingor sakta singla ner från himlen, men istället får jag se regn. Jag hoppar över vattenpölar för att slippa bli blöt om fötterna, och bussarna som kör förbi stänker alltid ner mig med brunt äckligt vatten.
Förra sommaren brände jag mig av solen för första gången i mitt liv. Redan i slutet på maj hade jag fått färg i ansiktet. Jag och mina kompisar kunde sitta ute på en bänk och sola utan att frysa. Jag har aldrig varit så brun som jag var i somras.

Klimatet blir hetare, somrarna och vintrarna blir varmare för varje år. Vad kan jag göra åt det? Visst, jag kör moped och det kan jag sluta med och börja cykla istället. Men det känns inte som att det hjälper eftersom ingen i min närhet slutar med det. Någon måste börja såklart. Men det kommer ta hur många år som helst, innan alla förstår hur allvarligt det egentligen är. Även på de kallaste ställen har det skett förändring. Min familj har en stuga i Jämtland. Där har det alltid varit flera meter snö, men inte i år. Snön brukar komma i oktober, i år kom den i december. Isen har alltid varit en meter tjock. I år är den bara någon decimeter. Det har varit ett under att vi har kunnat köra skoter på den lilla snö och is som finns. Det måste finnas ett sätt att få stopp på uppvärmningen, och det måste ske fort. Vi kan inte vänta i flera årtionden, för då kommer det vara för sent. Om kanske fyrtio år kommer medeltemperaturen på sommaren ligga runt trettio grader, och på vintern blir det några plusgrader. Jag vill ha tillbaka vintern med mycket snö och kyla, för så ser en riktigt svensk vinter ut. En väldigt barnslig tanke, men kan vi inte bara beslagta varenda bil i hela världen? Svar nej, för då kommer alla människor protestera och göra uppror. Men jordens undergång kommer en dag och då ångrar nog alla att de inte tog cykeln istället för bilen, och att de inte kastade allt skräp i soptunnor. Denna vackra värld kommer att försvinna tillslut om detta fortsätter. Jag vet att det inte bara är jag som bryr mig. Det finns de som gör det de kan på sitt sätt men jag har inte ens försökt, så jag är den sista som bör klaga.

Ibland överdriver media för mycket och det får människor att sluta lyssna. Tillslut kommer ingen att orka bry sig längre då det inte blir någon förändring. ”Äh jag bry mig inte, det kommer ju ändå inte hända något medan ja lever”, är det allt för många ungdomar som tänker, även jag. Barn ska vi ha ändå, och det är de som kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hej då vinter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-04]   Hej då vinter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9777 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×